- Komentari -
  1. Za one koji diskutuju nuklearne elektrane - Srbija bi morala da uvozi nuklearno gorivo. Mi nemamo rudnike uranijuma i ne bi nam ni dali da ga obogaćujemo. Srećom, većina država koja prodaje gorivo kasnije preuzima i otpad, tako da se nuklearni otpad ne bi skladišto kod nas.

    Kada je otpad u pitanju, čisto da se razumemo koliko je to: jedan reaktor koji bi proizvodio 10% struje koja je potrebna Srbiji ima 3 m3 (tri kubika) otpada godišnje.

    Ima više problema sa nuklearnom energijom:
    1. Zavisili bismo od uvoza goriva. Ko god da nam obezbeđuje gorivo može da nas drži "u šaci". To nije kao gas gde možeš samo da preuzmeš na drugom mestu jer svaka elektrana pakuje gorivo na svoj način.
    2. Nuklearni otpad. Iako se neće skladišti kod nas, to mora da se čuva sledećih 1000 godina. Torijum bi bio mnogo bolji, ali da bi se izgradila infrastruktura od rudnika, preko obogaćivanja do reaktora trebalo bi mnogo stotona milijardi dolara, zato od toga nema ništa.
    3. Danas se prave samo sigurne nuklearke, ali to znači da je potrebno bar 5 milijardi dolara i bar 5 godina. Vredi razmišljati o mini i mikro reaktorima koji mogu da se serijski proizvode, ali to nije nigde zaživelo.
    4. Rashodovanje nuklearne elektrane je skriveni trošak. Kada se sve uzme u obzir cena struje ne bude tako mala.

    Realno je očekivati da za oko 15-20 godina ljudi naprave fuzione nuklearne elektrane koje neće imati ni jedan gore navedeni problem, osim možda cene izgradnje. Ali do Srbije će to onda stići za 30-40 godina. To je već razuman period eksplatacije fisione elektrane gde bi se investicija možda isplatila.
    (Aca, 16. oktobar 2021 17:22)

    # Link komentara

  2. Tih 10% sto nedostaje mozemo relativno lako da nadomestimo ugradnjom solarnih panela na krovove.
    (Kobaja Grande, 16. oktobar 2021 16:59)

    # Link komentara

  3. Kada bi se u Srbiji solarna energija koristila za zagrevanje tople vode u stanovima i kućama imali bi struje i za izvoz
    (Pera Srbin, 16. oktobar 2021 14:10)

    # Link komentara

  4. Ne postoji magično rešenje, kao i obično kombinacija rešenja je najbolja. Ako zatvorimo oči pred zagađenjem koje izaziva izrada solarnih panela, zagađenjr je bar negde daleko, za potrebe domaćinstava instalacija solarnih panela je odlično rešenje. Možda ne pokriva grejanje, ali za hlađenje leti i toplu vodu sasvim OK, rasteretiće pikove potrošnje. Za industriju hidrocentrale ( ne i mini hidrocentrale u zaštićenim područjima) i paralelno sa zatvaranjem termoelektrana nuklearke. Ukoliko se komercijalizuju torijumski reaktori, odmah investirati jer su apsolutno sigurni i sto puta manje opasnog otpada stvaraju.
    (Milan, 16. oktobar 2021 12:54)

    # Link komentara

  5. Da smo pametni, pa da se dogovorimo sa Rusima da nam naprave jednu nuklearku i da se resimo zavisnosti prljavih tehnologija i tudjih ucena!
    (Milos, 16. oktobar 2021 12:33)

    # Link komentara

  6. Tradicionalna struja pet puta jeftinija od tzv. zelene, zamutis vodu spekulacijama, poskupis struju 6 puta i kazes: E, pa sad daj samo zelenu da proizvodimo. Stare fore jos iz Rimskog carstva.
    (Hunting, 16. oktobar 2021 12:09)

    # Link komentara

  7. I gde su sada oni koji su protv malih hidro brana.

    E da ekoloski su lose male hridro brane a nukleqarke su odlicne.

    E da mozemo mi samo sa malim hidro branama :)
    (boza, 16. oktobar 2021 10:58)

    # Link komentara

  8. Nipošto nuklearke! Za radioaktivni otpad ne postoji rješenje, zagađenje podzemnih voda, zemljišta i još uz to na neograničen period. Neko još mora da se brine o tome, da ga čuva od terorista i psihopata narednih najmanje sto hiljada godina. Kada se sve to uračuna, postaje nuklearna energija ubedljivo najskuplji vid energije. Ne zanosite se glupostima, mi druge planete nemamo.
    (RiL, 16. oktobar 2021 10:21)

    # Link komentara

  9. U svakom slučaju cilj je izgradnja novih industrijskih postrojenja, revitalizacija sadašnjih i zapuštenih. Takođe otvaranje velikog broja malih i srednjih preduzeća.
    Sve to zahteva ogromne količine električne energije i taržiće više i više...
    Nažalost vode sunca i vetra ima koliko ima - nedovoljno za sve potrebe. Nije ceo Svet poludeo pa izgradio stotine nuklearki već je realističan i zna da mora. Sreća pa je naša zemlja bez jakih zemljotresam bez tornada, cunamija itd, pa nam se ne može desiti Fukušima.
    Dakle nema nam druge ako želimo investitore (kojima je sigurnost investicije sve) i fabrike mrštite se koliko god hoćete ali tu žabu moramo progutati!
    (Imemyself, 16. oktobar 2021 09:59)

    # Link komentara

  10. Mogla bi a i Vojvodina jje mogla da hrani celu Evropu.
    (maya, 16. oktobar 2021 09:50)

    # Link komentara

  11. Samo nuklearke su rešenje
    (srba, 16. oktobar 2021 09:45)

    # Link komentara

  12. Pravi se veštačka kriza da bi se podigle cene struje a sve zbog te zelene agende iliti zelene energije koja će nas sahraniti sa cenama.
    (delija, 16. oktobar 2021 09:39)

    # Link komentara