BBC na srpskom - B92

Rusija, politika i Evropska unija: Premijer Poljske pozvao NATO da "otvori oči", optužujući Rusiju za pokušaj destabilizacije

Poljski premijer Mateuš Moravjecki kaže za BBC da još "nije kasno za reakciju" i da to treba uraditi pre nego što se dogodi "nešto loše".

Izvor: BBC
Podeli
Reuters
Reuters

Premijer Poljske pozvao je saveznice iz NATO alijanse da "malo razmisle" i "otvore oči" kako bi uvideli da Rusija pokušava da destabilizuje region.

U intervjuu za BBC, Mateuš Moravjecki ocenio je da su nedavni događaji pokazali da Kremlj "želi da promeni geopolitički sistem" i "razjedini" Evropsku uniju.

Kao primere, naveo je grupisanje ruskih trupa na granici sa Ukrajinom, rast cena gasa i migrantsku krizu na granici Poljske i Belorusije.



BBC je sa Moravjeckim razgovarao uoči sastanka ministara spoljnih poslova zemalja-članica NATO koji se održava u utorak.

NATO, najmoćniji vojni savez na svetu, zajedno sa liderima Evropske unije nedavno je optužio Belorusiju za namerno izazivanje migrantske krize na granici sa Poljskom.

U intervjuu sa BBC urednicom za Evropu Katjom Adler, Moravjecki je ocenio da još uvek "nije kasno za reakciju", ali da bi za nekoliko meseci moglo da bude.

"Nešto loše bi moglo da se dogodi, na primer, u Ukrajini, a Evropa bi mogla da bude suočena sa još jednom migrantskom krizom", naveo je.

Moravjecki je ocenio da je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko "direktni krivac" za situaciju na granici, dodajući da on ima "svog sponzora, svog direktora" koji sedi u Kremlju, odnosno ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Kada se kockice sklope, dobijamo sliku koja baš i ne izgleda najbolje", zaključio je.

Poljski premijer je za BBC takođe rekao da su, uprkos neslaganjima sa EU, glasine o tome da bi Poljska mogla da izađe iz Unije preuveličane.

On je takođe negirao navode da njegova vlada krši evropske zakone na planu odnosa prema migrantima, zabrane abortusa i reforme pravosuđa, a Poljsku je opisao kao EU članicu koja se vodi "zdravim razumom".

Moravjecki je rekao da Rusija pokušava da propagandom "izvrši ogroman pritisak na Evropsku uniju da se raspadne" i "da se razdelimo".

Ministri inostranih poslova zemalja-članica NATO, uključujući američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, sastaće se u utorak u Rigi, prestonici Letonije.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je grupisanje ruskih trupa u blizini granice sa Ukrajinom kao "čudno" i "veoma zabrinjavajuće iz više razloga".

"Poruka Rusiji je da treba da deeskaliraju tenzije i budu transparentni", rekao je Stoltenberg u nedelju, dodajući da "ako se odluče na upotrebu sile, onda će, naravno, biti posledica".

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 150 idi na stranu