BBC na srpskom - B92

Fudbal i finale Lige šampiona: Glavni sudija Simon Marčinjak govorio na krajnje desničarskom skupu u Poljskoj

Marčinjak će ipak suditi finale Lige šampiona nakon što se izvinio što je govorio na događaju koji je organizovao lider poljske krajnje desnice Slavomir Mencen.

Izvor: BBC
Podeli
Marčinjak je sudio revanš meč polufinala Mančester Siti - Real Madrid/Getty Images
Marčinjak je sudio revanš meč polufinala Mančester Siti - Real Madrid/Getty Images

Simon Marčinjak ostaće glavni sudija finala Lige šampiona nakon što se izvinio zbog učešća na događaju koji je organizovao lider poljske krajnje desnice Slavomir Mencen.

Poljak Marčinjak (42) će u subotu, 10. juna suditi utakmicu za titulu prvaka Evrope engleskog Mančester Sitija i milanskog Intera u Istanbulu.

Ali bilo je predloga da on ne sudi najvažniju utakmicu evropskog klupskog fudbala nakon što je prisustvovao poslovnoj konferenciji Everest u Katovicama 29. maja.

Evropska fudbalska unija (UEFA) je istražila slučaj, poručujući da "nedvosmisleno odbacuje vrednosti koje promoviše grupa povezana sa ovom konferencijom".

Marčinjak je rekao da je bio "izmanipulisan" i "potpuno nesvestan" o prirodi događaja.

"Želim da izrazim najdublje izvinjenje zbog mog učešća na tom događaju i bilo kakve neprijatnosti ili štete koju je to moglo da prouzrokuje", naveo je u pisanoj izjavi.

Poljsko udruženje za borbu protiv rasizma "Nikad više" pozvalo je sudiju da se distancira od aktivnosti krajnje desnice.



Mencen, kopredsedavajući stranke krajnje desnice i libertarijanske Konfederacije, u poslednje vreme se usredsredio na libertarijanske ekonomske stavove, ali je izazvao kontroverzu 2019. kada je objavio slogan u pet tačaka koji je bio antisemitski i homofobičan.

On je rekao da poslovna konferencija nema "nikakve veze sa politikom", a optuživanje Marčinjaka je nazvao "apsurdnim".

Poljski ministar sporta Kamil Bortničuk i zamenik ministra spoljnih poslova Poljske takođe su stali u odbranu sudije.

Marčinjak, koji je sudio finale Svetskog prvenstva Argentine i Francuske u decembru, rekao je u izjavi:

"Posle razmišljanja i dalje istrage, postalo je očigledno da sam bio ozbiljno zaveden i potpuno nesvestan prave prirode dotičnog događaja.

"Nisam znao da je bio povezan sa poljskim pokretom ekstremne desnice, a da sam bio svestan, kategorički bih odbio poziv", napisao je arbitar koji je sudio finale Svetskog prvenstva Argentina - Francuska u Kataru prošlog decembra.

Marčinjak je naglasio da su "vrednosti koje promoviše ovaj pokret u potpunoj suprotnosti sa njegovim ličnim uverenjima i principima" kojih se pridržava u životu.

"Duboko sam kajem... i snažno osuđujem svaki oblik mržnje, diskriminacije ili netolerancije, jer njima nema mesta ni u sportu ni u društvu u celini.

"Obećavam da ću ubuduće biti oprezniji u ispitivanju događaja i organizacija sa kojima se povezujem", dodao je i izvinio se klubovima, igračima, navijačima, kolegama, zvaničnicima i organizacijama.

UEFA je istražila incident i saopštila da je prihvatila Marčinjakovo izvinjenje i da će ostati glavni sudija finala Lige šampiona.

U pismu predsedniku UEFA Aleksandru Čeferinu, poljski ministar sporta Kamil Bortničuk naveo je da poslovna konferencija nema nikakve veze sa politikom i da je sudija održao 45-minutni inspirativan govor na konferenciji.

Bortničuk je dodao i da sudija nije imao kontakt sa liderom krajnje desnice na konferenciji.

Zamenik poljskog ministra inostranih poslova Pavel Jablonski rekao je da su "neistinite optužbe protiv Marčinjaka ogromni skandal".

Partija Konfederacija ima devet poslanika u poljskom parlamentu - Mencen nije jedan od njih.

U nedavnim anketama, zauzela je čak treće mesto uoči parlamentarnih izbora ove jeseni.

Stranka ima veliku podršku među mladim muškarcima.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 145 idi na stranu