1. Revizija istorije je najveći problem obrazovanja.
    (Katarza!, 6. decembar 2021 17:41)

    # Link komentara

  2. ministar,sistem,lazne diplome,tatini sinovi,partijasi.Malo li je?
    (boban, 3. decembar 2021 16:56)

    # Link komentara

  3. Preobimno gradivo, previse teorije, nastavnici ne predaju nego samo diktiraju ceo cas (umesto da posalju na e-mail pa ko hoce neka prepise u svesku)... Na kraju deca jedva stignu da nabubaju za dobru ocenu, bez stvarnog razumevanja gradiva i povezivanja sa proslim... Mogu da nadjem 100 mana, ali vrline slabo... Na fakultetima je slicno, samo mali broj smerova na tehnickim fakultetima nesto valja. U moje vreme za neke predmete nismo imali ni knjige, nego smo jurili skripte od starih studenata i asistenata.
    (Marko, 3. decembar 2021 15:06)

    # Link komentara

  4. "Takođe, predlagao je da gimnazije budu jedine škole posle kojih će moći da se upiše bilo koji fakultet, a da se iz stručnih škola mogu upisivati srodni fakulteti."

    Ovo je jako opasna diskriminacija u najavi!
    Slazem se da se dobije bolja celovita slika znanja kad se iz strucne srednje ide u srodni fakultet ali nesmemo zaboraviti godine u kojima DECA upisuju srednje skole. Do fakulteta cesto dodje do promene interesovanja i potreba, novih saznanja i sl. pa se upise nesto cime PUNOLETNA osoba zeli da se bavi.
    A svi znamo one primere koji su povezali srednju strucnu i odgovarajuci fakultet pa im se na kraju smucio zivot zbog kojeg su se vratili nazad u drugu srednju ili fakultet da bi sto dalje pobeli od naucenog i cesto beskorisnog znanja.
    Ovako imaju opcije koje doprinose razvoju licnosti, a sa ovim predlogom imaju samo zatvorsku dozivotnu kaznu zbog glupe odluke koju su doneli kao DECA!
    Izbaciti veronauku i gradjansko pod hitno. Zameniti sa jednim predmetom koje se bavi etikom i kulturom, ponasanjem u saobracaju i prema drugim zivim svetom.
    (Tafak, 2. decembar 2021 23:22)

    # Link komentara

  5. Problem našeg obrazovanja leži u neadekvatnom kadru. Promeniti nešto u obrazovanju budućih prosvetnih radnika. Uvesti kombinovan predmete kako bi jedan nastavnik predavao nauke, a ne pojedinačne predmete. Prosvetni radnici ne dobijaju nikakvu praksu na svojim fakultetima.
    (Petra, 2. decembar 2021 20:33)

    # Link komentara

  6. U mom naselju na Vozdovcu imate jednu skolu i 10 odeljenja u prvom i drugom razredu po 30 ucenika. Izgradnja druge skole stoji zbog restitucije. Rukovodstvo te jedine skole je stranacko. I eto odgovora na sva pitanja.
    (Kofa sa pomijama, 2. decembar 2021 19:47)

    # Link komentara

  7. Из угла наставника проблеми су:
    - незаинтересованост ученика изазвана разочарењем у друштво;
    - тихи отпор наставника ка реформама;
    - удаљеност школе од реалног живота;
    - небрига школе о физичком здрављу и исхрани ученика;
    - непостојање кабинета, материјала, услова за квалитетнији рад у школи;
    - мале плате наставника и константан притисак и неуважавање од стране министарства;
    - недоследност реформи;
    - преобимни програми;
    - превисоки захтеви од наставника;
    - рад на одређено великог броја наставника;
    - путовање великог броја наставника у удаљена места на посао;
    - рад у више школа дела наставника;
    - страначко запошљавање;
    - учење за оцену, а не за знање;
    - омаловажавање настацничког позива;
    - немотивисаност средњошколаца изазвана свешћу о тешкоћама приликом запошљавања.
    (Сузана, 2. decembar 2021 19:09)

    # Link komentara

  8. Dobro da nemamo nikakvih problema u pravnom sistemu, političkom sistemu, ekonomskom sistemu, komunalnom sistemu, pa moramo non-stop da se bavimo prosvetnim sistemom. Moje je iskustvo da 100% onih koji "unapređuju", "savetuju", "analiziraju", "štite prava", itd prosvetara i učenika u stvari samo isisavaju ono malo para u sistemu za svoje potrebe, a potrebe su unapređivanje lične karijere, konferencijski turizam, kupovina udobnije kancelarijske opreme i tome slično.
    (AkaProsvetar, 2. decembar 2021 18:08)

    # Link komentara

  9. Mi imamo samo sistem skolstva (administracije i sl.gluposti) nikada nismo imali sistem obrazovanja, niti se tome ozbiljno pristupalo niti ce...
    (Dario, 2. decembar 2021 16:11)

    # Link komentara

  10. Previse teorije, premalo prakse.
    Previse predmeta, neki totalno nebitni u savremenom dobu.
    Fizicko vaspitanje bi moralo biti obavezno kroz sva 3 nivoa obrazovanja, osnovno, srednjeskolsko i fakultetsko (u moje vreme je postojalo, potom su ga izbacili).
    Veca ovlascenja nastavnicima i profesorima.
    Plate nastavnicima moraju biti vece (predavao sam pre 5 godina biologiju sa 70% radnog vremena i imao licni dohodak u iznosu od 31.000din., u pitanju je bila jedna srednja bg skola). Tesko je naci motivaciju praznog stomaka.
    Deci su prezasticena, zakon se zloupotrebljava u njihovu "korist".
    Ovo su samo neke od mojih zapazanja, onako "na prvu".
    (Nikola, 2. decembar 2021 15:42)

    # Link komentara

  11. @mama

    apsolutno se slazem sa vama!
    (jos jedna mama, 2. decembar 2021 14:33)

    # Link komentara

  12. Pisanje nepotrebne administracije i opterećivanje nastavnika administrativnim zadacima a guranje u drugi plan obrazovanja i pre svega vaspitanja je ono što najviše muči prosvetne radnike
    (Bg, 2. decembar 2021 14:09)

    # Link komentara

  13. Pisanje nepotrebne administracije i opterećivanje nastavnika administrativnim zadacima a guranje u drugi plan obrazovanja i pre svega vaspitanja je ono što najviše muči prosvetne radnike
    (Bg, 2. decembar 2021 14:08)

    # Link komentara

  14. Još jedna mama troje đaka, psiholog po struci. Dobra deca, ali je sistem loš. Gradiva previše, sve se preleće, nastavnici nemaju izbora, pa naravno da nema dubljeg razumevanja ni povezivanja znanja. Poenta školovanja su isključivo ocene. Na žalost, to je stanje. Na fakultetima ništa bolje, čast izuzecima.
    (Mila, 2. decembar 2021 14:08)

    # Link komentara

  15. Svaka reforma = teza torba.
    (Posmatrac, 2. decembar 2021 14:00)

    # Link komentara

  16. Ko ne ume, taj prepiše. Bacite pogled ka severu, eno vam Finska... Prepišite od nje.
    (buloza, 2. decembar 2021 13:51)

    # Link komentara

  17. Gradiva je previše, to i sami nastavnici kažu, ali se oni slabo bore da išta promene, a odlično poznaju stanje u školama, znaju tačno koliko deca mogu da savladaju. Previše je predmeta, zanemarljiv je broj časova stranog jezika kao i kreativnih predmeta likovno, muzičko, fizičko ali zato opšti predmeti za osnovnu školu kao da su za srednju.
    (Snežana, 2. decembar 2021 13:46)

    # Link komentara

  18. Veronauka OUT
    Etika IN
    (Vesna, 2. decembar 2021 13:37)

    # Link komentara

  19. Najveci probljem obrazovanja u Srbiji je taj sto nema prirodno obrazovanih.
    (zamerka, 2. decembar 2021 13:32)

    # Link komentara

  20. Недовољно или ти премало коришћење ћирилице на интернету. Треба објаснити да би донело уштеду у времену и простору писање ћирилицом као и мање заморном за читање.
    (Види се из авиона, 2. decembar 2021 12:44)

    # Link komentara

  21. Kao mama 3 djaka mogu da kazem:
    Previse predmeta
    Previse gradiva
    Gradivo nije prilagodjeno uzrastu
    Vecina nastavnika kao da ima samo mali odmor od casova iz pedagogije.
    Zbog toga nastavnici predaju ubitacnim tempom, zatim rade provere znanja, ponovo predaju...
    Deca su kao u masini, dnevno uce po 5,6 predmeta, mnogo potpuno novog, apstraktnog, treba im vremena da shvate, da im se sve slegne, a vremena nema.
    Nastavnici su u obavezi da u polugodju imaju 4 ocene po uceniku, propisan im je broj kontrolnih, pismenih. Propisano im je gradivo koje obradjuju po nedeljama, nastavnici nemaju slobodu da predaju u tempu koji procene da je potreban.
    Zato se uci za ocenu, cesto napamet, kada se dobije ocena prelazi se na novo, staro se zaboravlja. Sve ovo je posebno izrazeno ove godine kada je skraceno tromesecje.
    Jednostavno, mnogo nepotrebnog, neprilagodjenog gradiva koje deca nemaja kad da nauce sa razumevanjem, da shvate.
    (mama, 2. decembar 2021 11:52)

    # Link komentara

  22. Najveci problem su najmanje plate u prosveti jedva 540 eura.

    U poslednjih 10 godina povecanje je bilo svega 100 eura, ali zato inflacija, skok cena proizvoda, poreza a o stanovima da ne pricamo !!
    (Teacher, 2. decembar 2021 11:32)

    # Link komentara

  23. Каква разводњена лимунадица од приче ...каже има и мешања родитеља...Просветни радник који покушава да ради посао колико толико добро у систему који му намеће да буде само сервисер очекивања родитеља стоји потпуно усамљен и препуштен себи кад дође до напада родитеља или када родитељи алармирају школску управу.Деца која до пре 10ак година би ЈЕДВА могла бити довољна сада су одреда врло добри .Зашто?Зато што наставници велика већина не жели проблеме и дели оцене шаком и капом ,супер су "другари" са децом ,немају ни најмањи стандард при оцењивању а када дође крај школске године онда је "киша 5 и 4" загарантована.Наставнике буквално малтретирају и деца и родитењи и директори и ПП служба.Друга ствар је што се психо деца или насилници тетоше ,ствари се гурају под тепих.Таква деца би у ранијој ,"трулој" држави била избачена из школе и полагала ванредно ,да не кваре и муче осталу децу и наставнике ,или би била послата у поправни дом.А сада су они "звезде"....И онда се деца која су истински заслужила врло добар или одличан успех питају "Чему то?" кад неко ко ,понављам,не би био ни довољан или једва довољан достигне врло добар успех јер се оцене дају како се дају.А за све оне који мисле да је просветарима супер лако бих волела да одраде месец дана у просечној школи па да онда донесу суд.
    (Hekata, 2. decembar 2021 11:27)

    # Link komentara

  24. Stranacko rodbinsko i zaposljavanje sa vezom i skolovanje radnika, jeftine radne snage.Ne skoluju se preduzetnici.Treba uvesti predmet novac od prvog razreda sta je, kako je i kako do njega.Spojiti istoriju i geografiju.Pa uciti jedno kroz drugo.Spojiti svet oko nas sa gradjanskim i verskom nastavom.Spojiti na neki nacin likovno muzicko tehnicko i informatiku.Uvesti prilagodjeno preduzetnistvo.Itd itd
    (LuKa, 2. decembar 2021 11:03)

    # Link komentara

  25. Platni razredi (u svim sektorima, ne samo prosvetnom), ugovori o radu na određeno, veće angažovanje nastavnika za rad sa decom. Na žalost, trenutna situacija je takva da nastavnici i učitelji šalju poruke roditeljima da oni više rade sa decom kako bi napredovali u školi! Ili se bave turizmom u smislu organizacije rekreativnih nastava (naravno, na odgovornost roditelja).
    (MIg, 2. decembar 2021 10:54)

    # Link komentara