- Komentari -
  1. @Glavni
    Nije isto prirodni i tečni naftni gas, kao što nije ni američki shale, ni ma koji drugi. Znaš li ko je drugi najveći proizvodjač gasa na svetu. SAD. Znaš li ko je prvi, Australija, Katar je na trećem mestu. Znaš ko će biti prvi za dve do tri godine, pa tri mesta prazno. SAD. U SAD je na delu gasna revolucija, misliš da ne žele da ga prodaju i da zato ne traže da se rade postrojenja i pristaništa za tečni naftni gas. Australija je uzletela, jer Kina kupuje od njih i pretekla malecni Katar. Ko što im tehnologije transporta nisu iste, kao što im tehnologije skladištenja nisu iste, ko što ni tehnologija sagorevanja nisu iste, kao što im ni proizvodnja nije ista, tako ni TNG ni prirodan gas nisu isto niti mogu tako da se porede i to im se vidi i u ceni. A i sam prirodan gas može prilično da varira po sastavu i to diktira i energetsku moć i način korišćenja, pa i koliko će da ti traje i kako će da se održava oprema. Mnogo šta spečava ili ubija interes da se ovi pojave kao veći snabdevači. Ali to nije Rusija, nego sam prirodni gas. Jeftin je, lak za transport, lak za eksploataciju. Ono što im smeta je to što Rusija po suverenitetu daleko daleko iznad Katara. A prekidom u trgovini se bave oni koji smatraju da mogu da je jeftino ćape, oni koji su išli na Irak, Siriju, Libiju, pa i Ukrajina može da se uzme kao primer, kao i Gruzija. Na nivou geopolitike je jasno ko se igra i zašto. A onaj ko uspe, kao Rus u Siriji, pa još kako će da gleda da taj uspeh i naplati.
    (updejt, 20. novembar 2019 14:58)

    # Link komentara

  2. Ruski gas je takav, kao i nalazišta i tehnologija eksplotacije, da uvek može da bude konkurntan. Rus uvek može da mu prebije cenu i uguši konkurenta bez rizika po rentabilnost. To njemu i daje moć da gas ide i kao politčka roba. Neko preti sankcijama i ignorisanjem, a neko zasladjuje ugovore, ali svi imaju svoju političku robu koji bi da uvaljuju. A što se kaspijskog basena tiče, rusija već ima ugovor sa kaspijskim gasašima i oni sami kupuju taj gas ponovo ko za vreme SSSR-a, ali i eksploatišu taj gas, daju tehnologiju, tako da ....
    (zvrndanje je jedno a radno kolo je drugo, 20. novembar 2019 12:50)

    # Link komentara

  3. Nejasno mi je da je bilo tko protiv konkurencije. Zasto Asad i Putin ne daju da katarski gas dodje do evrope? Ako su rusi sigurni u svoju cenu, onda nema razloga da se boje Katara i ostalih. Katar ima najvece nalaziste gasa na svetu. 2 trecine su na katarskoj strani mora, a jedna na Iranskoj. I Iran zeli svoj gas da salje u evropu, ali rusija i sirija ne daju da prodje njihovom teritorijom. Kroz SA, Siriju pa dalje. Morali bi kroz Irak, a to je jako rizicno.
    (Glavni, 20. novembar 2019 12:02)

    # Link komentara

  4. Čista propaganda jer ako se pogledaju istraživanja od pre par godina jasno je da Azerbejdžan nema tolike zalihe gasa da bi bio konkurencija Rusiji. Sve su to kalkulacije vezane za nalazište Šah Deniz i još uvek tu ima dosta nepoznanica a činjenica je da će Evropa sve više zavisiti od ruskog gasa i ostalih sirovina naročito posle 2030 zato se toliko i trude da oslabe i razbiju Rusiji jer rusko bogatstvo je realno i opipljivo a zapadni bankarski indeksi i prenaduvane vrednosti akcija bezvredna roba.
     (Mile od Moravu, 20. novembar 2019 11:52)

    # Link komentara

  5. Nesuvislo. Prvo se raspitajte koliko će se smanjiti proizvodnja gasa na severu Evrope i koliko će se povećati potrošnja pa onda tako komentarišite (Nemačka je pri kraju sa zatvaranjem termoelektrana, a ta sudbina čeka i nuklearke). Dok se ne krene masovno proizvoditi struja iz obnovljivih izvora trošiće se više gasa. Jedino što može da se ugrozi Ruse to su velika nalazišta u jugoistočnom Sredozemljui i što je malo verovatno u Kataru i Iranu ili Turkmenistanu.
    (Joksim, 20. novembar 2019 11:00)

    # Link komentara

  6. Ko je pročitao tekst do kraja video je da je ovaj gasovod smešan zbog kapaciteta i nema nikakvog uticaja na tržište pa i tekst sam sebe negira.
     (max, 20. novembar 2019 10:22)

    # Link komentara

  7. Nikada Amerikanci neće imati jeftinije resurse od Rusije.Azarbejdžan Turkmenistan su i biće uvek Ruska sfera interesa tako da Amerikancima neće biti lako da dopremaju neki svoj ili ukradeni gas u Evropu.Rat u Siriji je između ostalog i zbog Katarskog gasovoda koji su gurali Amerikanci ali stopirali vojno Rusija i Sirija.
    (misko, 20. novembar 2019 10:12)

    # Link komentara

  8. - SAD izbacuje Rusiju iz Evrope
    - Rusija se okreće Kini, i 90% svog gasa prodaje Kinezima
    - Evropljani prevareni, kupuju i plaćaju preskupi američki tečni gas.

    Rusi zadovoljni, Ameri zadovoljni, Evropljani prevareni, na duži rok.
    (Peđa, 20. novembar 2019 09:53)

    # Link komentara

  9. Да ли су Руси знали за овај пројекат док су градили гасовод према Турској?
    (СОС, 20. novembar 2019 08:01)

    Кружи легенда о постојању две бајке, Јужни ток и Набуко. Е сад шта Руси знају појма немам, али бајке су биле присутне. Чињеница је да после свега имамо два гасовода до Турске, и да се ломе копља око најбогатијег тржишта а то је Европа. Мени некако изгледа да на крају побеђује новац.
    (mr, 20. novembar 2019 09:44)

    # Link komentara

  10. Да ли ће, у складу са ЕУ енергетским пакетима, ови гасоводи бити свима доступни за транспорт гаса? На пример, Газпрому?
    (*EU Nuland, 20. novembar 2019 09:43)

    # Link komentara

  11. Prema javno dostupnim podacima U.S. EIA iz 2018 (pogledati
    en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_natural_gas_proven_reserves)
    rezerve gasa u Azerbejdzanu su 991 bilion kubnih metara, dok su rezerve Rusije oko 50 puta vece, i one iznose 47805 biliona kubnih metara.
    Gasovodi iz Azerbejdzana bi se mogli koristiti kao alternativni
    pravac za transport Ruskog gasa, naravno, preko posrednika, sto bi trazilo
    da Rusi pristanu ili budu prinudjeni da iz uloge energetskog subjekta
    na svetskoj sceni predju u inferiornu ulogu slicnu ulozi petromonarhija
    u zalivu.
    (Radojko, 20. novembar 2019 09:40)

    # Link komentara

  12. Dolazak novog konkurenta pomaže SAD da prodaju svoj skuplji gas EU. Logika ala Sputnjik. A na kraju članka piše da će Rusija i Iran iz ekoloških razloga sprečiti da gas iz bratskog Turkmenistana stigne u bratski Azerbejdžan, a odatle dalje preko Turske za Evropu. Logično. I naravno, po istoj logici nema bilo kakvih ekoloških razloga da Poljska i Danska sprečavaju kudikamo veći gasovod Severni tok II. I to je isto logika ala Sputnjik.
    (Moljac, 20. novembar 2019 09:31)

    # Link komentara

  13. Konkurencija je uvek poželjna, ali teško da oba gasovoda ukupnog kapaciteta 16 milijardi m3, mogu konkurisati ruskom gasu čiji je izvoz u Evropu prošle godine iznosio 200,8 milijardi kubika, a da Severni tok 2 još nije pušten u rad. Pri tom, cena tog gasa zbog visokih transportnih troškova ne može konkurisati ceni ruskog gasa. Cenovni damping je moguć, ali samo na kratak rok, mnogo košta.
    Poređenja radi, novi rusko-kineski gasovod ima kapacitet od 30 milijardi kubika bez rizika u isporukama jer nema treće zemlje na ruti.
     (@Laki, 20. novembar 2019 09:29)

    # Link komentara

  14. Kao prvo da znate Azerbejdzan jedan deo gasa uvozi iz rusije stim da Imaa svoja nalizista. Prema tome od koga ce da uvezu da da dalje preprodaju to je pitanje, ,predpostavljam od rusije toliko o Azerbejdzanskom gasu I amerckom mlacenju prazne slame..
    Jos nešto za neki mesec,Dan stize nama gas iz rusije...
     (mitar_iz_dubica, 20. novembar 2019 09:20)

    # Link komentara

  15. SAD izbacuje Rusiju preko Azerbedžana.
     (micaiz kafica, 20. novembar 2019 09:15)

    # Link komentara

  16. Pošteno, neka svako zaradjuje na svom gasu, Rusi na ruskom a Amerikanci na azerbejdzanskom.
    (Sedera, 20. novembar 2019 09:04)

    # Link komentara

  17. Postoji samo jedan mali problem:Azerbejdzan nema ni priblizno gasa koliko je Evropi potrebno. Ameri ovde vide svoju sansu da uvale nekome svoj gas iz skriljaca po 40% skupljoj ceni od ruskog. Samo ne znam kako ce to da izvedu posto niko nece da im placa taj gas.
     (Laki, 20. novembar 2019 09:00)

    # Link komentara

  18. Ovde je druga strana medalje to što Nemačka neće moći da preprodaju ruski gas drugim zemljama Evrope, odnosno neće moći da ih ucenjuje, jer je ona pored Gasproma glavni finansijer Severnog toka 2.

    Jednostavno, jug Evrope će sad imati alternativni gasovod, pa će moći da bira dobavljača prema ceni. A realno, gas dopremljen preko Severnog toka 2 bi trebao da bude jeftiniji čak i za Italiju i Španiju, jer ima manje posrednika ako računamo celu EU kao jednog posrednika, dok ovaj iz Azerbejdžana ima poprilično zemalja kroz koje prolazi i svaka će naplaćivati svoj deo za tranzit.
    (Veliki brat, 20. novembar 2019 09:00)

    # Link komentara

  19. Samo da mi opet ne budemo ispaljeni kao sa juznim tokom..tad je bilo par cevi u pitanju,a sada kod zaječara se uveliko radi
     (AlenBor2, 20. novembar 2019 08:42)

    # Link komentara

  20. Ovakvo ponasanje SAD pokazuje da oni nisu u "hladnom ratu" protiv Rusije, vec u pravom ratu "drugim sredstvima", sto znaci da Treci svetski rat uveliko traje, samo nas niko jos uvek nije obavestio!
    EU je po navici americki vazal koji se nista ne pita, vec cutke prihvata sve sto im SAD narede, a sve u korist svoje stete!
    SAD i NATO su juce najavili militarizaciju svemira, to je jos jedan sporazum koji SAD i NATO jednostrano napustaju i raskidaju, do sada je bilo zabranjeno koristiti svemir za postavljanje oruzanih sistema, sada SAD i NATO to menjaju, a meni to lici na zelju da se Rusija ponovo natera u "trku naoruzavanja", ali ovoga puta im taj blef kao protiv SSSR-a nece uspeti!
    Rusi vec imaju sistem PVO-a koji moze obarati objekte u stratosferi, to je S-500, a ako bude potrebno, razvice i S-600 za unistavanje objekata u dubokom svemiru, sve zavisi od namera SAD!
    Otkud tolika mrznja prema Rusiji nije mi jasno, zasto SAD Rusiju vide kao svog arhineprijatelja, ja ne razumem, Rusija nema nikakve pretenzije prema SAD, cak mislim da mnogi Rusi vole SAD zbog mnogih stvari, ali ova opsednutost Amerike Rusijom je zaista zabrinjavajuca!
    To jednog dana moze dovesti do globalne katastrofe, ali Amere to ne sprecava da sve vise i vise opkoljavaju i dave Rusiju!
    (bigserb, 20. novembar 2019 08:38)

    # Link komentara

  21. Konkurencija je uvek zdrava. Ako je zdrava. Ako nije, moze da se izleci kao u Ukrajini i Siriji.
    (Samo realno, 20. novembar 2019 08:32)

    # Link komentara

  22. Hehe, ruski je gas, tvrdi ovaj ruski ekspert, kvalitetniji od azerbejdžanskog i turkemnistanskog? Po čemu to? Kao da kaže da je ruski H20 kvalitetniji od sviju drugih.

    Za Evropu je važno da u gasnom biznisu, kao i u svakom drugom, postoji konkurencija, kako ne bi došlo do monopola i u ovom slučaju, do političkih ucena. Rusi zato pokušavaju ocrniti konkurenciju kako bi ostali glavni snabdevač Evropske unije, a to im je najveća stavka u budžetu.

    Za EU je pak važno da diverzifikuje svoje energetske potrebe, jer Rusija prihodima od gasa ciljano jača svoju vojsku, koja onda postaje pretnja po samu Evropu i ceo svet, pa se može reći da EU pumpajući rusku ratnu mašineriju ugrožava svetski mir. A Rusija može očuvati svoje goleme teritorije samo ako se dalje širi (Krim, Gruzija, Arktik...) i ako preti susedima.
    (Origen, 20. novembar 2019 08:15)

    # Link komentara

  23. samo neka puste i oni i rusi. sto veca konkurencija cene manje. sta meni smeta dal ce kroz zemlju proci jedna - dve cevi vise manje..
     (Milos, 20. novembar 2019 08:02)

    # Link komentara

  24. Да ли су Руси знали за овај пројекат док су градили гасовод према Турској?
    (СОС, 20. novembar 2019 08:01)

    # Link komentara

  25. Bravo, najzad da se oslobodimo uticaja Rusije !!!
    (subotičanin, 20. novembar 2019 07:57)

    # Link komentara

  26. Konkurencija i treba da postoji ali isključivo iz razloga niže cene a ne zato što Amerika tako kaže zbog svojih nekih interesa.
     (apolo, 20. novembar 2019 07:45)

    # Link komentara