BBC na srpskom - B92

Američki predsednik Džozef Bajden pao na bini u Koloradu, Bela kuća kaže da se "sapleo o vreću sa peskom"

Iz Bele kuće kažu da je 80-godišnji predsednik dobro.

Izvor: BBC
Podeli
Getty Images
Getty Images

Američki predsednik Džozef Bajden pao je na bini u Koloradu tokom ceremonije dodele diploma kadetima Akademije vazduhoplovnih snaga.

Bajden, koji je sa 80 godina najstariji predsednik koji obavlja tu dužnost u istoriji SAD, brzo se pridigao posle pada uz pomoć ljudi iz obezbeđenja i izgledalo je da je nepovređen.

Američki predsednik je prethodno stajao oko sat i po da bi se rukovao sa svakim od 921 diplomiranog kadeta.

Direktor za komunikacije Bele kuće rekao je da je predsednik "dobro"

"Na bini je bila vreća peska dok se predsednik rukovao", napisao je Ben LaBolt na Tviteru posle incidenta u četvrtak.

"Udarila me vreća peska", našalio se Bajden, osmehujući se novinarima dok se vraćao u Belu kuću te večeri.

Prethodno je Bela kuća saopštila da se Bajden spotakao o crnu vreću sa peskom dok je odlazio sa bine.



Na snimku incidenta se vidi kako Bajden pokazuje na jednu od dve vreće peska koje su korišćene za podupiranje njegovog telepromptera dok su mu pomagali zvaničnik Vazduhoplovstva i dva člana njegove tajne službe.

Pogledajte snimak:

Getty Images
Getty Images

Sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer rekla je da se Bajden oseća "potpuno dobro" i da je ušao u avion sa "velikim osmehom".

Kritičari kažu da je Bajden prestar da bi se kandidovao za drugi predsednički mandat.

Nedavne ankete pokazuju da je većina američkih glasača zabrinuta zbog njegove starosti.

Ako opet bude kandidat Demokratske stranke i pobedi na izborima u novembru 2024. godine, Bajden bi imao 82 godine na početku drugog mandata ako pobedi.

Bajdenu ovo nije ovakav incident.

Jednom prilikom je posrnuo vozeći bicikl, a prošle jeseni se spotakao i kada se spuštao stepenicama aviona Er Fors Jedan (Air Force One).

Bivši predsednik Donald Tramp, favorit Republikanske partije da bude kandidat za predsednika Amerike, reagovao je na incident sa predizbornog događaja u Ajovi, rekavši da je "cela stvar luda".

"Nadam se da nije povređen", rekao je Tramp (76), koji se ranije često podsmevao Bajdenovim godinama.

"Morate da budete oprezni jer ne želite da se ovo desi. Pogotovo kad morate da se na prstima spuštate niz klizavu podlogu", dodao je Tramp, očigledno misleći na svoj pažljiv odlazak sa bine koja je dospela na naslovne strane. u 2020.

On je tada rekao da je rampa postavljena na bini na američkoj vojnoj akademiji u Vest Pointu u Njujorku bila klizava, i odbacio je medijska pitanja koja su usledila o njegovom zdravlju kao lažne vesti.

Guverner Floride Ron Desantis, još jedan kandidat za republikansku predsedničku nominaciju 2024, takođe je reagovao na Bajdenov pad.

"Nadamo se i želimo Džou Bajdenu brz oporavak od povreda koje je možda zadobio.

"Ali, takođe želimo Sjedinjenim Američkim Državama brz oporavak od povreda koje su zadobile zbog Džoa Bajdena i njegove politike", rekao je Desantis tokom predizbornog događaja u Nju Hempširu.

Bajden je u februaru bio na potpunom lekarskom pregledu.

Lekar Bele kuće dr Kevin O'Konor napisao je tada: "Predsednik ostaje sposoban za dužnost i u potpunosti izvršava sve obaveze bez smetnji".

Dr O'Konor je dodao da se Bajden kreće "ukrućenim hodom", uglavnom uzrokovanim problemima sa kičmom i oštećenjem nerava na stopalima, ali da je njegovo stanje nepromenjeno u odnosu na prethodni fizički pregled u novembru 2021.

Bajden nije prvi vrhovni komandant koji je izgubio oslonac pred kamerama.

Bivšio predsednik Barak Obama, u čijoj je administraciji Bajden bio potpredsednik, spotakao se dok se peo uz stepenice na događaju 2012, dok je predsednik Džerald Ford pao niz stepenice postavljenim uz avion Er Fops 1975. godine.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 145 idi na stranu