BBC na srpskom - B92

Preminuo glumac Boris Komnenić - odlazak omiljenog filmskog gubitnika

Glumac je preminuo je u 64. godini posle teške bolesti. Bio je prvak drame u Narodnom pozorištu, u Beogradu.

Izvor: BBC
Podeli
YouTube/Izbliza - Produkcija kadar
YouTube/Izbliza - Produkcija kadar

"Ako smo pali bili smo skloni padu".

Ovako počinje film "Tajvanska kanasta" reditelja Gorana Markovića u kojem je Boris Komnenić ostvario jednu od najazapaženijih uloga u karijeri.

Ali ovog glumca, koji je preminuo u 64. godini u Beogradu, mnogi će pre svega pamtiti po ulozi u popularnoj TV seriji "Bolji život" u kojoj je glumio najstarije dete tipične jugoslovenske porodice iz osamdesetih godina prošlog veka.

Scenarista serije Siniša Pavić otkrio je jednom prilikom da je uloga Saše Popadića u seriji Bolji život prvobitno bila namenjena Žarku Lauševiću, ali je on odbio jer je tada snimao film "Oficir s ružom".

"Boris Komnenić je izabran kao najbolje rešenje. Kasnije se ispostavilo da je baš ta uloga obeležila njegovu karijeru", zaključio je scenarista.

Biografija

Rođen je 1957. godine u Puli, ali se sa porodicom u ranoj mladosti preselio u Beograd.

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti i 1984. godine postao je član Narodnog pozorišta, gde je poslednjih godina bio prvak drame.

Pored pozorišnih, odigrao je i više od 70 uloga na filmu i TV serijama.

Simpatije najšire televizijske publike stekao je još krajem osamdesetih godina kao Aleksandar "Guza" Popadić u seriji "Bolji život".

Dobitnik je više priznanja za rad, među kojima su Nagrada grada Beograda za pozorišno stvaralaštvo 2009. godine, nagrada "Raša Plaović", godišnje nagrade Narodnog pozorišta i Beogradskog dramskog pozorišta i nagrada Filmskih susreta u Nišu.

Glumio je i u popularnim TV serija "Vratiće se rode", "Žigosani u reketu", "Sinđelići", filmovima "Bal na vodi", "Špadijer jedan život", "Gore-dole", "Montevideo, Bog te video".

Film Tajvanska kanasta iz 1985. godine, Gorana Markovića, po mnogima je obeležio filmsku karijeru Borisa Komnenića - tumači lik četrdesetogodišnjeg nezaposlenog arhitekte, koji pored supruge, ima i mladu devojku Vanju.

Zaokupljen je izradom pokretnih skulptura, takozvanih mrdalica, koje niko osim njega ne shvata ozbiljno.

Neurotičan, sluđen i nesiguran, potpuno pada pod uticaj "velikih igrača" koji ga koriste za sumnjive poslove. Ne sluteći šta se dešava iza kulisa, pristaje na sve, da bi na kraju ostaje sam pred ponorom na zgradi koju je navodno on podigao, a ostaje mu da bira pad.

U filmu se pojavljuju i članovi rok sastava Ekatarina Velika.

Margita Stefanović igra sestru Borisa Komnenića.

Reagovanja

Na društvenim mrežama mnogi se opraštaju od Komnenića.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 139 idi na stranu