- Komentari -
  1. Nakrajuce opet biti Turska na dohvat Azija istok Evrope Afrika mnostvo luka i domacih dobavljaca jaka masinska i automobilska industrija niza cena radne snage zagarantovana kupovina do 100 000 automobila na godisnjem nivou za potrebe Turskog drzavnog aparata ukljucivanje ogromnog broja domacih mikro firmi -koperanata u proizvodnju ,zajednicki razvoj na prvom domacem vozilu sa 7 sedista sa cenom do 7000 eura sto je predvidjeno i ugovorom i razvojnim planom do 2025 godine kao u kasnijoj fazi putnicko transportnih vozila do 3500kg i svih vrsta autobusa gradskih prigradskih turistickuh mini buseva...Videcemo na kraju sta ce prevagnuti a Turci su najavili da imaju rezervnu varijantu po nekim natpisima radi se o Japancima Tojota ili Mitcubisi koji su spremni na jos veca ulaganja iz strategijskog razloga i polozaja Turske.
    (pogled iz svemira, 21. novembar 2019 13:29)

    # Link komentara

  2. Odakle ovdje ideje da nema dovoljno radne snage? Ljudi putuju kroz EU i nalaze posao i rade kao i u Hrvatskoj. Jednako se mogu vratiti ili doci drugi drzavljani EU sa potrebnim kvalifikacijama i raditi. U EU je liberalno trziste rada. Nije potrebna viza. Gradjanin Hrvatske moze otici u Njemacku i konkurirati za posao i naci stan pod istim uvjetima kao i Njemac. Isto vazi i obratno.
    (Libar, 20. novembar 2019 15:09)

    # Link komentara

  3. Hr je najbolja, jer je clanica Eu, jer uskoro stupa zakon oporezivanju proizvoda izvan Eu. Hr je centralna Evropa, sa lukama. Radna snaga ovisi o robotizaciji, a Zg i okolica imaju vise nrgo dovoljno.
    (Kacavidai, 20. novembar 2019 12:28)

    # Link komentara

  4. Ako nude po 100ha na tri mesta a nemcima treba 400ha na jednom mestu tesko da ce se naci alhemija koja ce to da poveze. Msm, nama je bolje da fabrika bude u HR nego u TR ali tanka je nada u to..
    (dilber, 20. novembar 2019 12:19)

    # Link komentara

  5. Istina je da VW ozbiljno razmišlja o HR.
    Istina je i da je VW radio cijenu proizvoda u HR i da im je ispalo skuplje od Bugarske.
    Šta će HR ponuditi VW to ostaje da se vidi.
    Molim da se objavi. Hvala
    (Sarajevo, 20. novembar 2019 12:16)

    # Link komentara

  6. Tvornica se najvjerojatnije nece raditi u Hrvatskoj zbog stotinu drugih razlloga, ali ovaj sa nedostatkom radne snage je baš promašen.

    Niti je u Hrvatskoj toliki nedostatak radne snage (jest za konobare, prodavače, nisko plaćene poslove) niti bi ti radnici bježali van kada bi se takva tvornica otvorila u Hrvatskoj. Osim toga, postoji već i trend povratka iz EU u Hrvatsku.

    Ponavlja se ista situacija iz 60tih godina SFRJ. Tada je Tito da sakrije socijani neuspjeh jedne socijalističke države, i da se domogne deviza, otvorio granice da radnici mogu naći posao vani. Statistike govore da je petina radnog stanovništva (!?) SR Hrvatske u jednom trenutku emigrirala van, ali se pokazalo da se većina i vratila. I da, i onda ih je puno o odlazilo s obitelji.
    (zgslavac, 20. novembar 2019 12:04)

    # Link komentara

  7. Porše je sa Hjundaijem ulozio pare u Rimac automobili...za mene osobno je to dovoljno...VW bi bilo super da dodje...ali Rimac je ono sto nama treba, a ne tudje tvornice. One su dobrodosle, ako imas nesto sto sam proizvodis.
    (Deki, 20. novembar 2019 11:57)

    # Link komentara

  8. Imaju i istorijsku povezanost i Rimca.
    (Ayala, 20. novembar 2019 11:56)

    # Link komentara

  9. Da su hteli da investiraju u EU ne bi odabrali Tursku, verovatno su yrazili jefinijiji nacin sa prvljavijom tehnologijom da proizvedu automobile
    (Car dušan, 20. novembar 2019 11:18)

    # Link komentara

  10. Izbori tamo izbori ovde. Da se razumemo nece doci u srbiju a ni u hrvatsku ali ako je folksvagen ozbiljan oko ulaganja 70 milijardi evra u razvoj elektricnih automobila onda je srbija pun pogodak zbog ogromnih rezervi litijuma.
    (Jovan, 20. novembar 2019 11:02)

    # Link komentara

  11. Samo neznam ko ce im raditi u toj fabrici ,klasična propaganda
    (bankar, 20. novembar 2019 10:52)

    # Link komentara

  12. Sa srećom i da nabavljate nešto i od nas.
    (Sloba, 20. novembar 2019 10:48)

    # Link komentara

  13. vrlo sumnjiva vest.... pa tu nema radnika ni za postojeće firme i pogone....
    (zozon, 20. novembar 2019 10:37)

    # Link komentara

  14. Ima logike da WV dodje u RH jer su u EU relativno blizu Nemačke ima auto put uz Ivanic Grad i od Ivanic Grada do rječke luke auto put, nadomak su Zagreba gde ima radne snage ispunjava dosta uslova mada je Turska u blagoj prednosti zbog ogromne carine na uvoz automobila i velikog broja potencijalnih kupaca u samoj Turskoj gde bi mozda mogli i celu proizvodnju da prodaju jer onda nema carine pa su automobili pristupacniji tamosnjim kupcima a i komponetši su odavno prisutni tamo i velik izbor radne snage jeftine koji bi radili bolje za manje para od hrvata ako se gleda isplatljivost investicije Turska je trenutno najprimamljivija.
    (Milan, 20. novembar 2019 10:35)

    # Link komentara

  15. Iz EU u EU ?
    Ovde neko nije baš pri čistoj svesti .
    Neko će dati preko 1200 eura po radniku u hr a preskočiće jeftinu radnu snagu u Srbiji za duplo manje a koja je otvorena i za Rusiju Kinu , Indiju i Tursku što hr nije ?
    Mislim da nema teorije .
    Ako jeste onda bi rukovodstvo vw moralo na pregled kod psihijatra zajedno sa njihovom kancelarkom .
    (Darvil, 20. novembar 2019 10:21)

    # Link komentara

  16. nema od toga ništa... u zagrebu ne možeš pronaći više ni konobara ni curu za rad u butiku a kamo li nekog za rad u tvornici automobila... svi otišli u Njemačku... malo su se kasno sjetili...
    (Ivan, 20. novembar 2019 10:19)

    # Link komentara

  17. Prvi krug predsednickih izbora u Hrvatskoj je 22. decembra, a Kolinda bas i ne stoji najbolje sa rejtingom....
    (hm?, 20. novembar 2019 09:52)

    # Link komentara

  18. Realno gledano Hrvatska bi dugoročno bila loš izbor zbog veoma slabe ponude radne snage sa tendencijom konstantnog pada.
    Hrvatska je država koja demografski umire, isto kao i Srbija i ne samo što je stanovnika iz godine u godinu sve manje, već je i stanovništo sve starije i starije. Odlazak mladih u inostranstvo je enorman, a na sve to prirodni priraštaj je nikakav. Neozbiljno je otvarati neku veću fabriku u državi koja će u nekoj budućnosti ostati bez mladih ljudi. Pored toga ni radna snaga u Hrvatskoj nije baš jeftina, a upravo zbog velikog odliva će biti sve skuplja i skuplja. U Srbiji je nešto bolje samo iz razloga što mi nismo u EU, pa se teže odlazi u inopstranstvo, inače bi Srbija za par godina izgubila bar 30% mladih ljudi. Ovde su i zarade niže nego u Hrvatskoj, pa to više odgovara stranim investitorima, ali realno ni Srbija ni Hrvatska kao države po meni nemaju nikakvu perspektivu, jer gde nema naroda, tu budućnosti nema. Pogledajte samo situaciju u Srbiji. Broj stanovnika se konstantno smanjuje, a broj stanovnika u Beogradu se konstantno povećava. Za određeni broj godina 50% stanovnika Srbije će živeti u Beogradu u kojem je već sada kvalitet života pao na nulu zbog nesnosnih gužvi, zagađenja, buke, nervoze i svega onoga što ide uz veliki grad koji se gradi bez ikakvog razmišljanja o budućnosti gde će svi ti ljudi. Samo se grade zgradurune, povećava se broj stanovnika, nema parkova, nema parkinga, nema drveća. Ništa, samo beton i gužva.
    (Mare, 20. novembar 2019 09:50)

    # Link komentara

  19. Bice Bugarska. Najbolja opcija
    (Kk, 20. novembar 2019 09:43)

    # Link komentara

  20. Ништа од тога комшије. :P
    (Мегапланд, 20. novembar 2019 09:40)

    # Link komentara

  21. Ne može, nije Hrvatska velika toliko da primi VW. Ili Turska, Srbija ili Bugarska
    (Boris, 20. novembar 2019 09:29)

    # Link komentara

  22. Niko nema šanse protiv Turske, niko! WV takstizira da izvuce više od Turaka, ništa drugo.
    (KoleCZ, 20. novembar 2019 09:22)

    # Link komentara

  23. Logican potez
    (mile, 20. novembar 2019 09:15)

    # Link komentara

  24. A radnike ce iz Srbije da dovedu?
    (alfa, 20. novembar 2019 09:14)

    # Link komentara