BBC na srpskom - B92

Spomenici na Balkanu: Da li je Beograd nadmašio Skoplje

Postavljanje spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu, mnoge je podsetilo na makedonsku priču koja, za sada, ima neslavan kraj.

Izvor: BBC
Podeli

Jedan na konju, drugi na šlemu, obojica sa mačem u ruci.

Stefan Nemanja najnoviji je ukras srpske prestonice, dok statua ratnika na konju, koga Skopljanci identifikuju kao Aleksandra Velikog na Bukefalu, krasi prestonicu Severne Makedonije.

Skoplje je 2010. godine, za vreme tadašnje vlasti VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, otpočelo projekat Skoplje 2014 - arhitektonski preobražaj grada, uz rekonstrukciju i izgradnju više desetina zgrada i postavljanje desetine statua koje bi simbolizovale čitavu makedonsku istoriju.

Uprkos brojnim protestima, projekat je realizovan sve do smene režima koji ga je projektovao - mada se ni nova vlast Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zorana Zaeva nije usudila da projekat ruši iako su pokrenuti i sudski postupci zbog malverzacija u izgradnji.

Pristalice i protivnici projekta ostali su na svojim stanovištima - za BBC na srpskom govore kako o skopskoj ideji, tako i o tome kako gledaju na beogradski spomenik Stefanu Nemanji podignut početkom 2021. godine.

Pripremio: Aleksandar Miladinović

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 142 idi na stranu