BBC na srpskom - B92

Korona virus i Srbija: Kako je korona promenila restorane i povećala broj korisnika dostave

Iako su ugostitelji među onima koji su najviše pogođeni merama protiv pandemije, u Beogradu se otvaraju novi restorani, pomalo drugačiji od onih na koje smo navikli.

Izvor: BBC
Podeli

Zbog ograničavanja radnog vremena i čestih zabrana rada usred borbe sa korona virusom, mnogi restorani u Srbiji su morali da otpuste radnike ili da se zatvore.

Aplikacije za dostavu hrane i drugih proizvoda beleže rast broja korisnika za 20 odsto u celoj zemlji, podaci su Centra za istraživanje javnih politika.

Mladi preduzetnici i kuvari otvorili su nove restorane na koje mere protiv virusa korona neće imati velikog uticaja, jer hranu spremaju za dostavu ili šaltersku prodaju.

Pre pandemije, Martin Boltižar je radio kao kuvar u Barseloni. Kada je izgubio posao, otvorio je restoran u Beogradu, sada sprema restoransku hranu za dostavu.

To je, kaže, način da radi dok se ne stvore uslovi da otvori restoran u koji će gosti moći da dođu.

Sara Biočanin i Stefan Živković su kuvali kod kuće tokom vanrednog stanja, objavljivali snimke na Instagramu, a tokom leta 2020. otvorili su bistro na Zemunskoj pijaci.

Kada su okupljanja dozvoljena, oni iznose dva stola ispred kioska u kome rade, a kada su na snazi stroge mere, njihovu hranu možete da poručite preko servisa za dostavu ili da je pokupite lično.

Pripremila: Jelena Maksimović

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 142 idi na stranu