BBC na srpskom - B92

Velika Britanija i međunarodni studenti: "Bregzit mi je drastično promenio život“

Tri godine posle Bregzita, Velika Britanija je doživela drastičan pad broja studenata iz EU, ali za mnoge druge koji dolaze iz ostalih delova sveta, ona je i dalje primarni izbor. Evo šta međunarodni studenti treba da znaju o studiranju u Velikoj Britaniji.

Izvor: BBC
Podeli
Getty Images
Getty Images

Mario Favelo iz Španije je student fizike na prvoj godini koledža Triniti u Dablinu, u Irskoj, ali to mu nije bio prvobitni plan.

Nakon što je Velika Britanija istupila iz Evropske unije u januaru 2020. godine, mnogi zakoni i propisi su se promenili, poput širokog dijapazona regulative za međunarodne studente.

Kao i mnogi drugi stanovnici EU, Mario nije više mogao da priušti visoke školarine u Velikoj Britaniji.

"Pre Bregzita, plaćali bismo iste iznose kao domaći studenti iz Engleske, 9.000 funti (oko 10.000 evra) godišnje. Ali, posle Bregzita, školarina je skočila na i do 30.000 funti (oko 34.000 evra) godišnje", rekao je Mario za BBC.

Otkad je Velika Britanija izašla iz EU, cena školarine za studente iz EU se utrostručila, jer više nemaju prava na domaće iznose školarine.

"Cena je bila previsoka i nije bila vredna toga", kaže Mario.

Broj studenata iz EU se više nego prepolovio

&Od malih nogu radio sam britanski nastavni plan i program i nadao se da ću upisati britanski univerzitet&, rekao je Mario Favelo koji je godinama mislio da će studirati u Velikoj Britaniji/Mario Favelo
"Od malih nogu radio sam britanski nastavni plan i program i nadao se da ću upisati britanski univerzitet", rekao je Mario Favelo koji je godinama mislio da će studirati u Velikoj Britaniji/Mario Favelo

Tri godine posle Bregzita, broj studenata iz EU koji se prijavljuju na britanske univerzitete više se nego prepolovio, podaci su Britanskog statističkog zavoda za visoko obrazovanje (HESA).

Za to je kriva promena cene školarine, kažu iz Zavoda.

Poput Marija, mnogi njegovi školski drugovi iz Španije verovali su da će studirati u Velikoj Britaniji, jer su svi pohađali privatnu britansku školu.

"Od malena sam se školovao prema britanskom planu i programu i nadao sam se da ću se upisati na britanski univerzitet", kaže Mario.

Pre Bregzita bi oko 50 odsto učenika iz njegove škole završavalo na britanskim univerzitetima, kaže on.

Ali nije bilo tako sa njegovom generacijom.

"Bregzit mi je drastično promenio život", kaže Mario.

U godini pred Bregzit, broj studenata iz EU koji su se prijavili na prvu godinu dodiplomskih ili postdiplomskih studija u Velikoj Britaniji bio je 66.680, pokazuju podaci HESA.

Ali, godinu dana kasnije, posle Bregzita, taj broj je opao na 31.000.

Naknade, finansiranje i zdravstvena zaštita - kako glase nova pravila?

Getty Images
Getty Images

Za studente iz EU nisu se promenila samo pravila u vezi sa školarinom, već i krediti za održavanje.

Ove kredite odobrava vlada i oni pomažu studentima da plaćaju osnovne potrebe, kao što su smeštaj, hrana, knjige i drugi troškovi života.

Posle Bregzita, samo studenti EU koji su prethodno živeli u Velikoj Britaniji i imaju "uređeni" ili "pred-uređeni" status prema Sistemu registracije i boravka državljana EU mogu da se prijave za njih.

Evropski državljani koji nikad nisu živeli u Velikoj Britaniji i dolaze da studiraju posle Bregzita sada su u istom položaju kao i drugi međunarodni studenti koji moraju da se prijavljuju za izuzetno konkurentne stipendije.

Ali sve to postaje dostupno tek kad se dobije viza.

Troškovi vize zavise od dužine ostanka, ali i od doplate za zdravstvenu zaštitu u sklopu njihove imigracione prijave.

Doplata za zdravstvenu zaštitu je neophodna da bi se dobio pristup javno finansiranom zdravstvenom sistemu, Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS).

Studenti koji sa sobom dovedu članove porodice moraju da plaćaju doplatu za svakog od njih.

Velika Britanija ostaje primarni izbor za neke

Kineski i indijski studenti su među najvećim grupama međunarodnih studenata koji studiraju u Velikoj Britaniji.

Broj kineskih studenata je porastao sa 107.000 2017-2018. godine na 151.000 prošle godine, prema podacima HESA.

Dija Marija Prabu je nedavno diplomirala na Univerzitetu u Saseksu, gde je stekla master iz nauke o humanim i socijalnim podacima.

Ona kaže da je Velika Britanija i dalje jedan od primarnih izbora za studente iz Indije koji žele da idu na postdiplomske studije.

"To je lakši put, možete da započnete master posle trogodišnjeg dodiplomskog programa u Indiji, dok bi odlazak u SAD bio komplikovaniji, jer tamo obično traže četvorogodišnji dodiplomski program", kaže ona za BBC.

Nisu samo sličnosti između indijskog i britanskog obrazovanog sistema ti koji ohrabruju indijske studente da dolaze u Veliku Britaniju.

"Bonus je da možete da ostanete posle studija i radite dve godine, što nije slučaj u SAD", kaže Dija.

Život posle diplome

Since 2021, international students can apply for a graduate visa after graduation/Getty Images
Since 2021, international students can apply for a graduate visa after graduation/Getty Images

U julu 2021, Velika Britanija je uvela diplomsku vizu, koja omogućuje studentima da se prijave za ostanak i rad u Velikoj Britaniji dve godine posle završenih studija.

Ako student ima doktorat ili druge doktorske kvalifikacije, to onda traje tri godine.

Dija, međutim, neće ostati u Velikoj Britaniji nakon što bude diplomirala, jer se prijavila se posao u Indiji i dobila ga.

"Volela bih da se vratim u Veliku Britaniju, ali je izlaženje na kraj sa čitavim procesom dobijanja diplomske radne vize veliki izazov za mnoge", kaže ona.

I radna viza posle studija, međutim, dolazi sa određenom cenom.

Zajedno sa doplatom za zdravstvenu zaštitu, dve godine koštaju studente više od 1.200 funti (više od 1.300 evra).

"To je mnogo novca za ulaganje imajući u vidu krizu troškova života", kaže Dija.

Ostanak u Velikoj Britaniji bi za Diju podrazumevao preseljenje iz skupih velikih gradova, kao što su London, Oksford i Brajton, u mnogo manja mesta.

"Kad dođete u Veliku Britaniju, očekujete živahno, globalno iskustvo, a ja mislim da mnoga mala mesta to nemaju", kaže ona.

Većina njenih kolega koji su studirali sa njom u Velikoj Britaniji takođe odlaze, dodaje ona.

"Većina mojih prijatelja iz Francuske, Holandije i drugih zemalja EU vraćaju se kući, jer kod kuće mogu da dobiju bolju platu a ne moraju da brinu ni oko stanarine, jer ona nije toliko skupa kao u Velikoj Britaniji."

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 182 idi na stranu