BBC na srpskom - B92

Olimpijske igre i Belorusija: Slučaj Timanovskaja - MOK izbacio beloruske trenere sa Olimpijskih igara

"Važno je da utvrdimo sve činjenice, a za to je potrebno vreme. Do tada, za MOK je najvažnije da sve bude u redu sa sportistkinjom", rekao je Mark Adams, portparol MOK.

Izvor: BBC
Podeli
Getty Images
Getty Images

Međunarodni Olimpijski komitet (MOK) oduzeo je akreditacije dvojici beloruskih atletskih trenera koji su pokušali prisilno da vrate sprinterku Kristinu Timanovskaju u domovinu.

MOK je saopštio da je pokrenuo zvaničnu istragu o Arturu Šimaku i Juriju Majseviču koji su morali da napuste olimpijsko selo.

Timanovskaja se sukobila sa čelnicima Olimpijskog komiteta Belorusije koji su hteli prisilno da je vrate u domovinu jer je javno kritikovala trenere.

Ona je u četvrtak doputovala u Poljsku koja joj je odobrila humanitarnu vizu.

Zvaničnici Olimpijskog komiteta Belorusije tvrde da je ona izbačena iz nacionalnog tima zbog "emotivnog stanja".

U saopštenju MOK navodi se da oduzimanje akreditacija trenerima predstavlja "uslovnu meru koja je u interesu beloruskih sportista u Tokiju."

Dodaje se i da je formirana posebna komisija za istragu koja će i beloruskim trenerima dati priliku da se izjasne.Prethodno je Timanovskaja za BBC rekla da njeni potezi ne predstavljaju politički protest.

"Volim moju zemlju i nisam je izdala."

"Ovde se radi o grešci koju su napravili naši zvaničnici na Olimpijskim igrama", istakla je ona.

Atletičarka je rekla da je zabrinuta za sopstvenu bezbednost jer joj je prošle nedelje rečeno da mora da se vrati u Belorusiju, pošto je kritikovala trenere.

Beloruskinja je najpre dobila zaštitu japanske policije, a onda je nekoliko dana provela u poljskoj ambasadi u Tokiju odakle je jutros i otišla na aerodrom Narita.

Međutim, u razgovoru za BBC, Timanovskaja je rekla da nema nikakvih mentalnih problema, kao i da nije razgovorala sa lekarima u olimpijskom selu.

Rekla je i da je bila iznenađena kada su joj zvaničnici iz nacionalnog komiteta rekli da napušta Igre jer "nije rekla ništa što ima veze sa politikom".

Timanovskaja je kazala i da bi volela da se vrati u Belorusiju "kada bude znala da je bezbedno… Možda za pet ili deset godina".

Šta su rekli iz Međunarodnog olimpijskog komiteta?

Reuters
Reuters

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) otvorio je istragu povodom optužbi da je beloruska delegacija pokušala na silu da natera sprinterku Kristinu Timanovsku da se vrati u domovinu.

"Važno je da utvrdimo sve činjenice, a za to je potrebno vreme. Do tada, za MOK je najvažnije da sve bude u redu sa sportistkinjom", rekao je Mark Adams, portparol MOK.

Timanovskaja je dobila poljsku humanitarnu vizu i nalazi su u ambasadi te zemlje u Tokiju.

MOK je od Olimpijskog komiteta Belorusije zatražio da do utorka uveče dostavi izveštaj o ovom slučaju.

Predstavnici Belorusije u Tokiju saopštili su da je ona izbačena iz tima zbog njenog emotivnog stanja.

Entoni Blinken, američki državni sekretar, osudio je pokušaj beloruske delegacije u Tokiju i nazvao ga "transnacionalnom represijom".

"Takvi potezi ruše olimpijski duh, to je napad na osnovna prava i to ne može da se toleriše", napisao je Blinken na Tviteru.

Arsenij Zdanevič, suprug beloruske atletičarke, uspeo je da prebegne u Kijev, a izjavi za BBC na ukrajinskom kazao je da ne veruje zvaničnim izveštajima o njenom mentalnom stanju.

Rekao je i da se supruga i on nikada nisu bavili politikom i da je spreman da se vrati u Belorusiju pod uslovom da protiv njih ne budu podignute optužnice.

A u odvojenom incidentu u utorak je pronađeno telo Vitalija Šišova, šefa organizacije koja pomaže ljudima da prebegnu iz Belorusije.

Zvaničnici Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju saopštili su da je dvadesetčetvorogodišnja Kristina Timanovskaja provela noć u hotelu na tokijskom aerodromu Haneda.

Ona tvrdi da su je na silu odveli na aerodrom pošto je kritikovala trenere.

Beloruski zvaničnici tvrde da je "emotivno stanje" atletičarke uzrokovalo njen potez.

Češke i poljske vlasti već su saopštile da su spremne da daju vizu beloruskoj atletičarki.

Timanovskaja je kazala da razmišlja da zatraži azil u nekoj od evropskih zemalja.

Mark Adams, portparol Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), rekao je da Timanovsku čuvaju japanske vlasti, kao i da u celom procesu učestvuje Agencija za izbeglice Ujedinjenih nacija.

Portparol MOK kazao je i da je ta organizacija preduzela mere protiv beloruskog komiteta uoči Igara, a posle prošlogodišnjih protesta izazvanih navodnom krađom na predsedničkim izborima u toj zemlji.

Anatol Kotau, član beloruske Fondacije za pomoć sportistima rekao je za BBC:

"Boji se da će sada njena porodica u Belorusiji biti žrtva represije, ali sada nam je glavna briga atletičarka".

Kristina Timanovskaja trebalo je u ponedeljak da se takmiči u trci na 200 metara.

Ali, pošto se javno žalila da je kasno obaveštena da treba da nastupa u drugoj trci, rekla je da joj je rečeno da se spakuje i zatim je odvezena na aerodrom.

"Pokušavaju da me izbace iz zemlje bez mog pristanka", rekla je ona u video snimku objavljenom na aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

"Tražim od MOK-a da se uključi", dodala je.

U kratkom saopštenju MOK-a navodi se da su videli medijske izveštaje o situaciji u kojoj se sprinterka našla i da su zahtevali pojašnjenje od beloruskog Olimpijskog komiteta.

Timanovskaja nije bila u avionu koji je poleteo i ona sada se nalazi na sa policijom na aerodromu u Tokiju, prema izveštavanju beloruskog novinara Tadeusa Gizcana.

Ranije je za radio stanicu Evropski radio za Belorusiju (ERB) rekla da se plaši povratka u zemlju.

Ona je ranije u jednom video snimku na Instagramu tvrdila da su je beloruski zvaničnici u kratkom roku uključili u štafetu na 400 metara prošlog četvrtka, pošto je za neke reprezentativke utvrđeno da ne ispunjavaju uslove za takmičenje.

Državni mediji u Belorusiji kritikovali su je zbog "narušavanja timskog duha".

Kaže da su u nedelju treneri došli u njenu sobu i rekli joj da se spakuje i leti kući. Navodno joj je bio rezervizan let Turkiš Erlajnsa iz Tokija do Istanbula.

Sprinterka je rekla za Rojters da je uklonjena iz tima jer je "na Instagramu govorila o nemaru trenera".

Beloruski olimpijski tim kasnije je saopštio da je isključena iz tima zbog "emocionalnog i psihološkog stanja" i da se neće takmičiti ni u trci na 200 metara, ni u štafeti na 400 metara.

U avgustu 2020. godine osnovana je Fondacija za solidarnost sportista Belorusije, tokom protesta protiv predsednika te zemlje Aleksandra Lukašenka, koji je tada izabran za još jedan mandat, na izborima čiju regularnost mnogi dovode u pitanje.

Vlada se brutalno obračunala sa stotinama hiljada demonstranata koji su protestovali zbog izbora. Neki od učesnika protesta bili su i reprezentativni sportisti, kojima je zbog toga ukinuto finansiranje, izbačeni su iz tima i pritvoreni.

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 144 idi na stranu