BBC na srpskom - B92

Tenis i Australija: Đoković osvojio Australijan open, izjednačio se sa Nadalom i vratio se na prvo mesto ATP liste

Srpski teniser je deseti put igrao u finalu Australijan opena i osvojio je rekordnu desetu titulu u Melburnu, kao i 22. Gren slem trofej, koliko ima i Španac Rafael Nadal.

Izvor: BBC
Podeli
Reuters
Reuters

Kada Novak Đoković dođe do finala Australijan opena, turnir završava sa trofejom u rukama.

Srpski teniser je osvojio rekordnu desetu titulu na jedinom australijskom grend slem turniru iz isto toliko odigranih finala, a sada je na putu do trofeja porazio grčkog igrača Stefanosa Cicipasa - 3:0 (6:3, 7:6, 7:6).

Posle osvojenog poslednjeg poena, Đoković je u suzama proslavio pobedu sa članovima tima i porodicom.

Potom je seo na stolicu pored terena, zagnjurio glavu u peškir i jecao.

"Mislim da sam se emotivno raspao i rasplakao sam majku i brata kada sam ih zagrlio.

"Do tog trenutka nisam dozvoljavao da me poremete stvari van terena ili povreda", rekao je najbolji srpski teniser na konferenciji za medije posle meča.

Pobedom u Australiji, Srbin se izjednačio sa španskim teniserom Rafaelom Nadalom sa 22 Gren slem titule u karijeri, dok po broju pehara u Melburnu srpski teniser ubedljivo drži rekord.

Đoković je poručio da su Gren slem trofeji "bez sumnje najveća motivacija" za njega, ali da ne voli da se poredi sa drugima, uprkos neprestanim raspravama o tome ko je najbolji teniser svih vremena.

"Ali, naravno, privilegija je što sam deo diskusija o tome koje najveći svih vremena, to mi laska", dodao je.

Đoković će od ponedeljka ponovo biti i zvanično najbolji igrač sveta, pošto će na prvom mestu ATP liste preteći Španca Karlosa Alkaraza, dok će Cicipas biti na trećoj poziciji.

Ovogodišnje izdanje Australijan opena bilo je i jedno od najboljih u karijeri za Novaka Đokovića, koji je na putu do titule izgubio samo jedan set.



Ovo je bio 13. meč Đokovića i Cicipasa u dosadašnjim karijerama dvojice tenisera i 11. pobeda srpskog tenisera.

Đoković u Melburnu nije izgubio od 2018. godine, kada ga je u četvrtom kolu porazio južnokorejski igrač Hjeong Čung.

Đoković je vrlo emotivno proslavio pobedu sa porodicom i njegovim timom/Reuters
Đoković je vrlo emotivno proslavio pobedu sa porodicom i njegovim timom/Reuters

Srpski teniser ima 28 uzastopnih pobeda, po čemu je prestigao čuvenog Andrea Agasija i Moniku Seleš, pa sada ima najdužu seriju pobeda na ovom turniru.

Pobednički niz obuhvata tri uzastopne titule 2019, 2020. i 2021. pre nego što je bio primoran da prošlogodišnji turnir propusti zbog problema oko vize.

Australijske vlasti su Đokoviću, koji nije vakcinisan protiv korona virusa, uskratile vizu po dolasku u Melburn i deportovale ga.

Đoković: Najteži turnir u mojoj karijeri

JOEL CARRETT/EPA-EFE/REX/Shutterstock
JOEL CARRETT/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Novak Đoković je posle meča izjavio da je ovaj turnir bio "najteži u njegovoj karijeri, s obzirom na okolnosti koje su mu prethodile".

"Pre dve i po nedelje nisu mi se sviđale moje šanse da osvojim turnir zbog noge, a posle je svaki meč bio stvar preživljavanja i samo sam pokušavao da odem u narednu rundu", ispričao je novak na konferenciji za medije.

Dodao je da se nije osećao drugačije "po pitanju stresa" iako je ovaj meč jedan od važnih koraka u pisanju istorije.

Pored emotivnog povratka u Australiju posle događanja iz prošlog januara, Đoković se suočio sa još nekoliko izazova tokom turnira.

Morao je da se nosi sa povredom zadnje lože, igrajući sa zavojem oko noge.

Takođe, njegov otac Srđan fotografisao se sa ruskim navijačima, koji su podržavali Vladimira Putina uoči polufinalnog meča protiv američkog tenisera Tomija Pola.

Srđan Đoković je tada rekao da se fotografisao sa njima i da "nije imao nameru da bude upleten u sve ovo", a polufinale i finale nije pratio uživo iz lože.

"Moja porodica je preživela užase rate i jedino što mi želimo je mir.

"Neću da u polufinalu budem smetnja ni mom sinu, ni drugom igraču i zato sam odlučio da meč gledam od kuće", poručio je.

Cicipas nazvao Novaka "najvećim koji je držao teniski reket"

JOEL CARRETT/EPA-EFE/REX/Shutterstock
JOEL CARRETT/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Đoković je čestitao Cicipasu na dobrom meču, a ocenio je i da grčki teniser "ima još mnogo vremena" u karijeri i da ovo "sigurno nije njegovo poslednje finale grend slem turnira".

"Mi smo dve relativno male zemlje bez velike teniske tradicije, a poruka za sve mlade koji sanjaju da budu ovde gde smo mi danas je da sanjaju velike snove, bez obzira na to odakle dolaze", dodao je najbolji srpski teniser.

Novak se obratio i svom boksu, zahvalivši im se na podršci tokom celog turnira.

"Znam da nekad tolerišete najgore strane mog karaktera na terenu i van njega, ovaj trofej je vaš koliko je i moj", rekao je Novak.

Goran Ivanišević, sa kojim je Đoković imao nekoliko žustrih rasprava tokom meča, kada je tražio od trenera da mu daje više saveta tokom meča, nasmejao se na ove reči, da bi mu Novak šaljivo uzvratio:

"Zašto se smeješ, Gorane?"

Cicipas je ovaj turnir opisao kao "sjajno putovanje".

Grčki teniser je u obraćanju posle meča okarakterisao Đokovića kao "jednog od najvećih" u istoriji tog sporta, a onda je dodao:

"Ti si najveći koji je držao teniski reket".

"Ti nas sve uvek guraš do maksimuma", rekao je Grk, koji je ove godine igrao prvo finale u Melburnu.

Kirjos tvrdi da će Đoković "lako" do 28 Gren slemova

Reuters
Reuters

Teniski svet se još jednom poklonio Novaku Đokoviću posle nove titule u Australiji, a Nik Kirjos, teniser iz te zemlje, bio je među onim koji su prednjačili u pohvalama.

"Doći će do 28 (Gren) slemova... lako", objavio je putem Tvitera Kirjos, koji je prošle godine podržao Novaka, kada su mu australijske vlasti uskratile vizu.

I legendarni teniser Rod Lejver, po kojem je nazvan stadion na kojem je Đoković savladao Cicipasa, nahvalio je srpskog tenisera.

"Čestitam 10. titulu na Australijan openu Novaku Đokoviću, koji ima 35 i na vrhuncu je moći.

"Bio je nemilosrdan i tokom ove dve nedelje", smatra Lejver.

Nakadašnji američki teniser Endi Rodik ocenio je Novakova izdanja tokom turnira kao "jednostavno dominantna".

"Zastrašujuće je kad pomisliš da je igra ove nedelje bila među najboljim koje sam video o Novaka dosad.

"Sada se nadam da će Rafa (Nadal) uspeti da se oporavi i uđe u formu do Rolan Garosa. Bilo bi jako zabavno da ih gledamo kako u međusobnom duelu odlučuju o 23. tituli", kaže Rodik.

Kako je proteklo finale?

Reuters
Reuters

U prvom setu nije bilo previše neizvesnosti.

Đoković je već u četvrtom gemu napravio brejk, što se ispostavilo kao dovoljna prednost i srpski teniser je dobio prvi set tako što je pobeđivao u gemovima na njegov servis (6:3).

Stefanos Cicipas je u drugom zaigrao dosta bolje i agresivnije, dok je Novak Đoković u nekoliko navrata ispoljio nervozu u komunikaciji sa trenerom Goranom Ivaniševićem i publikom na Rod Lejver areni.

Međutim, uprkos nekolicini dužih i neizvesnijih gemova, oba tenisera uspevala su da dobiju one u kojima su servirali, pa se set rešen u tajbrejku.

U tajbrejku slika je bila potpuno suprotna - od 11 poena čak sedam je pripalo teniseru koji je primao servis.

Bolje se snašao Novak, koji je uspeo da slavi sa 7:4 i povede sa 2:0 u setovima.

Cicipas se nije predavao ni na početku trećeg seta i osvojio je već prvi gem na servis srpskog tenisera, ali je Đoković već u narednom uzvratio istom merom za 1:1.

Nastavak trećeg seta podsetio je na drugi - obojica su dobijala gemove na njihov servis i set je otišao u tajbrejk.

Tamo neizvesnosti nije bilo pošto je Srbin otvorio odlučujući deo seta sa pet dobijenih poena, Cicipas je pripretio, spasio dve meč lopte Đokovića i stigao na jedan poen zaostatka (5:6).

Ali, nije mogao do preokreta i Novak Đoković je došao do desetog trijumfa na Australijan openu.

Beloruskinja Arina Sabalenka šampionka u ženskoj konkurenciji

Arina Sabalenka pozira sa prvim peharom Australijan opena koji je osvojila u dosadašnjoj karijeri/JOEL CARRETT/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Arina Sabalenka pozira sa prvim peharom Australijan opena koji je osvojila u dosadašnjoj karijeri/JOEL CARRETT/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Arina Sabalenka, 24-godišnja teniserka iz Belorusije, osvojila je prvu grend slem titulu u karijeri pošto je u subotnjem finalu Australijan opena bila bolja od Kazahstanke Elene Ribakine 2:1 (4:6, 6:3, 6:4).

Beloruskinja se takmičila pod neutralnom zastavom pošto organizatori nisu dozvolili isticanje beloruske zastave zbog podrške te zemlje Rusiji tokom invazije na Ukrajinu.

"Ovo je bila dobra godina za mene i nadam se da ću narednu uspeti da ostvarim isti rezultat i da budem čak i bolja", izjavila je Sabalenka posle trijumfa.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 182 idi na stranu