BBC na srpskom - B92

Južna Afrika i igre na sreću: Dvadeset dobitnika kombinacije u neobičnom nizu, otvorena istraga

Istraga je u toku, a neki Južnoafrikanci smatraju da je po sredi prevara.

Izvor: BBC
Podeli
Južnoafrikanci dovode u pitanje rezultate izvlačenja/Getty Images
Južnoafrikanci dovode u pitanje rezultate izvlačenja/Getty Images

Dobitni brojevi izvučeni u igri Narodne lutrije Južnoafričke Republike izazvali su pometnju i pokrenuli lavinu optužbi za prevaru zbog neobičnog niza.

U igri na sreću - Powerball, nešto nalik srpskoj igri "Loto", izvučeni su brojevi pet, šest, sedam, osam i devet, dok je za dobitnu "šesticu" izvučen, pogađajte, broj deset.

Istraga je u toku, a neki Južnoafrikanci smatraju da je po sredi prevara.



Organizatori su rekli da je 20 ljudi imalo dobitnički listić sa tim brojevima i osvojilo po 5,7 miliona južnoafričkog randa, što je oko 370.000 dolara ili 300.000 evra.

Još 79 dobitnika je osvojilo po 6.283 randa jer su pogodili brojeve od pet do devet, ali propustili glavnu nagradu - Powerball, koja je sledila onima koji su izvukli i broj deset.

Šansa za osvajanje lutrije u Južnoafričkoj republici su 1 prema 42.275.200 - što je broj različitih kombinacija kada se izvlači pet loptica iz jedne kugle od 50 i dodatna loptica iz kugle u kojoj ih ima 20.

"Čestitamo večerašnjim pobednicima koji su izvukli PowerBall i kojih je bilo 20", tvitovao je operator Narodne lutrije Ituba.

"Ovi brojevi mogu delovati iznenađujuće, ali vidimo da se ipak mnogi igrači odlučuju za ovakav niz", dodao je.

Izvlačenje su mnogi prokomentarisali i na društvenim mrežama u sredu.

Izvesni korisnik tvitera - Mr. Ti (Mr.Tee), tvrdi da je u pitanju prevara, dok drugi tviteraš - Lugaz (Lungaz), kaže da "apsolutno nema šanse da je bila slučajnost".

Bilo je i onih koji su tražili istragu povodom izvučene kombinacije.

Iz regulatornog tela - Južnoafričke komisije za Narodnu lutriju (NLC), rekli su da će istražiti slučaj, koji su nazvali jedinstvenim.

Portparol komisije Endivuho Mafela (Ndivhuho Mafela), rekao je da će pregledati materijal i objaviti do kakvih su saznanja došli.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 142 idi na stranu