Aktuelno - Moj kvadrat -

Kirije otišle u nebo a njima je najteže da nađu stan – čak i kad pare nisu problem

Podaci sa jednog od vodećih sajtova za prodaju i izdavanje nekretnine govore da svega 10 odsto od celokupne ponude stanova ima "pet frendli“ stavku.

Izvor: Blic
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/A-photographyy
Ilustracija: Shutterstock/A-photographyy

"Tražim stan", postala je rečenica koja možda u najkraćem opisuje trenutno stanje na tržištu nekretnina. Sa jedne strane izgovaraju je oni koji su ostali bez krova nad glavom jer im je stanodavac povisio kiriju do nemogućnosti da je pokriju visinom plate. S druge strane je izgovaraju mnogobrojni državljani Rusije i Ukrajine koji su u proteklom periodu došli u našu zemlju, a ovo je rečenica koju možda prvu nauče, ali je najskuplje plate. Ipak, postoji i treća kategorija koja donekle spaja prve dve u činjenici da ne može da nađe svoj "kvadrat mira". Reč je o vlasnicima kućnih ljubimaca.

Stanovi sa "pet friendly" stavkom su na domaćem tržištu nekretnina veoma retki. Vlasnici ljubimaca koji tragaju za stanom u najvećem broju slučajeva odmah naglase da imaju psa ili mačku, pa čak i nekog sitnijeg ljubimca. S druge strane čak i da neki stanodavac odluči da prihvata stanare sa kućnim ljubimcem, mala je verovatnoća da će to želeti da istakne. Upravo suprotno, pre će se dogoditi da stanodavac odmah istakne u agenciji za nekretnine koja posreduje da ne želi stanara sa ljubimcem.

To je za "Blic" potvrdio i agent za prodaju i iznajmljivanje nekretnina jedne poznate novosadske agencije. Kako je naveo, sve je više osoba koje su u potrazi za stanom, a imaju psa ili mačku, pa se uzročno-posledično sve češće dešava i da stanodavci naglašavaju da ne žele takve stanare.

"Zakupodavci u želji da zarade što više novca od iznajmljivanja opremaju stanove novim stvarima a plaše se da one ne budu uništene pa neće da rizikuju. Obično ne haju za te male kućne ljubimce poput ribice, kornjače, papagaja, leminga, hrčka… Pretpostavka je da misle da takvi ljubimci ne mogu da naškode nameštaju i ne ostavljaju neprijatan miris pošto i sami imaju svoje kućice (akvarijum, terarijum…). Najveći problem zakupodavcima su psi i mačke", navodi agent za nekretnine.

Takvo stanje potvrđuju i Fejsbuk grupe koje se bave "pet friendly" stanovima za izdavanje. Kako se može videti u prepiskama koje se objavljuju, ove grupe najviše čine osobe koje traže stan, a vrlo retko one koje ga oglašavaju.

Tako je jedna studentkinja napisala kako je prinuđena da ponovo piše u istu grupu, jer mesecima ne može da nađe stan za svog psa i sebe.

"Neko će pomisliti 'ova se stalno seli pa objavljuje', ali u stvari mesecima unazad ne mogu da nađem stan za moju malu Lolu i mene. Student sam engleskog jezika, moji roditelji su odgovorni za plaćanje, oboje zaposleni. Ne kažem da stanova nema, ali mi nekako svaki izmakne, kao da nemam sreće. Dakle, potreban mi je pet friendly, nameštena garsonjera sa veš mašinom. Lokacija mi stvarno nije bitna, dok negde u blizini ima autobuska stanica, od 1.12, moji roditelji su spremni da izdvoje 150-170evra za kiriju+računi. P.S. S ponosom mogu da govorim o vaspitanju svog psa, ne obavlja ništa unutra, ne boravi na nameštaju, i pošto je yourkie, ne linja se i spada u hipoalergenske rase", napisala je studentkinja engleskog i dodala da se nada da će ovaj put imati više sreće.

U istoj grupi mogu se videti i objave ruskih državljana koji su takođe u potrazi za stanom, a imaju psa ili mačku.

"Potreban stan za dugoročni izdavanje u Novom Sadu. Živeću, moja devojka i mali pas (francuski buldog). Buldog star 10 meseci, obučen u toalet. Devojka i pas stižu u Novi Sad za nekih par meseci. već sam ovde. Radim na daljinu kao građevinski inženjer. Devojka radi na daljinu kao prodavac", napisao je jedan mladić iz Rusije.

Bili građani iz drugih zemalja ili ne, svi kače fotografije svojih kućnih ljubimaca, sa napomenom da su navikli na život u stanu, te da znaju kako da se ponašaju u njemu. Koliko je potraga za stanom teška, govori i jedna objava koja je naišla na veliki broj komentara.

"Ja stvarno ne razumem da je toliko teško naći pristojan stan koji je pet friendly! Znači najnormalniji stan za život, sa svim tehničkim uređajima, čist, sa internetom... Mogu da razumem vlasnike novih i renoviranih stanova, ali vi sa prljavim zidovima i nameštajem iz '72: sram vas bilo...bitno da tražite depozit. Ljudi, pa većina pasa koji žive u stanu vam neće napraviti nikakav nered. Oni su naučeni na život u stanu. Ako i vidite dlake, vi recite ajde napolje i ćao. Imate depozit, nameštaj na dubinsko i kraj priče. I iskulirajte sa tim cenama, jeste realni ljudi? Kakav bre depozit 300, 400 evra za jednosoban stan, ej bre", glasi objava koja je izazvala brojne reakcije.

Iako je Novosađanka dobila mnogo podrške, bilo je i onih koji se nisu složili sa takvim stavom.

"Ljudi jednostavno misle da životinji nije mesto u kući i zbog toga nisu sigurno primitivni ili zatucani, bez obzira kolko je životinja uredna, a i sam vlasnik. Vi slobodno kupajte ljubimca, oblačite ga, slavite mu rođendan, na kraju ga sahranite na groblju, pa mu davajte pomen 40 dana", bez zadrške je napisao jedan od komentatora.

Može, ali samo mala rasa

Ilustracija: Depositphotos/Irina Kozorog
Ilustracija: Depositphotos/Irina Kozorog

Prema rečima agenta za nekretnine, čak i ako postoje stanodavci koji dozvoljavaju držanje kućnih ljubimaca, najčešće će naglasiti da moraju biti u pitanju male rase.

"Bilo je i smešnih situacija kada smo imali klijenta koji je preko naše agencije izdavao pet friendly stan za manje rase. Pitali smo ga da li bi primio momka i devojku koji imaju vijetnamsko prase, a on nas je opsovao i spustio slušalicu. Verovatno je mislio da je to neka vrsta svinje. Ipak, zvao je za pola sata, uz izvinjenje i rekao da mogu da dođu da pogledaju stan. Verovatno se u međuvremenu raspitao šta je vijetnamsko prase."

Ipak, kako naglašava, stanodavcima je najvažnije da stan bude uredan i nameštaj onakav kakav jeste. Kada dođe do uništavanja, nije važno da li je to učinio pas ili čovek.

"Uvek je najbolje naći neki kompromis a zakupci sa ljubimcima su obično spremni da daju i nešto više novca za zakup tako da zakupodavci u tom slučaju mogu da profitiraju. Sami nek procene da li mogu da imaju poverenja u nove podstanare ili ne. To već nije na agenciji", navodi sagovornik lista.