BBC na srpskom - B92

Medicina i nauka: Novi lek protiv Alchajmerove bolesti istorijski pomak, kažu naučnici

Čini se da ovaj lek usporava napredak bolesti, pokazuju rana istraživanja.

Izvor: BBC
Podeli
Getty Images
Getty Images

Preliminarni rezultati ispitivanja pokazali su da izgleda da novi lek usporava Alchajmerovu bolest i to je "istorijski trenutak", tvrde stručnjaci.

Farmaceutske kompanije Eisai i Biogen saopštile su da njihov lek deluje kada se daje u ranim fazama bolesti.

Detaljniji rezultati istraživanja tek treba da budu objavljeni, ali deluje da lek usporava razvoj bolesti.

Čak i sa ovako ograničenim podacima istraživanja, ova vest je izazvala uzbuđenje među naučnicima i organizacijama koji se bave demencijom.

Mentalna agilnost

Skenerski snimak ljudskog mozga/Getty Images
Skenerski snimak ljudskog mozga/Getty Images

Lek lekanemab je osmišljen tako da uklanja grudvice toksičnih beta-amiloid proteina, koje se stvaraju u mozgu ljudi obolelih od Alchajmerove bolesti.

Mnoga truga testiranja lekova nisu donela dobre rezultate, što je dovelo do pitanja da li amiloid zaista izaziva ovu bolest.

Tokom ispitivanja 1.795 dobrovoljaca u ranim fazama bolesti dobijalo je injekciju lekanemaba na svake dve nedelje i redovno im je proveravano pamćenje i mentalna sposobnost.

Stopa opadanja saznajnih sposobnosti se smanjila za 27 odsto u poređenju sa ljudima kojima su dati placebo lekovi tokom 18 meseci testiranja, rekli su iz farmaceutske kuće.

Pokazalo se i da je nivo otrovnog proteina opao u mozgu pacijenata.

Terapija je izazvala nuspojave poput oticanja mozga i glavobolja.

Lek nije bio delotvoran na druge oblike demencije.

"Zaista ohrabrujuće"

Majkl Vunatsos, direktor kompanije Biogen, kaže da "ova objava daje nadu pacijentima i njihovim porodicama da će lekanemab, ako bude odobren, možda usporiti napredovanje Alchajmerove bolesti i imati značajan uticaj na funkciju i saznajni kapacitet mozga".

Podneti su zahtevi za dobijanje upotrebne dozvole za ovaj lek u Americi, Evropi i Japanu.

Ovo je "napredak i istorijski momenat za istraživanje demencije" pošto je lekanemab prvi lek ove generacije koji se u kliničkim ispitivanjima pokazao da "uspešno usporava smanjenje kognitivnih funkcija", kaže doktorka Suzan Kolhas, direktorka britanskog Istraživačkog centra za Alchajmerovu bolest.

Profesor Džon Hardi sa Univerzitetskog koledža u Londonu kaže da su rezultati istraživanja "stvarno ohrabrujući", a ovo "deluje kao prvo pozitivno mehanističko ispitivanje terapije Alchajmerove bolesti".

"Rezultati deluju skromno, ali stvarno.

"Očigledno je da ovo nije čarobni štapić, ali čini se kao definitivan 'kraj početka'", dodaje on.

"Pozitivni rezultati"

Iste farmaceutske firme su prethodno promovisale novi lek adukanumab za Alkchajmerovu bolest, koji je izazvao veliko interesovanje.

Proces izdavanja dozvole u Americi bio je masovno kritikovan, dok su u Evropskoj uniji odbili da ga odobre zbog sumnji da je delotvoran.

Rezultati prvih ispitivanja za novi lek čine se jasnijim, ali svi detalji neće biti objavljeni pre novembra.

"Ovo je nedvosmisleno statistički pozitivan rezultat i predstavlja istorijski momenat, gde prvi put vidimo uverljive promene Alchajmerove bolesti.

"Sam Bog zna da smo dugo čekali na to", kaže Rob Hauard, profesor Univerziteta Kalifornija i stručnjak za psihijatriju starih.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 163 idi na stranu