1. @Deli

    Čiča nikako nije ni mogao da pobedi, jer je nakon početnog otpora okupatoru izabrao strategiju "čekanja" i kolaboracije. S jedne strane, kako možeš da pobediš u nečemu u čemu aktivno ni ne učestvuješ, sem kao pridružena pomoć, jer tvoja vojska niti kroz borbu stiče iskustvo, niti znaš za šta se konkretno boriš sem da se "boriš" da neko pobedi za tebe. Čičini ratni ciljevi su stoga na začudan način bili vezani za s jedne strane da mu Nemci unište partizanske jedinice, sa druge strane da mu saveznici poraze sile osovine. Ne moram da objašnjavam zašto je takva strategija recept za kompletan poraz, istorija je već to uradila.
    (Reč Neradnika, 4. avgust 2020 13:15)

    # Link komentara

  2. Jako lepo selo.
     (miki ns, 4. avgust 2020 11:17)

    # Link komentara

  3. Znao sam ovo za Bački Maglić, samo su meni pričali da je i pre II sv.rata tu bilo Grka :/. Svakako svaka čast na tekstu.
     (arh, 4. avgust 2020 11:07)

    # Link komentara

  4. Čudni ljudi - Staljin ih bukvalno prodao Englezima, a oni posle njegovog sukoba sa Titom 1948. većinom kod njega. Uvek me je fasciniralo šta je to što tera ljude da rade direktno protiv svog interesa, čak i kad jasno vide o čemu se radi.
     (multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši, 4. avgust 2020 10:03)

    # Link komentara

  5. Kamo sreće da je nikad nije bilo i da je Čiča pobedio .
    (Deli, 4. avgust 2020 09:55)

    # Link komentara

  6. ima jedan film Bata glumi glavnu ulogu (zamislite!) o grcima u jugoslaviji u tom vremenu. nemogu da se setim imena filma, ali moguće da je nastao po ovoj temi
     (novica, 3. avgust 2020 23:57)

    # Link komentara

  7. Samo reciklirate teme iz Jugoslavije i o Jugoslaviju u superlativu. Kao da je zabranjeno da se nesto napise o slavnoj srpskoj istoriji izvan te Jugoslavije i da se afirmise srpska drzavnost pre komunisticke Jugoslavije. Imate Milosa Crnjanskog i Borislava Pekica, koji su ziveli u Londonu, Pekic je bio vas kolega u BBC-ju, pa, napisite neki life story o njihovom zivotu u Englesku i kakav je bio njihov odnos prema komunistickoj Jugoslaviji.
    (Nenad, Skopje, 3. avgust 2020 17:27

    Одлично запажање. Када смо већ код Пекића, могло би да се пише и о томе ко му је одузео пасош. Управо они који се данас издају за највеће либерале и европејце.
    (Куп је битан, 3. avgust 2020 23:30)

    # Link komentara

  8. Одличан текст иако често одлазим на базене у Маглић први пут чујем за ову чудну историју овог равничарског места. По распореду улица и урбанистичком плану одмах се види да су овде некада живели Немци.
    О Грцима у овим нашим крајевима први пут чујем.
    (Рајко Четник, 3. avgust 2020 20:20)

    # Link komentara

  9. Jako zanimljivo. više ovakvih priča molim :)
     (mrgud, 3. avgust 2020 17:58)

    # Link komentara

  10. Samo reciklirate teme iz Jugoslavije i o Jugoslaviju u superlativu. Kao da je zabranjeno da se nesto napise o slavnoj srpskoj istoriji izvan te Jugoslavije i da se afirmise srpska drzavnost pre komunisticke Jugoslavije. Imate Milosa Crnjanskog i Borislava Pekica, koji su ziveli u Londonu, Pekic je bio vas kolega u BBC-ju, pa, napisite neki life story o njihovom zivotu u Englesku i kakav je bio njihov odnos prema komunistickoj Jugoslaviji.
    (Nenad, Skopje, 3. avgust 2020 17:27)

    # Link komentara