BBC na srpskom - B92

Evrovizija 2022: Proruski hakeri pokušali da ometaju takmičenje i glasanje, tvrdi italijanska policija

Policija tvrdi da je uspela da odbije hakerske napade tokom takmičenja na kojem je pobedila Ukrajina.

Izvor: BBC
Podeli
Članovi ukrajinske grupe Kaluš orkestra/Reuters
Članovi ukrajinske grupe Kaluš orkestra/Reuters

Proruski hakeri pokušali su da ometaju glasanje za Pesmu Evrovizije u utorak i u subotu uveče, saopštila je italijanska policija.

Pobednik ovogodišnje Evrovizije u italijanskom gradu Torinu bio je ukrajinski predstavnik, grupa Kaluš, koja je dobila najviše glasova publike, a Rusiji je prethodnio zabranjeno da se takmiči zbog invazije na Ukrajinu.

Italijanska policija je saopštila je da je hakerska grupa Killnet bila aktivna tokom prve polufinalne večeri u utorak, 10. maja, kada se takmičila Ukrajina, kao i tokom subotnjeg velikog finala.

Ali Italijani tvrde da je odeljenje za sajber bezbednost blokiralo hakerske napade.

"Ublažili smo različite kompjuterske napade DDOS [distribuiranog uskraćivanja usluge] prirode usmerene na mrežnu infrastrukturu tokom takmičenja i glasanja", navodi se u policijskom saopštenju.

Ukrajinski orkestar Kaluš pobedio je na takmičenju sa pesmom Stefanija, zahvaljujući ukupnom broju poena nakon što su glasovi gledalaca kombinovani sa rezultatima nacionalnih žirija, učesnika ovogodišnje Evrovizije.

"Neregularnosti tokom glasanja", tvrde organizatori Evrovizije

Britanac Sem Rajder sa obožavaocima/PA Media
Britanac Sem Rajder sa obožavaocima/PA Media

Prema saopštenju na sajtu EBU, partner Evropske radio-difuzne unije koja kontroliše glasanjem tokom Evrovizije ukazao je da su u rezultatima šest zemalja u kojima je i Crna Gora, utvrđeni "određeni neregularni obrasci glasanja".

Iz Crne Gore odlučno negiraju bilo kakve neregularnosti.

Tokom finala, rezultatee žirija iz Azerbejdžana, Rumunije i Gruzije čitao je izvršni supervizor Evrovizije Martin Osterdal umesto uobičajenih nacionalnih predstavnika.

Voditelji su saopšptili da ne mogu da uspostave veze sa tim zemljama, odnosno studijima odakle su saopštavani rezultati glasanja nacionalnih stručnih žirija.

Portparol EBU-a je odbio da da više detalja o tome.

"EBU izuzetno ozbiljno shvata sve moguće pokušaje da se manipuliše glasanjem na Pesmi Evrovizije i ima pravo da ukloni takve glasove u skladu sa Zvaničnim uputstvima za glasanje, bez obzira na to da li će takvi glasovi verovatno uticati na rezultate i/ili ishod glasanja", zaključuje se u saopštenje organizatora Evrovizije.

Generalni direktor Javnog servisa RTCG Boris Raonić rekao je Televiziji Vijesti da je poslao mejl Evropskoj radiodifuznoj uniji, tražeći objašnjenje.

On kaže da ako je tačno da je crnogorski žiri isključen, pokrenuće proceduru u skladu sa tim i o svemu blagovremeno obavestiti javnost.

U saopštenju Evrovizijskog tima RTCG navedeno je da je glasanje u studiju RTCG proteklo u redovnoj proceduri i da je potom Evropska radio-difuzna unija (EBU) potvrdila rezultate.

Zato, dodaju, ne vide razlog za sumnju u bilo kakav oblik neregularnosti i očekuju detaljan odgovor na to pitanje, prenela je Radio-televizija Crne Gore.

"Kad je reč o finalnoj večeri, kao što je publika mogla da primeti u direktnom televizijskom prenosu, glasovi su saopšteni javno i ukus našeg žirija u najvećem delu poklopio sa rasporedom zemalja na konačnoj tabeli", navode u saopštenju.

Posle glasanja stručnih žirija svih učesnika ovogodišnje Pesme Evrovizije, u vođstvu je bio predstavnik Velike Britanije Sem Rajder.

Međutim, kada su dodati glasovi poublike, Ukrajina je izbila na prvo mesto i tu se zadržala do kraja glasanja.

Drugo mesto je bio najbolji rezultat Velike Britanije od 1998. godine.

Pre godinu dana, Velika Britanija je završila na dnu takmičenja, bez ijednog boda.

Predstavnica Srbije, Ana Đurić Konstrakta, bila je u sredini tabele posle glasanja nacionalnih žirija, da bi zahvaljujući glasovima publike skočila u vrh.

Takmičenje je završila na petom mestu što je najbolji rezultat Srbije u poslednjih desetak godina.

Pogledajte video: Od Glibovca do Torina - kako je šumadijsko selo steklo ervovizijsku popularnost

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 138 idi na stranu