BBC na srpskom - B92

Crna Gora i kriminal: Specijalni tužilac uhapšen zbog - stvaranja kriminalne organizacije

Specijalni tužilac Crne Gore Saša Čađenović uhapšen je u petak ujutru po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva u kojem je radio, prenose Vijesti.

Izvor: BBC
Podeli
Saša Čađenović/Boris Pejović/Vijesti
Saša Čađenović/Boris Pejović/Vijesti

Čovek koji bi sa najvišeg nivoa trebalo da se bori protiv kriminala u Crnoj Gori, uhapšen je pod sumnjom da se umešao upravo u kriminal.

Specijalni tužilac Crne Gore Saša Čađenović uhapšen je u petak ujutru po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je izvršio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja, prenose Vijesti.

Portparol državnog tužilaštva Vukas Radonjić izjavio je da se Čađenović sumnjiči da je ta dela izvršio u periodu od sredine 2020. do 2022.

Sve to ishod je afera koje u Crnoj Gori tinjaju još od proleća, a u kojima se pominju i lica dobro poznata u Srbiji, poput Radoja Zvicera, navodnog vođe kavačkog klana, kao i Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, njegovih navodnih saradnika, kojima se u Srbiji trenutno sudi za teška krivična dela.

Kavački klan deo je nekadašnjeg kotorskog klana, koji se zbog internog sukoba podelio na dva dela - kavački i škaljarski, koji danas važe za najmoćnije u podzemlju čitavog regiona i u čijem međusobnom ratu je poslednjih godina ubijen veliki broj ljudi.



Hapšenje Čađenovića je pokazatelj da tužilačke institucije funkcionišu, saopšteno je iz Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića, crnogorskog premijera vlade koja je izgubila podršku.

"Crna Gora nepovratno postaje država zakona i pravde bez kriminala i korupcije, bez mržnje i prošlosti - pravda je profunkcionisala i pred zakonom su svi jednaki", naveli su na Tviteru.

Ovo nije prvo hapšenje u vrhu crnogorskog pravosuđa ove godine.

U aprilu je uhapšena i Vesna Medenica, dugogodišnja predsednica Vrhovnog suda, koju su godinama nazivali ženom koja dugo "vedri i oblači" crnogorskim pravosuđem.

I ona se sumnjiči za dva ista krivična dela - stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja.

Za šta se sumnjiči specijalni tužilac?

Vijesti/Boris Pejović
Vijesti/Boris Pejović

Početkom maja ove godine, crnogorski istraživački portal Libertas objavio je detalje iz dokumenta Europola u kom se navodi da su službenici policije Petar Lazović i Ljubo Milović članovi kavačkog klana.

Kako navode, njih dvojica bili su direktno umešani su šverc velikih količina kokaina, oružja i cigareta, kao i da je Lazović "bio u svakodnevnom kontaktu sa Zvicerom i obaveštavao ga o svemu što je dogovoreno u policiji, na sastancima sa tužiocem, o planiranom akcionom danu".

"Istraga usmerena na Lazovića i Milovića trebalo bi da bude prioritet broj jedan crnogorske policije", zaključci su Europola.

Taj dokument, sa transkriptima komunikacija njih dvojice sa Radojem Zvicerom, Veljkom Belivukom, Markom Miljkovićem i drugima, crnogorsko tužilaštvo i policija dobili su od Europola u julu prošle godine, naveli su iz Libertasa.

Međutim, dodali su, do danas, nije poznato da su 32-godišnjeg Lazovića i 39-godišnjeg Milovića, ali ni druge policajce, iz te dve državne institucije pozvali na odgovornost.



Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) su potom istakli da je tužilac Saša Čađenović 20. januara odlučio da u tom slučaju nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja.

Nakon medijskih objava, novi glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, koji je na tu poziciju izabran sredinom marta, naložio je da se povodom tvrdnji iz dokumenata Europola formira novi predmet.

Lazović je uhapšen sredinom jula zbog sumnje da je počinio krivično delo stvaranja kriminalne organizacije, a za Milovićem je izdat nalog za hapšenje i on je trenutno u bekstvu.

Prema spisima SDT-a, uhapšeni tajni agent Lazović i policajac Milović, pratili su članove škaljarskog kriminalnog klana koje je Radoje Zvicer stavio na listu za odstrel, pisale su Vijesti.

Sve se u nekom trenutku prenelo i na političku sferu - iz Demokratskog fronta više puta su tvrdili da su Čađenović i Milivoje Katnić, bivši specijalni tužilac, bili "ključna logistika i zaštita kavačkog klana u tužilaštvu."

Portal Libertas je u julu objavio da se Katnić 2021. lično obratio Europolu u ime SDT-a, tražeći pomoć u istrazi koju je vodio zbog sumnji da su policajci Petar Lazović (32) i Ljubo Milović (32) članovi kavačkog klana.

Katnić je u međuvremenu branio Čađenovića, nekadašnjeg saradnika, navodeći da je Specijalno državno tužilaštvo, a ne Čađenović, odbacilo krivičnu prijavu protiv Lazovića.

"Ja sam to kontrolisao i našao da nema razloga za pokretanje krivičnog postupka protiv Petra Lazovića, jer je postupao u skladu sa zakonom i ovlašćenjima koje ima i o svim radnjama pravovremeno je obaveštavao pretpostavljene, što je doprinelo otkrivanju počinilaca teških krivičnih dela", izjavio je Katnić ranije za Vijesti.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 181 idi na stranu