BBC na srpskom - B92

Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022: Brazil deklasirao Južnu Koreju, u četvrtfinalu sa Hrvatkom čiji je heroj golman Livaković

Dominik Livaković, golman zagrebačkog Dinama, odbranio je tri od četiri penala koje su izveli japanski igrači, dok su Brazilci već u prvom poluvremenu sa četiri gola nagovestili da Južna Koreja neće imati nikakvu šansu za prolaz u četvrtinu finala Mundijala.

Izvor: BBC
Podeli
Vinisijus (levo), Rafinja, Lukaš Paketa i Nejmar plesom su proslavili gol protiv Južne Koreje/Reuters
Vinisijus (levo), Rafinja, Lukaš Paketa i Nejmar plesom su proslavili gol protiv Južne Koreje/Reuters

Dok je grupna faza Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru obilovala iznenađenjima, eliminaciona faza dosad nije donela nijedno.

Malo je falilo da Japanci prirede novo, posle trijumfa nad Nemačkom i Španijom, ali je golman Dominik Livaković sprečio čudo sjajnim odbranama u penal seriji.

Dok je meč Japana i Hrvatske, koji je posle produžetaka, odnosno 120 minuta završen nerešeno, 1:1, Brazilci nisu ostavili ni gram šanse Južnoj Koreji u osmini finala - 4:1.

Ekipa selektora Titea od prvog minuta bila je rešena da pokaže da je poraz od Kameruna u poslednjem kolu grupne faze bio samo slab dan, pa su u mreži azijske reprezentacije već u 36. minutu utakmice završile već četiri lopte - po jednu su tamo smestili Vinisijus, Nejmar, Rišarlison i Lukaš Paketa.

Ttim Južne Koreje došao je do utešnog pogotka u drugom poluvremenu preko Paika Song-Hoa.

Brazil, jedan od najvećih favorita za osvajanje titule prvaka sveta, u četvrtfinalu će se sastati sa Hrvatskom, koja se ranije danas postarala da Azija ostane bez predstavnika među osam najboljih.

Tim selektora Zlatka Dalića eliminisao je Japan posle boljeg izvođenja penala, a navijači fudbalske reprezentacije Hrvatske imaju novog ljubimca - golmana Dominika Livakovića.

Čuvar mreže zagrebačkog Dinama doneo je njegovom timu drugi uzastopni plasman u četvrtfinale Svetskog prvenstva pošto je zaustavio čak tri od četiri šuta u penal seriji, kojom je odlučen meč osmine finala protiv Japana.

Japan je posle pobeda nad Nemačkom i Španijom bio blizu još jednog čuda na turniru u Kataru, jer je prvo poluvreme okončao vođstvom posle gola Daizena Maede, ali je Ivan Perišić, vezista "vatrenih", izjednačio u 55. minutu.

Hrvatskoj su penali još jednom doneli sreću - na Mundijalu u Rusiji pre četiri godine na isti način eliminisali su Dansku i Rusiju, dok su selekciju Engleske pobedili posle produžetaka i plasirali se u finale.



Poznata su tri četvrtfinalna para Mundijala u Kataru: Argentina će se 9. decembra sastati sa Holandijom, pobednik evropskog klasika između Engleske i Francuske biće drugi polufinalista (10. decembar), a Brazil i Hrvatska će igrati 9. decembra.

Poslednji mečevi osmine finala između Maroka i Španije, odnosno Portugala i Švajcarske, biće odigrani u utorak, posle čega sledi dva dana pauze na Svetskom prvenstvu.

Brazil - Južna Koreja 4:1

Brazilski selektor Tite odigrao je sa igračima pobednički ples posle trećeg gola/Reuters/Paul Childs
Brazilski selektor Tite odigrao je sa igračima pobednički ples posle trećeg gola/Reuters/Paul Childs

Samba u Kataru, zaigrao je i selektor Tite!

Posle šokantnog poraza od Kameruna u poslednjoj utakmici grupne faze, koja osim neprijatnosti nije imala težih posledica, Brazilci su protiv Južne Koreje pokazali svu moć.

Vinisijus Junior je već u sedmom minutu nagovestio da azijskoj reprezentaciji sledi težak poraz, kada je preciznim udarcem iz šesnaesterca doneo rano vođstvo Brazilcima.

Brazilski fudbaleri proslavili su pogodak igrom, a ples se posle narednog sudijskog zvižduka nastavio i na terenu, pa je već u 11. minutu bilo 2:0 posle gola Nejmara iz penala, posle prekršaja nad Rišarlisonom.

Nizale su se šanse pred golom Južne Koreje, nisu znali odakle im višpe preti opasnost i novi gol je visio u vazduhu.

I nije se dugo čekalo.

Petnaestak minuta kasnije, Rišarlison je postigao novi, treći gol na turniru (posle dva gola u prvoj utakmii protiv Srbije), na asistenciju kapitena Tijaga Silve, da bi Lukaš Paketa pogodio za 4:0 u 36. minutu.

Posle gola Rišarlisona, sa igračima je na kratko zaigrao i selektor Tite pored aut-linije.



Igra Južne Koreje popravila se u drugom delu, ali je to bilo dovoljno samo za počasni pogodak Paika Songa-Hoa u 76. minutu.

Brazilci su malo stali na kočnicu u drugom delu, već razmišljajući o četvbrtfinalu protiv vicešampiona sveta - Hrvatske.

Hrvatska - Japan 1:1, penalima 3:1

Reuters
Reuters

Japanu je malo nedostajalo da skine i treći veliki skalp na Mundijalu u Kataru.

Dok je Japan do dosadašnjih uspeha na Mundijalu protiv Španije i Nemačke dolazio "bez igre i lopte", sa veoma malim posedom i tek nekoliko šansi, kako je primetio i Dragan Stojković, srpski selektor koji je veoma cenjen u toj zemlji, ovoga puta bilo je drugačije - azijski tim bolje je igrao, ali to mu nije donelo rezultat.

Pretili su Japanci preko Šoga Tanigučija i Daičija Jamade u prvom poluvremenu, a u 43. minutu za dobru igru nagrađeni su golom Daizena Maede posle centaršuta, koji je za nekoliko centimetara izbegao ofsajd, što je potvrđeno video tehnologijom.

Međutim, Hrvatska je uzvratila već početkom drugog dela, kada je Ivan Perišić sa više od 10 metara sjajno šutirao glavom na asistenciju Dejana Lovrena i pogodio donji ugao japanskog gola.

Do kraja meča Dalićev tim je pretio uglavnom udarcima izvan šesnaesterca, prednjačili su Luka Modrić i Lovro Majer, a Kaoru Mitoma mogao je da donese pobedu Japanu, ali nije bio precizan.

Na kraju su odlučivali jedanaesterci, u kojima se Hrvatska odlično snalazi - na prethodnom Mundijalu je eliminisala Rusiju i Dansku na ovaj način, a ovoga puta azijska selekcija je završila učešće na Svetskom prvenstvu posle penal završnice protiv "vatrenih".

Dok je Livaković zaustavljao jedanaesterce Takume Minamina, Kaourua Mitome i japanskog kapitena Maje Jošide, savladao ga je samo Takuma Asano, bivši fudbaler beogradskog Partizana, a za Dalićev tim precizni su bili Nikola Vlašić, Marcelo Brozović i Mario Pašalić, za razliku od Marka Livaje, koji je pogodio stativu.

Livaković je tako postao prvi golman koji je odbranio prva dva penala u penal seriji na Svetskom prvenstvu.

"Srećan vam Sveti Dominik Livaković", napisao je njegov klub, zagrebački Dinamo na društvenim mrežama.

Selektor hrvatske reprezentacvije Zlatko Dalić rekao je da je njegov tim ostvario veliki rezultat plasmanom među najboljih reprezentacija sveta.

"Japanci su nas potcenili i to im je bila greška. Mislili su da će lako protiv nas. Nikad ne potcenjujte Hrvate.

"Primili smo gol iz prekida, što nismo jako dugo. Taj gol nas je uneredio. Naši igrači su istrčali sjajnu utakmicu protiv protivnika koji je pobedio Nemačku i Španiju", rekao je Dalić za HRT.

Jedan od najupečatljivijih trenutaka ove utakmice dogodio se nakon poslednjeg sudijskog zvižduka - japanski selektor Hađime Morijasu posle eliminacije njegove selekcije poklonio se navijačima Japana.

Reuters
Reuters

Reuters
Reuters

Španci vežbali penale, selektor Luis Enrike se "nada da su igrači uradili domaći zadatak"

Reuters
Reuters

Reprezentativci Španije su još pre godinu dana dobili su "domaći zadatak" da šutnu najmanje 1.000 jedanaesteraca na treningu, a selektor Luis Enrike nada se da su ga igrači uradili i da će se to isplatiti ukoliko se meč osmine finala Mundijala protiv Maroka bude odlučivao izvođenjem penala.

Na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu Furija, kako je nadimak španske ekipe, eliminisana je od Italije baš na ovaj način i Enrike se nada se to neće ponoviti protiv afričke reprezentacije.

"Očekujem da su uradili domaći.

"Pre godinu dana na jednom od okupljanja reprezentacije rekao sam im da svaki od njih treba da šutne makar 1.000 penala", dodao je on.

Mnoge reprezentacije vežbaju penale uoči eliminacionih utakmica, ali to nije ispravan pristup, smatra Španac.

"Ako čekate do meča da vežbate penale... (to neće biti dovoljno).

"To su trenuci maksimalnog pritiska, momenti kada se pokazuje pribranost i to da možete da šutnete tamo gde ste zamislili, ako ste vežbali hiljadu puta.

"Oni govore dosta o svakom igraču. To se trenira, može da se vežba to kako se nosite sa pritiskom. Sve manje odlučuje sreća, a golmani imaju veći uticaj na ishod", objasnio je Enrike.

"Molite se za Pelea"

Obožavaoci su se okupljali ispred bolnice kako bi se pomolili za njegovo zdravlje i pružili mu podršku/Reuters
Obožavaoci su se okupljali ispred bolnice kako bi se pomolili za njegovo zdravlje i pružili mu podršku/Reuters

Jedan od najboljih fudbalera svih vremena, legendarni Brazilac Pele, proveo je nekoliko dana u bolnici, a brazilski mediji izvestili su da dobija palijativnu negu.

Sezar Sampajo, pomoćni trener u stručnom štabu brazilske selekcije na Mundijalu u Kataru, pozvao je sve ljude širom sveta da požele uspešan oporavak Peleu.

"Bez obzira na vašu veroispovest, molimo vas sve da se pomolite.

"On je čovek koji je uticao na mene kao sportistu, ali i u ljudskom smislu", rekao je Sampajo.

"Bilo mi je teško da razgovaram sa njim zbog onoga što on predstavlja", dodao je.



Peleu su u septembru 2021. godine uklonili tumor sa debelog creva, a u utorak su iz bolnice Izraelita Albert Ajnštajn u Sao Paolu saopštili da je došao na "rutinsku mesečnu kontrolu".

Obožavaoci su se okupljali ispred bolnice kako bi se pomolili za njegovo zdravlje i pružili mu podršku/Reuters
Obožavaoci su se okupljali ispred bolnice kako bi se pomolili za njegovo zdravlje i pružili mu podršku/Reuters

Click here to see the BBC interactive

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 181 idi na stranu