BBC na srpskom - B92

Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022: Mesi probio Meksiko i vratio nadu Argentini, Mbape srušio Dansku za prvo mesto liste strelaca, prvi mundijalski gol Levandovskog

Sedmi dan Mundijala prošao je sa manje iznenađenja i mnogo golova.

Izvor: BBC
Podeli
Reuters
Reuters

Posle šokantnog poraza od Saudijske Arabije, Argentina se mučila više od sat vremena u meču drugog kola protiv Meksika, ali se onda pojavio Lionel Mesi.

Jedan od najboljih fudbalera sveta pogodio je u 64. minutu utakmice preciznim udarcem izvan šesnaesterca, čime je probio tvrdu odbranu Meksika, ali i sustigao legendarnog sunarodnika Dijega Maradonu sa ukupno osam golova na svetskim prvenstvima.

Pobedu Argentinaca potvrdio je Enco Fernandez, mladi vezista lisabonske Benfike, koji je sjajnim udarcem pod prečku u 87. minutu pogodio mrežu meksičkog golmana Giljerma Očoe.

Argentina sada ima tri boda posle dve utakmice i u poslednjem kolu protiv Poljske tražiće prolaz u osminu finala, dok Meksiko ostaje na samo jednom bodu.



Ranije danas, Mesijev saigrač iz francuskog PSŽ-a Kilijan Mbape pokazao je još jednom zbog čega ga mnogi smatraju jednim od najboljih fudbalera sveta, pošto je Francuskoj sa dva pogotka doneo pobedu nad Danskom (2-1) u drugom kolu grupne faze Mundijala u Kataru.

Francuska, branilac titule, sa dve pobede i šest bodova siguran je učesnik osmine finala, a Mbape se trećim golom na turniru izjednačio na prvom mestu liste strelaca sa Ekvadorcem Enerom Valensijom.

Napadač trikolora, kako nazivaju francusku reprezentaciju, postigao je prvi gol u 61. minutu, sedam minuta kasnije izjednačio je Adreas Kristensen iz danskog tima, ali je Mbape u 86. minutu postavio konačan rezultat.

Noushad Thekkayil/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Noushad Thekkayil/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Saudijska Arabija se ranije u subotu probudila iz sna - posle velike pobede nad Argentinom, azijska reprezentacija nije uspela da napravi još jedno iznenađenje.

Poljska ju je savladala u drugom kolu grupe C (2-0), a Robert Levandovski, najbolji igrač ove evropske selekcije, pamtiće ovaj meč do kraja života - postigao je prvi gol u karijeri na svetskim prvenstvima.

Australija je uspela da dođe do minimalne pobede nad Tunisom, koja ju je zadržala u igri za plasman u osminu finala.

Suze Levandovskog i pobeda Poljske

Reuters
Reuters

Napadač Barselone Robert Levandovski, koji je u dosadašnjoj karijeri postigao više od 600 golova, nikada ranije nije bio strelac za nacionalni tim na Mundijalu, a u remiju sa Meksikom u prvom kolu turnira u Kataru promašio je i penal.

Zbog toga je gol koji je postigao u 82. minutu proslavio u suzama, a nekoliko minuta kasnije imao je šansu da se još jednom upiše u strelce, ali ga je saudijski golman Mohamed Al Ovais zaustavio u toj nameri.

Poljska je na meču imala još dvojicu heroja - Pjotra Zjelinskog, koji je u prvom poluvremenu doneo prednost, kao i golmana Vojčeša Ščensnog, koji je odbranio penal u samom finišu tog dela igre.

Poljaci sada imaju četiri boda i na vrhu su grupe C, dok Saudijska Arabija ostaje na tri boda.

Argentina i Meksiko će se sastati u poslednjem meču dana od 20 časova.

Australija ostaje u igri za prolaz

Abir Sultan/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Abir Sultan/EPA-EFE/REX/Shutterstock

U prvom meču dana Australija je ponovo postigla jedan gol, kao i u prvom kolu turnira protiv Francuske, ali je za razliku od tog ubedljivog poraza protiv svetskog šampiona, taj pogodak ovoga puta bio dovoljan da se savlada Tunis.

Čovek odluke bio je Mičel Djuk, koji je pogotkom u 23. minutu sjajnim šutem glavom doneo prvi trijumf Australijancima na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu.

Ovom pobedom "kenguri", kako je nadimak australijske selekcije, vratili su nadu da mogu do prolaza u osminu finala Mundijala u Kataru, pošto će u poslednjem kolu u direktnom okršaju sa Danskom verovatno odlučivati o putniku u doigravanje.

Australija sada ima tri boda, kao i Francuska, koja meč drugog kola protiv Danske igra kasnije danas, dok Tunis nije uspeo da napravi još jedan dobar rezultat posle nerešenog ishoda protiv Danske.

Selekcija iz Afrike bila je ofanziva u čitavom drugom poluvremenu, ali nije uspela da probije blok disciplinovanih Australijanaca.

FIFA pravda sudijske odluke: Ronaldo je "genije da iznudi penal"

Reuters
Reuters

Mnogo kritika pretprele su sudije posle utakmice Mundijala između Portugala i Gane, koju je evropska selekcija pobedila rezultatom 3-2.

Kristijano Ronaldo postigao je gol iz penala, postavši prvi fudbaler koji je pogađao na pet različitih Mundijala, ali način na koji je to uradio nije se svideo selektoru Gane Otou Adou.

Portugalac je prvo iznudio penal, pa ga je pretvorio u gol, a Ado je poručio da to "nije bio penal".

"Sudija je svirao penal, koji nije bio penal - svi su to videli. Zašto? Zato što je to Ronaldo ili nešto drugo", pitao se Ado.

Iz Svetske fudbalske organizacije (FIFA) poručuju da ne treba kriviti sudiju, već dati zasluge Ronaldu, koji je pokazao da je "totalni genije" da iznudi penal.

"Možda napadači postaju pametniji? Penal koji je iznudio Ronaldo - ljudi mogu da pričaju šta hoće o njemu, ali pametno je sačekao taj sekund, dodirnuo loptu, izdužio nogu i izazvao kontakt", opisao je Sandej Olise, zvaničnik FIFA i bivši reprezentativac Nigerije.

Click here to see the BBC interactive

Pročitajte naše ostale priče o Svetskom prvenstvu:

Pogledajte video

Click here to see the BBC interactive

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 176 idi na stranu