BBC na srpskom - B92

Tehnologija: Windows 10 odlazi u istoriju 2025. godine, a Majkrosoft sprema novu verziju OS operativnog sistema

Od oktobra 2025. godine neće biti apdejtova ili bezbednosnih ispravki za Windows 10.

Izvor: BBC
Podeli
Direktor Majkrosofta Satja Nadela/Getty Images
Direktor Majkrosofta Satja Nadela/Getty Images

U kompaniji Majkrosoft kažu da će 2025. godine Windows 10 prestati da bude u upotrebi, a istovremeno i da pripremaju novu verziju najmodernijeg operativnog sistema OS u junu.

Kada su 2015. godine predstavljali Windows 10, iz kalifornijskog tehnološkog giganta rekli su da bi ovaj operativni sistem trebalo da bude poslednji koji će kompanija napraviti.

Međutim, nove verzije ovog sistema i dodataka za bezbednost od oktobra 2025. godine više neće biti dostupne za kućne i profesionalne pakete.

S druge strane, planirani apdejt OS sistema biće jedan od "najznačajnijih" u poslednjih deset godina, poručuju iz Majkrosofta.

Windows 7, koji je prethodio sistemu Windows 10, povučen je iz upotrebe 2020. godine.

Ipak, firme koje koriste Profešnal i Enterprajz verzije mogu i dalje da kupe ažuriranja od Majkrosofta.



Windows 10 je predstavljen 2015. godine uz slogan "Windows kao usluga".

To je značilo da je Majkrosoft odlučio da postepeno i besplatno ažurira softver za korisnike, umesto da pravi novu verziju operativnog sistema OS na svakih nekoliko godina.

Direktor Majkrosofta Satja Nadela rekao je tada da je počela "nova era" privatnih računara.

Džeri Nikson, inženjer koji je zadužen za komunikaciju sa javnošću u Majkrosoftu, otišao je korak dalje i opisao je Windows 10 kao "poslednju verziju ovog operativnog sistema".

Nadela je dodao da je posebno uzbuđen zbog novog digitalnog ličnog asistenta pod nazivom Kortana, koji je osmišljen kao odgovor na Eplov novitet Siri.

No, Kortana nije postigla uspeh i Majkrosoft je povukao ovu aplikaciju za pametne telefone u aprilu ove godine.

Kompanija se usredsredila na upotrebu ove aplikacije za Windows 10, Autluk (Outlook) i Tims (Teams) kako bi se unapredila efikasnost.

Mesec dana posle predstavljanja operativnog sistema Windows 10 mnogim korisnicima prestale su da rade kamere i Majkrosoft je morao da ukloni nedostatak u enkodiranju videa.

Stotine korisnika požalilo se na gubitke dokumenata, lošu sinhronizaciju mejlova, kao i na probleme prilikom povezivanja na internet mrežu i štampanja.

Neki korisnici su morali da plate popravku računara.

Drugi su smatrali da im iz Majkrosofta putem regularnih podsetnika "zvocaju" kako bi unapredili operativne sisteme, rekli su iz zaštitnika prava potrošača Vič? (Which?).

Iz francuske agencije za zaštitu podataka poručili su da je Windows 10 prikupio ogromnu količinu ličnih podataka korisnika godinu dana posle objavljivanja ovog operativnog sistema.

Nadela i glavni zvaničnik Majkrosofta za proizvode Panos Panaj će predstaviti novi OS na virtuelnoj prezentaciji 24. juna.

Kalifornijska kompanija se sada suočava sa konkurencijom koju više ne čini samo Epl, već i Gugl takođe.

Prodaja desktop računara je i dalje dominantna - 79,4 miliona dostavljeno je kupcima širom sveta u 2020. godini, prema podacima Gartnera.

Ipak, tokom iste godine dostavljeno je 11,7 miliona Hrombukova, sve popularnije alternative koju nudi Gugl i koja funkcioniše putem operativnog sistema Gugl Hrom OS.

Neki komentari nagoveštavaju da će OS sistem neće dobiti sufiks 11, već će biti smišljeno ime za novu verziju.

Ako se glasine o promeni imidža ostave po strani, velika je verovatnoća da će ovaj sistem uključivati domaćina za nove alatke i aplikacije, kao i moderan izgled i novi dizajn Start menija.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 145 idi na stranu