BBC na srpskom - B92

Srbija i obrazovanje: "Svi smo zbunjeni", reakcije učenika, roditelja i nastavnika povodom ubrzanog kraja školske godine

Posle dva masovna ubistva na teritoriji Beograda u kojima je ubijeno 18 ljudi, uglavnom dece i mladih, Vlada Srbije je odlučila da se školska godina završi 6. juna, dve nedelje ranije od predviđenog datuma u svim osnovnim i srednjim školama u zemlji.

Izvor: BBC
Podeli
Reuters
Reuters

Rano završno školsko zvono u Srbiji donelo je više iznenađenja nego radosti.

Posle dva masovna ubistva na teritoriji Beograda u kojima je ubijeno 18 ljudi, uglavnom dece i mladih, Vlada Srbije je odlučila da se školska godina u svim osnovnim i srednjim školama u zemlji završi 6. juna, dve nedelje ranije od predviđenog datuma.

"Na vajber grupi u kojoj je i razredna, u četvrtak je neko podelio ovu vest i svi smo počeli da vrištimo i da se radujemo, ali onda je neke u glavu udarila stvarnost, jer su shvatili da neće imati kad da poprave ocene", kaže Andrea Radić, učenica šestog razreda Osnovne škole "Sveti Sava" u Beogradu, za BBC na srpskom.

Dan kasnije, pojedini đaci iz njenog, ali i drugih odeljenja pitali su nastavnike da li će moći da odgovaraju za više ocene, ali prosvetni radnici nisu mogli da im pruže pravi odgovor jer, kako su im rekli, ni sami nisu dobili precizne informacije.

"Pojedini nastavnici su baš bili ljuti i besni. Sve je za sada neizvesno, čula sam od jedne nastavnice da će moći da se poprave ocene, ali...

"U mom odeljenju je 28 đaka i mislim da tri četvrtine dece nema zaključene ocene. Ja iz svih predmeta imam dovoljno ocena i mogu da mi budu zaključene, jer sam se uvek trudila da odgovaram prva ili među prvima", dodaje Andrea.



Do kraja prvobitno predviđene školske godine, odnosno do 20. juna, planirano je još kontrolnih i pisanih zadataka, kao i ispitivanja iz mnogih predmeta.

Ali, prema novoj odluci Vlade Srbije, sada su ostala samo još dva školska dana - ponedeljak i utorak.

'Svi smo zbunjeni'

BBC
BBC

"Danas su neki nastavnici, zbrda-zdola, počeli da zaključuju ocene, na primer iz informatike, nastavnica istorije nam je pregledala sveske i upisivala ocene.

"Ima i nekih predmeta koje imamo samo jednom ili dvaput nedeljno, kao recimo muzičko i to je sad dodatni problem", kaže Andrea.

Slično je i u gimnaziji "Bora Stanković" iz Niša, na jugu Srbije.

"Sve je zbrzano, a sve treba da se zaključi za koji dan, svi smo zbunjeni,

"Nijedna ocena nam nije bila zaključena do juče, danas sam su nam zaključili iz onih predmeta koji su bili po rasporedu za petak, a fale nam ocene, profesori se snalaze sa onim što već imamo u dnevniku", priča Katarina Gavrilović, učenica četvrtog razreda za BBC na srpskom.

Odlukom su iznenađeni i roditelji.

Miroslav Bošković, otac đaka prvaka kaže da od ponedeljka "ne zna gde sa detetom", jer baba i deda ne žive u istom gradu, kao i oni.

"Nisu naša deca lutke, pa da ih bacakamo kako nekom dune, svi imamo poslove, obaveze", dodaje.

Vesna Lekić iz Beograda, majka dvoje učenika sedmog razreda, smatra da "ocena nije nešto najbitnije u životu jednog deteta".

"Kamo sreće da su odluku o završetku školske godine doneli još 4. maja, a ne mesec dana kasnije.

"To bi bila najpametnija odluka, ali eto, forsiralo se nešto što nije trebalo", govori ona za BBC na srpskom.

'Odluka doneta preko noći'

Pravilnik o školskom kalendaru propisuje da školska godina može da se završi dve nedelje ranije, odnosno da od 40 radnih nedelja, koliko je predviđeno, pet odsto, što jeste 14 radnih dana, ne mora da se odradi.

"To nije problem i u skladu je sa postojećim zakonima, ne valja što je odluka doneta preko noći.

"Sa njom niko nije bio upoznat, hajde da je bar Savet roditelja znao, a da ne govorim da zaposlene nisu obavestili - to nije dobro", objašnjava Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije.

U dopisu upućenom roditeljima, u koji je BBC na srpskom imao uvid, direktor jedne beogradske osnovne škole "navodi da su svi iznenađeni ovom odlukom" i da im nije poznato zbog čega se vlada odlučila na ovaj korak.

On je u dokumentu pojasnio kako će se u naredne dve nedelje odvijati već planirane aktivnosti:

  • ocene će biti zaključene do utorka, 6. juna na osnovu dosadašnjih ocena i zapažanja, uz napomenu da je to predlog koji će biti dostupan u elektronskim dnevnicima (za učenike 8. razreda to nije slučaj, jer oni inače završavaju nastavu toga dana);
  • predloženu zaključnu ocenu, učenici će moći da poprave u dogovoru sa predmetnim nastavnikom ili učiteljicom;
  • na osnovu izveštaja nastavnika o broju učenika koji će odgovarati za veću ocenu, napraviće se plan daljih aktivnosti koji podrazumeva termine dopunskih časova i časova na kojima će učenici odgovarati;
  • produženi boravak će raditi do 20. juna, roditelji koji nemaju drugo rešenje osim produženog boravka gde da ostave dete trebalo bi do ponedeljka da obaveste učiteljice o tome;
  • pripremna nastava za učenike 8. razreda biće organizovana do 20. juna, kao što je planirano - svakog dana do završenog ispita održavaće se nastava iz srpskog jezika i matematike.
  • putovanja će se održavati po planu.


Valentina Ilić ukazuje da raniji završetak školske godine donosi niz problema.

"Odlučeno je da nastava staje, ali rad u školi se nastavlja, što znači da neće biti časova, ali hoće dopunske, dodatne nastave, eventualnog popravljanja ocena, biće nastavničkih sednica.

"Radiće produženi boravak, gde će sigurno biti više dece, treba to sve organizovati - prosvetni radnici će imati pune ruke posla", dodaje.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 145 idi na stranu