- Komentari -
  1. @(Lorimer, 18. oktobar 2019 11:30)
    prvo i osnovno, moras da se obavestis o stvarima o kojima zelis da diskutujes.
    roditelji frilensera su sami placali svoje doprinose i na osnovu njih im se odredjuje iznos penzije. ONI su to sebi omogucili (ili nisu) i to je NJIHOVO pravo koje je apsolutno nepovezano sa tim da li uopste imaju decu ili, ako imaju, sta njihova deca rade, da li su uopste u srbiji ili ne itd.
    verovao ili ne, vecina npr. programera bi pristala da svojim roditeljima isplacuje penzije u zamenu za neplacanje poreza i doprinosa, privatno zdravstveno ionako koristimo, kao i privatne vrtice i sve ostalo sto mozemo. i pazi sad, i da sve to placamo, bili bismo u plusu i imali kvalitetniju uslugu. ako nista drugo, barem mojim roditeljima ne bi bile smanjene penzije.

    zatim, kao pausalac, placam porez na zaradu, placam doprinose za PIO i zdravstveno i, svidelo se to tebi ili ne, imam prava da koristim sve usluge koje ova drzava pruza, takve kakve su.
    i, kad smo vec kod toga, te poreze i doprinose placam na osnovicu koju mi drzava odredjuje i koja je znacajno veca od zvanicne prosecne plate u srbiji tako da, ako cemo nekoga da odstranjujemo sa spiska dozvoljenih korisnika zdravstvenog ili obrazovnog sistema ove drzave, ima mnogo onih koji ce na red za to doci pre mene.
    (mrmlj, 18. oktobar 2019 13:28)

    # Link komentara

  2. Dragi moji, u ovoj prici je prvo i osnovno izbiti iz glave ono socrealisticko: posao, platica, penzijica, sto se realno svodi na: crnci, pati se po prevozu, trpi raznorazne bu**le, zaradjuj crkavicu, pa obaska crkni od penzije koju ces dobiti na kraju.
    Kad to sve apsolvirate, pod uslovom da imate petlju i znanje, bacite se na trazenje posla i na sam posao. U pocetku nije lako, dok ne formirate neki krug klijenata - obavezno vise njih, jer nikada ne znate sta nosi dan a sta noc i ko kad moze da "otpadne" - pa lepo radite od kuce, ne trpite pomenute bu**le, sami rasporedjujete svoje vreme, usput nadgledate i decu, ako ih imate i naravno, realno bolje zaradjujete, uplacujete privatnu penziju ili neko osiguranje na tu temu i vama vam lepo!
    Na to sve, oausal, ili eto te pomenute ofshore kompanije vam prizaju mogucnost da vas ni drzava licno ne masira, pa vi sad izvolite odluciti sta vam je ciniti!
    (Toliko, 18. oktobar 2019 13:23)

    # Link komentara

  3. Drzava, drzavni sluzbenici, penzioneri... treba da budu presrecni sto se sve vise radi, uvoze devize, povecava novcana masa u opticaju, ne iseljavaju ljudi... ne mora najveci deo da se ubira od poreza na zaradu, moze i na pdv od potrosnje. Sto je vise para u drzavi, vise se trosi i skuplja veci pdv od potrosnje. Ti frilenseri trose, kupuju nekretnine, automobile, tehniku, garderobu, hranu, pice, gorivo... isto je tako sa turizmom kad je vazno samo da sto vise dolaze strani turisti i trose devize a pare ce onda direktno ili indirektno kroz pdv da dodju do drzavne kase.
    (max, 18. oktobar 2019 13:05)

    # Link komentara

  4. Frilensovao sam godinu ipo dana na 99designs platformi za za dizajnere, nakon što sam napustio posao u štampariji. Šta reći, kao što reče jedan od kolega, konkurencija ti je celi svet, to su u stvari mini "takmičenja", i nadmećeš se da tvoj dizajn pobedi i uzme nagradu. U početku, dok ne uđeš u fazon je preteško, umalo sam hteo da batalim, dok nisam uhvatio priključak i shvatio kako se treba raditi. Nije lako i ponekad se može desiti da ode nedelju, pa i mesec dana na izradu nekog dizajna, i ne pobediš, bacio si vreme. Međutim, sa druge strane imao sam nekoliko slučajeva da sat vremena nakon izrade početnog dizajna dobijem nagradu i isplatu jer se desi da kupiš klijenta dizajnom instantno.
    Zarađivao sam od 500 do 1000e mesečno u proseku, nekog meseca ništa, neće pa neće, a nekada i po 2200$ za mesec.
    Prelomni trenutak je bio dobitak deteta - da li da se zaposlim za fiksnu platu ponovo ili da nastavim to i prijavim firmu... našao sam stalni posao i mnogo se pokajao. Sad sam u vrzinom kolu, izfrilensujem po nešto kao dodatni posao, ali nikako da se otkačim od stalnog posla, nesigurno mi je da jednostavno ponovo "skočim" u freelance. Nadam se da će se poklopiti neki uslovi i da ću moći, jer nema ništa bolje od onoga: radiš kad hoćeš, gde hoćeš, koliko hoćeš...
    (Novica, 18. oktobar 2019 13:01)

    # Link komentara

  5. Radim kao freelancer (3D animaciju) vec 10 godina, i u odnosu na bilo koji posao koji bih radio u Srbiji, ovo je pesma. Drugar mi je nudio da radim kod njega u firmi za 1000 evra, odbio sam. Toliko zaradim i kad radim u proseku sat-dva dnevno i ne moram da se smaram sa prevozom i ostalim glupostima.
    Izvesna Marija je ovde u komentarima napisala kako Srbija nema PayPal. Nije tacno. Najnormalnije otvorite PayPal, povezete ga na banku i prebacite sebi novac.
    Morate biti dobri u svom poslu i voleti to sto radite. Ja sam imao srecu da volim to sto radim, pa cackam i istrazujem i kad nemam posla. Znati posao je samo 50% uspeha, morate da umete i da se dobro prodate. Morate ubediti klijenta da ste bas vi ono sto mu treba. Ne libite se da klijentu dajete predloge drugacije od njegovih. To ce mu pokazati da dobro razumete posao, a i vama olaksati zivot. Na primer: Mozemo tako kao sto ste rekli, ali imamo i ovu soluciju, koja je mnogo efektnija, laksa za izvesti, i samim tim jeftinija.
    Cak i da ne znate nista da radite, a umete da se prodate, mozete zaraditi puno. Povezete klijente i freelancere i uzmete proviziju.
    Freelanceri, po mom misljenju, ne bi trebalo da placaju nikakav porez, jer ne izvoze nikakav resurs, a unose ciste devize. Naravno, vazi i za ostale profesije.
    (Bobi, 18. oktobar 2019 12:59)

    # Link komentara

  6. Jbt koliko pametnjakovica!
    A ko je pricao o ukidanju pausalca? Kada je iko iz drzave to pomenuo?
    Ako si freelancer i to dokazes (dakle imas vise klijenata) sve ostaje isto.
    Ako si do juce radio u firmi a onda presao na agenciju i sada radis i dalje za jednu firmu... E to ne moze vise. Znaci samo to su promenili.

    A hocemo li da pricamo o korektnosti?
    Kao programeri pravite oko 3000e mesecno. Sve doprinose placate ukupno oko 200e. Znaci sve:porez, zdravstvo, penziono, socijalno.... Sve 200e. I onda idu price kako su penzije male, kako su bolnice lose kako neko krade pare iz fondova... Kojih bre fondova? Pa koliko dajete u taj zdravstveni fond.
    I vi to nazivate postenjem i bunite se kada neko pomene da bi to moglo jednog dana statk? Sram vas bilo.

    Svima je jasno da je ovo rupcaga u sistemu. Cuti i radi dok traje.

    Puna vam usta zapada i "normalnih" drzava... Pa dodjite. Probajte ovde da se pobunite protiv poreza ili da ga ne platite!
    (nebitan, 18. oktobar 2019 12:39)

    # Link komentara

  7. Zakonski, mogu da otvorim offshore kompaniju na nekom od offshore rajeva kao što to rade naši političari i "uspešni" privrednici i da ne plaćam nikakav porez državi što i svi drugi iz IT sektora treba da urade.Kada mogu oni možemo i mi.Ili jednaki zakoni za sve ili ih neće ni biti.(Bojan, 18. oktobar 2019 10:06)Možeš, naravno. Samo bih zamolio da se onda vaši roditelji skinu sa PIO fonda, i da im vi isplaćujete penzije. Malo mi bezveze da pare koje ja plaćam za doprinose odlaze za isplatu penzija roditeljima onih koji ne uplaćuju ništa. Isto važi i za zdravsto i školstvo. Vaša deca sve privatno da idu. Pri tome ne zauzimam nikakav stav po pitanju legitimnosti vaših poslovnih odluka, nego gledam čisto matematički.
    (Lorimer, 18. oktobar 2019 11:30)

    Druže, njegovi roditelji ako imaju penziju, to znači da im je odredjeni broj godina uplaćivan doprinos za penziono i država na osnovu toga njima treba da isplaćuje penziju. To što je država njihove pare potrošila, pa se sad PIO fond finansira iz tekućih doprinosa nije njegov problem. Bolje bi bilo da se zapitaš gde su te pare, a ne da napadaš obične ljude...
    (Boris, 18. oktobar 2019 12:23)

    # Link komentara

  8. Moj tim i ja - mi smo dispeceri za kamione u Americkom saobracaju. Ja sam radio i kao programer ali ovo mi je opustenije
    (Danic, 18. oktobar 2019 12:20)

    # Link komentara

  9. Nauci se vise nego u firmama jer zavise samo od sebe. Takodje u saradnji sa americkim klijentima i zapadnoevropskim zemljama naucite se takodje kulturi poslovanja za razliku od takozvanih klijenata ovde u nasoj zemlji. Ako imate srecu da uspete da ostvarite dugorocnu saradnju sa nekim od klijenata, onda se svakodnevno izvlacite mentalno iz ove utamnicene dimenzije i stalno se trudite da stvarate i ucite. Jedino sto drzava ne zeli da uvede PayPal koji realno moze da vam napravi problem sa stranim klijentima jer oni uglavnom placaju na taj nacin. Koliko puta je bilo sokantnog iznenadjenja kada sam im rekla da nemamo PayPal i to sve sa znakom uzvika! Naravno postoje i drugi nacini placanja. Sve u svemu, svi smo mi daroviti, samo se treba okrenuti ka svetu, internacionalno.
    (Marija, 18. oktobar 2019 11:24)


    Marija, s poštovanjem, niste dobro informisani. Paypal je u Srbiju dosao pre više od dve godine, i nema nikakvih prepreka da ga koristite. Vezuje se za kreditnu karticu, bilo kojom visa karticom mozete i da šaljete i primate novac preko paypala.
    (Drevni Zmaj, 18. oktobar 2019 12:14)

    # Link komentara

  10. (Dalibor, 18. oktobar 2019 09:12)

    Trebao si malo više da insistiraš na ugovoru, tj. da se ne prihvatiš posla uopšte. Ako im ne odgovara, neka nađu drugog. ćao zdravo.
    (Sveti Leon, 18. oktobar 2019 11:44)

    # Link komentara

  11. Zakonski, mogu da otvorim offshore kompaniju na nekom od offshore rajeva kao što to rade naši političari i "uspešni" privrednici i da ne plaćam nikakav porez državi što i svi drugi iz IT sektora treba da urade.Kada mogu oni možemo i mi.Ili jednaki zakoni za sve ili ih neće ni biti.
    (Bojan, 18. oktobar 2019 10:06)

    Možeš, naravno. Samo bih zamolio da se onda vaši roditelji skinu sa PIO fonda, i da im vi isplaćujete penzije. Malo mi bezveze da pare koje ja plaćam za doprinose odlaze za isplatu penzija roditeljima onih koji ne uplaćuju ništa. Isto važi i za zdravsto i školstvo. Vaša deca sve privatno da idu. Pri tome ne zauzimam nikakav stav po pitanju legitimnosti vaših poslovnih odluka, nego gledam čisto matematički.
    (Lorimer, 18. oktobar 2019 11:30)

    # Link komentara

  12. Nauci se vise nego u firmama jer zavise samo od sebe. Takodje u saradnji sa americkim klijentima i zapadnoevropskim zemljama naucite se takodje kulturi poslovanja za razliku od takozvanih klijenata ovde u nasoj zemlji. Ako imate srecu da uspete da ostvarite dugorocnu saradnju sa nekim od klijenata, onda se svakodnevno izvlacite mentalno iz ove utamnicene dimenzije i stalno se trudite da stvarate i ucite. Jedino sto drzava ne zeli da uvede PayPal koji realno moze da vam napravi problem sa stranim klijentima jer oni uglavnom placaju na taj nacin. Koliko puta je bilo sokantnog iznenadjenja kada sam im rekla da nemamo PayPal i to sve sa znakom uzvika! Naravno postoje i drugi nacini placanja. Sve u svemu, svi smo mi daroviti, samo se treba okrenuti ka svetu, internacionalno.
    (Marija, 18. oktobar 2019 11:24)

    # Link komentara

  13. Радим искључиво са Американцима. Најпословнији су а и добро плаћају. Иначе добре паре неће пасти са неба већ за њих морате да гиљате годинама, да стварате свој портфолио, да имате добре рецензије од клијената.
    (Ремикс, 18. oktobar 2019 11:22)

    # Link komentara

  14. Najteza stvar u ovom nacinu poslovanja je zapravo pogoditi posao i naplatiti. Odraditi je rutina! Velika konkurencija.
    (vucic buduci djukanovic, 18. oktobar 2019 11:20)

    # Link komentara

  15. Pausalco nisu van zakona. Sta je sa taksistima, zanatlijama, frizerke, advokati. Nije istina da je profesor ovo rekao nego vi ne razumete. Preko 6 miliona rsd bruto godisnje ulazite u pdv sistem. Nema sive zone, sve je legalno.
    (Dare, 18. oktobar 2019 11:19)

    # Link komentara

  16. Али, кад раде, раде за веће паре и обично сами организују време. У фирми радиш по туђем плану и за мање паре, али је плата редовна.
    Коме шта више одговара, то о ради. Или где уопште нађе посао.
    (Јабучило, 18. oktobar 2019 11:15)

    # Link komentara

  17. Ja predajem englesk Kinezima, paralelno radim u skoli, evo peta godina. Kinezi placaju fino. Zaradim 800-1200$ mesecno. Od toga zivimo moja porodica i ja. Ne smaraju me roditelji, ne smaraju kolege, nema politicarenja i strancarenja.Ne moram nikog da molim za posao, ne moram nikom da platim da bi me primio. Na pocetku su mi Kinezi bili dodatni posao. Sada su primarni. U skoli sada radim jedan dan (20%), a pet dana sa Kinezima. Da mi neko sada ponudi 100% u skoli i trajno zaposlenje, glat bih odbio, jer mi 55.000 dinara nije dovoljno. Skola mi je eto, zbog socijalnog i nekog staza kobajagi. Posla ima, pare su dobre. Toplo preporucujem.
    (milan, 18. oktobar 2019 11:14)

    # Link komentara

  18. Radim kao copywriter tj. pisem sadrzaje za razne sajtove na internetu (na engleskom). Zaradjujem za nijansu vise od zvanicne prosecne plate u Srbiji. Moglo bi se reci da mi finansijski nije niti bolje niti gore nego vecini. Ne bi bilo u redu da se zalim jer ima onih koje ekonomska situacija daleko gore pritiska.

    Ono sto bih izdvojio kao glavnu prednost ovog posla je to sto nemam ama bas nikakve veze sa ljudima iz Srbije. Nema zlobe, nema sabotiranja, nema javasluka, nema zabadanja nosa u tudja posla i agresivnog mesanja u privatni zivot. Radim za sebe, kontaktiram sa pristojnim ljudima, i gotovo u potpunosti sam oslobodjen svega loseg sto ovaj narod radi.
    (besna glista, 18. oktobar 2019 11:09)

    # Link komentara

  19. Puno bajki u ovom tekstu ima a pogotovo izjava "profesora". Dakle posao nije lako naći, ali ako nađete prave ljude onda ste na konju ali tu je država da se pobrine da ne ide sve tako glatko jel jelte to je dobro za nas. Dakle paušalci držite gaće pošto ovaj porez koji je veći od realne prosečne plate i koji trenutno plaćate je nedovoljan pa će vas država dodatno oporezovati a pritom i uvesti test samostalnosti.
    (yugo, 18. oktobar 2019 10:57)

    # Link komentara

  20. Super je dok ne dođu veliki problemi, recimo teška bolest zbog koje ne možete da radite, na primer 2 meseca. Ostanete bez para (jer ne radite, imate veće troškove a manja primanja), klijenti vas lako zamene jer vam je konkurencija čitav svet. Najviše frilensera (koji zarađuju oko 700 do 1.000 evra) ne živi tako dobro, ima to prednosti ali i mane.
    (Ivan, 18. oktobar 2019 10:57)

    # Link komentara

  21. A porez? Paušalci sa 6 miliona godišnje?
    (sale, 18. oktobar 2019 10:47)

    # Link komentara

  22. O cemu ovaj covek prica, kakva utaja poreza. Dok sam radio sam i zaradjivao do zakonskog limita placao sam pausalni porez po zakonu, kada sam presao limit presao sam na vodjenje knjiga, kada se posao razvio presao na deonicarsko drustvo.
    Sve to vreme od pausala na ovamo vise mi se isplatilo da otvorim firmu u inostranstvu nego u Srbiji.
    Ako ukinu pausal za programere ili stave neki suludo mali limit samo ce me prisiliti da je izmestim da bih mogao legalno da nastavim da placam developere koji insistiraju da rade kao agencija.
    Morate ljudi da razumete da covek koga ja placam ovde bruto 4200 u zapadnoj Evropi da freelancuje moze da fakturise 8-15 hiljada klijentu mesecno zavisno od zemlje, sede ovde zbog licnih razloga i jer mogu da odrze zivotni standard. Nisu to klinci sa fakulteta vec porodicni ljudi sa 10 i vise godina hard core iskustva u industriji. Ako im onemogucite da pristojno zive odose za mesec dana, sve ove zapadne zemlje imaju olaksane procedure za takvu vrstu kadra i poreske olaksice za njih i posle preseljenja. Nije to ista procedura kao za proste radnike.
    (Prepuno dezinformacija, 18. oktobar 2019 10:46)

    # Link komentara

  23. Ja radim kao freelance programer vec neke 3 godine, super je. Istina je da se posao lako izgubi, ali su poslovi uglavnom veoma unosni. Jedno vreme sam na mesečnom nivou zarađivao više od milion dinara, ne mogu da se bunim.
    (Anon, 18. oktobar 2019 10:30)

    # Link komentara

  24. "Ja Sam radio softer za jednu firmu. Sami su me tražili dao sam im fer cenu. Poslao ugovor rekli sve u redu i da radim, a kasnije ćemo potpisati ugovor....." Dalibor.
    LOL, pa sto nisi insistirao na potpisivanju ugovora? Nisi amater. Znas sta znaci "lako cemo, samo ti radi", omiljena srpska parola. Ko ti kriv.
    (Miki, 18. oktobar 2019 10:15)

    # Link komentara

  25. Zakonski, mogu da otvorim offshore kompaniju na nekom od offshore rajeva kao što to rade naši političari i "uspešni" privrednici i da ne plaćam nikakav porez državi što i svi drugi iz IT sektora treba da urade.

    Kada mogu oni možemo i mi.

    Ili jednaki zakoni za sve ili ih neće ni biti.
    (Bojan, 18. oktobar 2019 10:06)

    # Link komentara

  26. Kako zive? Da vam objasnim. Provedu pre toga u proseku 5 godina dano-nocnog rada. Kad sklope ugovor sa klijentom obicno rade nekad i do 16h/dnevno. (kada treba izbaciti testne verzije). Uvek su pod znakom pitanja kad treba da im se isplati rad. Ali zato drzavi moraju minimum 30000dinara/mesecno da plate pausalni porez. Gospoda gleda onih 10% sto zapravo imaju promet blizu il preko 6 000 000. A zaboravljaju na masu developera koji maks uzimaju 700-800e/mesecno. Jer mnogima ili kasni isplata (sto je jako cest slucaj) ili ih “zavrnu” a vrlo cesto i projekat stane posle mesec-dva pa moraju traziti novog klijenta (sto ne moze za dan-dva, to je bajka za naivne.) Da bi “nasao posao” obicno je oko mesec dana dogovora, jurnjave i mora se pobediti konkurencija iz celog sveta! Takodje mora imati otvoren racun za sve koji takodje kosta. A mesecni pausal ide. Radio ne radio. I nakon toga dodje neko “pametan” i kaze uvescemo “test samostalnosti”. A zapravo ce se desiti da ce mnogi prihvatiti poslove preko i otici. Ja na celu. Trosio sam i ostavljao pare u Srbiji. Zeleo decu da ucim srpski. Ali vidim da od toga ovde nema nista. Tako da i moja zena i ja (fakultetski obrazovani sa prosekom preko 9) idemo za nemacku od Januara.
    Hvala vam na svemu, ali ja vise ne mogu da cekam "bolje sutra” dok zivim "gore danas".
    (freelancer, 18. oktobar 2019 09:54)

    # Link komentara

  27. Žive normalno, kako bi svi trebalo da žive, posao na ceo život koji se nikad ne menja je najveća robija a zakonske prepreke za otpuštanje radnika iz bilo kog razloga koji odgovara poslodavcu nečuveno, nepravedno i arogantno socijalističko kršenje osnovnih imovinskih i ugovornih sloboda poslodavaca.
    (EU Citizen, 18. oktobar 2019 09:53)

    # Link komentara

  28. Ja Sam radio softer za jednu firmu. Sami su me tražili dao sam im fer cenu. Poslao ugovor rekli sve u redu i da radim, a kasnije ćemo potpisati ugovor. Par puta sam ih podsećao rekli sve u redu. Slao nekoliko beta, tražili su i da im sredim računare, ... posto nisu ispunjavali minimalne uslove. Kada sam bio daleko u projektu su me počeli ucenjivati da radim i ono sto se nismo dogovorili cak sam odložio i letovanje da ne bi izgubio uložen novac. bili zadovoljni do vremena kada sam trebao implementirati finalnu verziju. Insistirao sam na ugovoru i iako su ranije rekli da je sve u redu odustali su bez obrazlozenja a meni uništili godinu dana rada mnogo uloženog novca, ostavili dugove i zdravstvene probleme. Inače firma je iz rume i kasnije sam čuo da se i prema svojim zaposlenima ponaša slično. Nadali su se da ću implementirati sve bez ugovora pa da me prevare, a srećom beta verzije vremenski ograničavam. Potrebno je da se dosta zakona izmeni da nas freelancere zaštiti od ovakvih firmi. Ima dosta dobrih i poštenih ali kada nabasate na ovakve.... sa srećom.
    (Dalibor, 18. oktobar 2019 09:12)

    # Link komentara

  29. "...To je određena vrsta rupe u zakonu, jer ste vi zakonom ograničeni na šest miliona dinara prometa na godišnjem nivou da biste bili paušalac. U slučaju da vi imate veći promet od toga vi suštinski ste na teritoriji utaje poreza i kršite zakon", naglašava prof. dr Goran Radosavljević, profesor FEFA. ..."
    Kakva rupa u zakonu. 6 miliona dinara godišnje je preko 4.200 evra mesečno. Ko zarađuje preko toga, nek vodi poslovne knjige.
    Čemu ova izjava u tekstu?
    (Dispepsija, 18. oktobar 2019 09:07)

    # Link komentara

  30. E profesore tolike ste škole završili a kažete narod. Pausalci kada predaju 6 miliona godišnje (što je nešto više od 4.000 eura mesecno) jednostavno prestaju da budu pausalci i počinju da vode ulaz i izlaz i drugačije obračunavaju porez, nema tu utaje poreza ne obmanjuje narod. Takodje držati pausalnu agenciju (preduzetnicku radnju) nije rupa u zakonu već legitiman vid poslovanja jasno propisan zakonom, isto kao što je i DOO, AD ili bilo koji drugi oblik privatnog preduzetnistva.
    (Racunovodja, 18. oktobar 2019 09:06)

    # Link komentara

  31. Profesor nije infromisan. Ako se prodje cifra od 6 miliona menjaju se pravila i duzni ste da vodite knjige. To nije krsenje zakona.
    (Andrija, 18. oktobar 2019 09:02)

    # Link komentara

  32. Kao i u svemu... Kopiramo zapad, i živimo KAO zapadnjaci, i tešimo se da smo deo sveta... Ali smo u svemu samo kopija, koja ne sme da pogleda istini u oči, gubeći lični identitet.
    U stvari to i jeste suština kopiranja, da se čitav život rukovodimo "originalima".
    (Mediocritical, 18. oktobar 2019 09:02)

    # Link komentara