- Komentari -
  1. Nemačka ima neverovatno jake granske sindikate koje država jednostavno ne može ignorisati.
    Kod nas sindikati nemaju tu snagu, međusobno su suprotstavljeni, a mnogim radnicima je i zabranjeno sindikalno udruživanje...
    (Neko tamo, 26. oktobar 2020 11:52)

    # Link komentara

  2. @ (Realno, 26. oktobar 2020 10:03)

    Ali to apsolutno nije tačno! U Nemačkoj više od 15% radne snage radi u javnom sektoru. Taj procenat koji si ti iščačkao verovatno vredi za nivo federacije, ali Nemci imaju i pokrajinske i lokalne vlade, tako da je procenat zaposlenih u javnom sektoru u Nemačkoj veći od npr. Italije koja se često uzima kao negativan primer veličine administrativnog aparata. Takođe, kada se uzmu u obzir usluge koje država ne pruža direktno stanovništvu, već to autsorsuje privatnim licima, ali ostaje direkni platiša, onda čak 30% nemačkih radnika direktno ili indirektno prima platu od države.

    Takođe, potpuno je netačno da sema razlike u zaradama između javnog i privatnog sektora. Prosečna plata u javnom sektoru u Nemačkoj je oko 40% veća nego u privatnom. Ali to nije nužno loš pokazatelj i to je nešto što je opšte mesto u svim državama, jer rad u javnom sektoru podrazumeva ljude većeg stepena obrazovanja. Vrlo je površno i paušalno stavljati znak jednakosti između javnog sektora i državne uprave. Državna uprava je vrlo mali procenat javnog sektora. Javni sektor su, pre svih, profesori, naučnici, lekari, arhitekte, sudije,... To su sve ozbiljni poslovi koji treba da budu (i jesu) bolje plaćeni od većine drugih poslova.
    (ja, 26. oktobar 2020 11:34)

    # Link komentara

  3. Zasto su svuda u svetu zaposleni u drzavnom sektoru toliko zasticeni u odnosu na privatni? Prosto radio sam u drzavnoj firmi u Austriji dok sam ziveo tamo i cujem slicna iskustva iz Italije od prijatelja. Uglavnom otkaz dobijaju samo oni koji ne dolaze na posao ili mnogo toga urade mimo propisa. A o Srbiji ne trebamo da pricamo..
    (Milos, 26. oktobar 2020 08:57)

    U nemačkoj 7 % zaposlenih rade u državnom sektoru,i kod njih su plate iste ili manje nego u privatnom sektoru,tako da ...nije to toliko strašno,kao kod nas npr. :)
     (Realno, 26. oktobar 2020 10:03)

    # Link komentara

  4. Nemci to rade jer im se osipa radna snaga, odlaze u USA, Svajcarsku, tamo doktori i sestre imaju bukvalno 5 puta vece plate
    (seljadin, 26. oktobar 2020 10:02)

    # Link komentara

  5. Zasto su svuda u svetu zaposleni u drzavnom sektoru toliko zasticeni u odnosu na privatni? Prosto radio sam u drzavnoj firmi u Austriji dok sam ziveo tamo i cujem slicna iskustva iz Italije od prijatelja. Uglavnom otkaz dobijaju samo oni koji ne dolaze na posao ili mnogo toga urade mimo propisa. A o Srbiji ne trebamo da pricamo..
    (Milos, 26. oktobar 2020 08:57)

    # Link komentara

  6. Lepo je videti ovakvu vest u vreme kada čekaš vizu za Nemačku. :)
    (Stef, 26. oktobar 2020 08:24)

    # Link komentara

  7. Nemoguće.
    Oni na -11%, a mi na -1,5%.
    Kako oni dobijaju bonus 600€, kad smo mi prvi u Evropi?
     (krajišnik, 26. oktobar 2020 08:22)

    # Link komentara

  8. ceo svet stampa novac.
     (strucnost ispred politike, 26. oktobar 2020 08:12)

    # Link komentara