BBC na srpskom - B92

Sukobi na Kosovu: Određen pritvor za petoricu uhapšenih u akciji protiv šverca

Situacija je mirna na severu Mitrovice, uklonjene su i barikade, a petorici uhapšenih određen je pritvor.

Izvor: BBC
Podeli
KosSev
KosSev

Osnovni sud u Prištini odredio je jednomesečni pritvor petorici uhapšenih u opsežnoj akciji policije na Kosovu, kada je došlo do nove eskalacije i sukoba na severu Kosovske Mitrovice.

Pritvor je određen I.Z. (1982) - Albanac iz Južne Mitrovice, R.K. (1957) - Albanac iz Peći, A.K. (1979) - Albanac iz Prištine, A.D. (1995) - Albanac iz Južne Mitrovice i M.D. (1958) - Bošnjak iz severnog dela Mitrovice Mitrovice, javlja portal KoSSev.

Kako su navode, oni se terete za šverc, utaju poreza i zabranjenu trgovinu.

Prema saopštenju policije, akcije protiv švercera robe sprovedene su u sredu na teritoriji čitavog Kosova, a uhapšeno je osam ljudi - šest albanske nacionalnosti i po jedna bošnjačke i srpske.

Prilikom upada policije Kosova u srpske sredine došlo je do sukoba sa lokalnim stanovništvom, a u kojem su korišćene kamenice, suzavci, šok-bombe i vaterno oružje.

Tada je iz vatrenog oružja ranjen Srećko Sofronijević, koji se nalazi se u teškom stanju, ali je van životne opasnosti, javila je televizija N1.



Sve to izazvalo je burne reakcije zvaničnika Beograda i Prištine.

Đeljalj Svečlja, kosovski ministar unutrašnjih poslova, navodi da akcija nije usmerena protiv bilo koje nacionalne pripadnosti i da nema "državne represije".

"Tužilac u ovom predmetu je Srbin, sudija za prethodni postupak je Srbin, članovi policije za brzo reagovanje u Severnoj Mitrovici su uglavnom Srbi, većina uhapšenih su Albanci, većina traženih su Albanci", naveo je Svečlja.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić pozvala je međunarodnu zajednicu, NATO i KFOR da hitno reaguju i zauzdaju Aljbina Kurtija, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Na Kosovu se u nedelju održavaju izbori za lokalne organe vlasti - predsednike opština i članove opštinskih skupština.

Slična policijska akcija dogodila se i u novembru 2020. godine, sedam dana pre tadašnjih vanrednih lokalnih izbora u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Kossev
Kossev

Šta se desilo na severu Kosova?

Kosovska policija u akciji u Kosovskoj Mitrovici/KosSev
Kosovska policija u akciji u Kosovskoj Mitrovici/KosSev

Policijski i carinski službenici Kosova u sredu ujutru ušli su u severnu Kosovsku Mitrovicu i Zvečan i počeli pretres na više lokacija u potrazi za švercovanom robom.

Policija Kosova saopštila je da se akcija sprovodi na teritoriji čitavog Kosova.

Saopštenje policije praćeno je fotografijama zaplenjene robe za koju se navodi da nije prošla neophodne procedure.

Ulazak policijskih snaga pokušali su da spreče lokalni stanovnici na severu Kosova koji su se sukobili sa policijskim snagama.

Prema izveštajima lokalnih medija, do sukoba je došlo u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i nadomak Zubinog Potoka.

Demonstranti su bacali kamenice i postavljali barikade dok je policija uzvratila suzavcem i šok-bombama.

Na snimcima lokalnih medija može se čuti i pucnjava iz vatrenog oružja.

Sofronijević je tada ranjen u rame, a iz bolnice u Kosovskoj Mitrovici su naveli da je primljeno još šest ljudi, koji su se žalili na povrede od šok-bombi i suzavca.

Direktor bolnice u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek rekao je tada za portal Kosovo onlajn da je jedna osoba pogođena iz vatrenog oružja u predelu grudnog koša i da mora biti operisana.

U saopštenju kosovske policije navodi se da je operacija sprečavanja šverca, završena oko podneva, protekla mirno u svim regionima, sem u Kosovskoj Mitrovici.

Zbog blokade puteva, upotrebe gasnih bombi, vatrenog oružja i paljenja službenih vozila, policija saopštava da je bila primorana da upotrebi policijska sredstva da bi se situacija stabilizovala.

Policija navodi da je povređeno šest policajaca - pet albanske i jedan srpske nacionalnosti, kao i da je uhapšeno osam osoba - šest albanske i po jedna bošnjačke i srpske nacionalnosti.

Zaplenjena je krijumčarena roba u vrednosti više stotina hiljada evra, navodi se u policijskom saopštenju i dodaje da se situacija u severnom delu Kosovske Mitrovice normalizovala.

Portal KoSSev, javio je da su njegove novinare napali demonstranti u severnom delu Kosovske Mitrovice, braneći snimanje i fotografisanje sukoba sa policijom.

Napada je bilo i na novinare drugih medija.

Džemajl Redža, predsednik Upravnog odbora Udruženja novinara Kosova, rekao je da je "UNK uznemireno onim kroz šta su naše kolege danas morale da prođu".

"Izveštavanje o nemirima i napetostima na severu Kosova uvek je teško, ali danas su lokalni demonstranti napali i izvršili pritisak na novinare i medijski reportere i medija na albanskom i na srpskom jeziku", naveo je on.

Jednomesečni pritvor određen je u petak petorici uhapšenih.

Odluku o pritvoru donelo je Posebno odeljenje Osnovnog suda u Prištini na osnovu zahteva Specijalnog tužilaštva.

Oni se terete za izvršenje krivičnog dela učešće ili organizacija organizovane kriminalne grupe u vezi sa krivičnim delima šverc robe, utaje poreza i zabranjene trgovine.

Šta kaže Priština?

U sukobima je načinjena materijalna šteta na automobilima, među kojima je i auto kosovske policije/KosSev
U sukobima je načinjena materijalna šteta na automobilima, među kojima je i auto kosovske policije/KosSev

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Đeljalj Svečlja izjavio je da policijska akcija nije bila upućena ka srpskoj zajednici na Kosovu.

"Vlasnik apoteke u kojoj se dešavao šverc na visokom nivou, i gde su napadnuti istražitelji, je Albanac za kojim se traga. Ni (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić, ni bilo ko drugim ne može da zaštiti Besima Zećirija od zakona Republike Kosovo", kaže Svečlja.

"A to da li je apoteka 20 stopa sa ove, ili one strane, nije bitno", dodao je.

Direktor policije Samedin Mehmeti takođe je istakao da je reč policijskoj akciji koja je počela pre oko godinu dana, a da je plan bio da se interveniše na 26 lokacija - prva u Prištini, šest u Peći, 10 u Južnoj Mitrovici, pet u Severnoj Mitrovici i četiri u Zvečanu.

"Od devet lokacija na severu, na osam se nije mogla izvesti operacija jer su građani ometali razvoj operacije", naveo je.

Kosovski premijer Aljbin Kurti prethodno je na Fejsbuk profilu objavio da kriminal i kriminalne grupe neće biti tolerisane.

"Borićemo se protiv šverca i sprečićemo ga", naveo je Kurti.

"Pozivam građane severnog dela Mitrovice da ne budu žrtve nekih medija u Srbiji koji brane kriminal, korupciju i šverc, koji žele da ga politizuju i etnički oboje", dodao je.

Kurti navodi i da je policijskim akcijama prethodila intenzivna istraga i da su izvedene u koordinaciji sa tužiocima i nadležnim sudovima.

On dodaje da je zaplenjena roba i drugi dokazi.

Šta kaže Beograd?

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić pozvala je međunarodnu zajednicu, NATO i KFOR da hitno reaguju i zauzdaju Aljbina Kurtija, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Brnabić je istakla da je situacija više nego dramatična i da je ovo poslednji trenutak u kojem je neophodna jasna reakcija kako bi se zaustavila ludačka politika koju sprovodi Priština.

Ovakvo ponašanje je prevršilo svaku meru i dovodi nas na ivicu haosa, upozorila je premijerka kroz saopštenje za javnost.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković saopštio je na vanrednoj konferenciji za medije da je ovo sedmi upad kosovske policije na sever Kosova, te da su Kosovska Mitrovica i Zvečan "zasuti rafalima od strane specijalnih jedinica".

"Pala je prva kap krvi, srpske krvi", naveo je Petković.

Šta je prethodilo sukobima?

U novembru 2020. godine, policijske i carinske službe Kosova ušle su u apoteke u centru severne Kosovske Mitrovice uz obrazloženje da su u potrazi za krijumčarenom robom.

Na ulice su i tada izašli građani Severne Mitrovice, ali nije došlo do većih sukoba već do povlačenja policijskih snaga.

I taj sukob odigravao se nekoliko dana pred lokalne izbore na kojima se tada vanredno biralo rukovodstvo severnog dela Mitrovice.

Neredi su se dogodilo četiri dana pre lokalnih izbora koji se održavaju u svim kosovskim opštinama.

Beograd i Priština bili su u zategnutim odnosima i ranije ovog meseca kada su administrativni prelazi na severu Kosova bili dve nedelje u blokadi jer je istekao sporazum o korišćenju registarskih tablica.

Posle dve nedelje krize, blokade i političkih prepucavanja, normalizovan je saobraćaj na prelazima Srbije i Kosova i počela je primena režima nalepnica za vozila, na osnovu dogovora dve strane iz Brisela.

Prema dogovoru Beograda i Prištine, uz posredovanje evropskih diplomata, od ponedeljka, 4. oktobra na vozilima iz Srbije i sa Kosova na prelazima se lepe nalepnice na grbovima i oznakama SRB i RKS.

Radna grupa sastavljena od predstavnika Beograda, Prištine i Evropske unije imaće prvi sastanak 21. oktobra, kako bi se trajno rešio ovaj problem.

Trinaest godina posle proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo oko 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 117 zemalja, a u Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 151 idi na stranu