BBC na srpskom - B92

Amerika, Rusija i politika: Zašto FBI ponovo traži ,,Putinovog kuvara" Jevgenija Prigožina

Vlasti SAD ponudile su nagradu od 250.000 američkih dolara za informacije koje bi mogle da dovedu do hapšenja ruskog biznismena Jevgenija Prigožina. Zašto je FBI

Izvor: BBC
Podeli

Američke vlasti spremne su da plate 250.000 dolara onome ko da informacije koje bi mogle da pomognu u hapšenju biznismena iz Sankt Peterburga Jevgenija Prigožina, na zapadu poznatijeg kao ,,Putinov kuvar".

Za preduzetnika ovo je još jedan "šou", ali američki sagovornici BBC ruskog servisa sigurni su da su specijalne službe Sjedinjenih Američkih Država (SAD) došle do novih informacija o aktivnostima biznismena, te da su spremne da ga izvedu pred sud.

Vest da ga je američki FBI stavio na spisak "najtraženijih zločinaca" i da za informacije o njemu nude 250 hiljada dolara, biznismen je primio u sada već ustaljenom maniru.



Prigožin je ovu situaciju okarakterisao kao "šou sa poterom, kao u dobra, stara kaubojska vremena".

Dodao je da se "američko društvo nalazi u problemima do guše: oligarsi i političari pustoše budžet", pa specijalne službe pokušavaju da odvuku pažnju naroda sa ovog problema, izmišljajući kojekakve "horor priče" o ruskoj pretnji.

"Istina će biti na strani dobrih momaka poput mene, a jedino što ovi loši mogu uraditi je da se razonode sopstvenim piarom", citirala je Prigožina služba za odnose sa javnošću njegove kompanije Konkord menadžmenat end konsalting.

U sledećoj objavi, služba za odnose sa javnošću preduzetnika izjavila je da se on nalazi u Sankt Peterburgu, na adresi Poručnika Šmita 7 i zatražila da joj se isplati obećanih 250.000 dolara za informaciju koju je podelila.

U ovoj zgradi nalazi se sedište kompanije Konkord.

Za šta jePrigožinoptužen?

U februaru 2018. Ministarstvo pravde SAD optužilo je Jevgenija Prigožina, tri advokatske kancelarije i 12 ruskih državljana za zaveru protiv Sjedinjenih Država i pokušaj mešanja u izbore.

Oni se dovode su vezu sa Agencijom za internet istraživanja (IRA) koju, kako tvrde američke vlasti, finansira biznismen.

Optužnicu je pripremilo veće pod nadzorom specijalnog tužioca Roberta Milera, a odobrila ju je Velika porota prestoničkog okruga Kolumbija.

Takođe je objavljeno da se traga za Jevgenijem Prigožinom.

U martu 2020. američko Ministarstvo pravde neočekivano je zatražilo od suda da povuče sve optužbe protiv kompanije Konkord menadžmenat end konsalting i Konkord ketering.

Na osnovu ove odluke, prošlog leta Prigožinu ja je ogrejalo sunce - poništena je Interpolova "crvena poternica" i njegovo ime je izbrisano iz baze podataka ove međunarodne policijske organizacije.

Komentarišući ove odluke, preduzetnik je izjavio da su sve optužbe protiv njega u SAD odbačene "usled nedostatka dokaza".

Tvrdi i da je raspisivanje Interpolove poternice bilo isključivo politička odluka američkih vlasti.

U međuvremenu, prilikom podnošenja molbe za obustavljanje postupka protiv kompanija koje se nalaze u vlasništvu Prigožina, predstavnici Državnog javnog tužilaštva objasnili su da tokom saslušanja postoji mogućnost da se otkriju metode i sredstva koje koriste specijalne službe SAD što bi moglo naneti štetu državnoj bezbednosti.

Tužilaštvo je takođe naglasilo da se molba za prekid saslušanja odnosi samo na advokatske kancelarije koje se nalaze izvan granica SAD.

Nije bilo reči o obustavi krivičnog postupka protiv Jevgenija Prigožina i zaposlenih u IRA.

Vladimir Putin: Najdugovečniji lider u istoriji moderne Rusije

Zbog čega je Prigožin ponovo na tapetu?

Samanta Šero, ispred kancelarije FBI-a u Vašingtonu, u odgovoru BBC ruskom servisu potvrdila je da se objava o novčanoj nagradi za informacije o biznismenu temelji na optužbama iz 2018. godine, ali nije objasnila zbog čega se specijalna služba ponovo setila slučaja ruskog preduzetnika.

Zamenik direktora Evropske obaveštajne službe i profesor Univerziteta Koustal Karolina, Džozef Fitsanakis, uveren je da su razlog tome bili novi dokazi o aktivnostima Prigožina do kojih je došao FBI, ali i novi svedoci koji su pristali da svedoče protiv biznismena.

"Odluka Ministarstva pravde SAD da odbaci slučaj protiv Prigožinovih kompanija bila je iznenađujuća, ali sa stanovišta obaveštajnih službi bila je krajnje logična: nemoguće je dokazati ove optužbe, a da se ne prekrši režim tajnosti i da se ne otkriju metode i izvori prikupljenih materijala", objasnio je on u razgovoru za BBC ruski servis.

"Po svemu sudeći, radilo se o ljudima koji su pristali da sarađuju sa američkim vlastima i njihov život je mogao biti u opasnosti".

Pošto je suđenje protiv biznismena u SAD obustavljeno i posle ukidanja Interpolove poternice, Jevgenije Prigožin koji se od 2016. nalazi na američkim sankcionim listama, objavio je da želi da "putuje u Nemačku i druge evropske zemlje".

"Zaista je demonstrativno napuštao Rusiju i odlazio u zemlje Evropske unije", govori Džozef Fitsanakis.

"Tada se u SAD verovalo da će FBI, kao što je i sud uradio, okončati krivični postupak protiv ruskog biznismena ne želeći da naruši režim tajnosti.

"Umesto toga, specijalna služba ponovo je krenula u potragu za njim".

Sagovornici BBC ruskog servisa smatraju da se razlog ovoga možda krije u novim dokazima protiv Prigožina, prikupljenim u poslednjih godinu dana.

Ono što je najbitnije je da su svedoci koji su spremni da svedoče protiv biznismena sada na sigurnom.

"Po svoj prilici, prikupljeni dokazi mogu se predstaviti poroti bez rizika da će metode sakupljanja biti otkrivene", uveren je Fitsanakis.

Lažne vesti i psihološke igre: Da li se Rusija mešala u američke izbore

"Pored toga, izvori ovih informacija su verovatno ljudi koji su pristali da sarađuju sa Centralnom obaveštajnom agencijom i koji se sada nalaze u SAD ili negde van granica Rusije.

"Američke vlasti više nisu zabrinute za njihovu sigurnost".

Bivši službenik FBI-a, koji je želeo da ostane anoniman, pretpostavlja da Prigožina ponovo traže ne samo zbog mešanja u američke izbore, nego i zbog njegove povezanosti sa aktivnostima tzv. paravojne organizacije ČVK Vagner.

"Specijalne službe SAD nemaju sumnje da je ta paravojna organizacija ogranak Ruske obaveštajne službe", kaže on.

"U poslednjih godinu dana 'Vagnerovci' su bili posebno aktivni u Siriji i Libiji.

"Prošle nedelje izvršen je još jedan pokušaj ubistva ministra unutrašnjih poslova Libije, Fathija Bašagu.

"Vašington ne isključuje mogućnost da je ovu akciju organizovala upravo ČVK Vagnera.

"Tako da uzrok ponovnog delovanja FBI-a protiv Prigožina možemo tražiti u ovom incidentu koji je izazvao ozbiljno nezadovoljstvo u Sjedinjenim Državama."

Zašto su za informacije o Prigožinu ponudili takvu sumu?

Najveće cifre za informacije o osobama koje se nalaze na spisku najtraženijih zločinaca bile su svojevremeno predložene za podatke o liderima Al Kaide, Osami bin Ladenu i njegovom zameniku Ajmanu al Zavahiriju.

Za svakog pojedinačno, američke vlasti nudile su po 25 miliona dolara.



Predviđena suma za informacije o ruskom biznismenu daleko je manja.

"Prigožin se nalazi na ovom spisku kao deo kontraobaveštajne operacije, a tradicionalno gledano, budžet kontraobaveštajaca je manji od njihovih kolega koji se bave zločinima koji privlače veliku pažnju javnosti u SAD", poručuje Džozef Fitsanakis.

Nekoliko puta mesečno rukovodioci svake od 56 jedinica FBI-a šalju Vašingtonu spiskove zločinaca koji prema njihovom mišljenju treba da se nađu na listi "najtraženijih".

Posle toga, uprava specijalne službe utvrđuje konačni spisak.

Odluka o tome kolika će svota novca biti dodeljena za informaciju koja će ubrzati hapšenje osumnjičenih zavisi od budžeta jedinice odgovorne za pronalaženje zločinca.

Međutim, ako je u pitanju međunarodna potraga, sredstva se mogu dobiti i iz budžeta stranih ambasada i konzulata.

U pojedinim slučajevima pretpostavlja se da pored finansijskih nagrada, američke vlasti mogu ponuditi svedocima preseljenje u Sjedinjene Države i druge bezbednosne mere.

"Ja, naravno, ne mislim da će FBI u skorijoj budućnosti uhapsiti Prigožina", smatra Džozef Fitsanakis.

"Kada se čovek nađe na spisku najtraženijih zločinaca, u većini slučajeva tu i ostane decenijama.

"Tako da je ova odluka signal Prigožinu i ruskim vlastima da će ga FBI čekati koliko god je to potrebno".

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 139 idi na stranu