BBC na srpskom - B92

Prevencija raka dojke: "Povratio mi se osećaj u grudima“

Sarafina Nens bila je podvrgnuta novom tipu operativnog zahvata radi prevencije raka dojke koji je značio da je zadržala više senzacije u grudima.

Izvor: BBC
Podeli
Sarafina Nance
Sarafina Nance

Kad je Sarafina Nens saznala da ima veoma velike šanse da dobije rak dojke, odlučila je da se podvrgne preventivnoj dvostrukoj mastektomiji i rekonstrukciji nakon nje. Operativni zahvat će značajno smanjiti rizik, ali će ona najverovatnije izgubiti sav osećaj u grudima. Ova dvadesetšestogodišnjakinja bila je "potpuno pripremljena" na umrtvljenost, sve dok joj revolucionarni zahvat nije izmenio život.

Prvi put kad je Sarafina otišla na pregled, lekari su pronašli nešto zabrinjavajuće.

Ona je već znala da je nasledila gen BRCAS2 od oca, nakon što je on dobio dijagnozu poodmaklog stadijuma raka prostate a ona se podvrgnula genetskom testiranju.



Ovaj gen povećava šansu da se dobije veliki broj rakova - uključujući rak dojke; Sarafina, koja živi u Kaliforniji, obaveštena je da će ubuduće morati da se pregleda dvaput godišnje.

Ali nakon njene prve magnetne rezonance, lekari su zatražili biopsiju.

"Dok sam čekala rezultate, bila sam potpuno oduzeta", kaže Sarafina.

"Sećam se da sam pozvala oca, pitala ga šta će se desiti ako oboje imamo rak. Šta će biti ako ja umrem?"

Masa je bila benigna, ali je Sarafina shvatila da ne želi da prolazi kroz ponovljena snimanja.

I dalje u srednjim dvadesetim, odlučila je da se podvrgne preventivnoj dvostrukoj mastektomiji sa rekonstrukcijom. Biće joj odstranjena većina tkiva dojki a nove dojke će činiti implantati.

Sarafina kaže da je osetila olakšanje kada se probudila iz anestezije/Sarafina Nance
Sarafina kaže da je osetila olakšanje kada se probudila iz anestezije/Sarafina Nance

Mastektomija sa rekonstrukcijom obično se nudi dvema grupama žena: onima sa dijagnozom raka i onima koje imaju visoku genetsku tendenciju razvijanja raka dojke a odluče se da se podvrgnu preventivnim zahvatima.



Doktorka Ema Peneri, klinička direktorka britanske dobrotvorne organizacije Rak dojke sada (Breast Cancer Now), kaže da postoji razlika između postupaka koji mogu da se ponude ženama kao što je Sarafina i onima koje su već razvile rak dojke. Od najveće važnosti je da se rak pravilno leči.

"Ćelije raka dojke mogu da postoje u oblasti iza bradavice ili iza areole, tako da morate da budete sigurni da biste izvadili čitav rak", kaže doktorka Peneri, dodajući da planovi lečenja raka koje je u toku može da utiče na metod rekonstrukcije.

"Ne osećate zagrljaje"

Doktorka En Peled/Handout
Doktorka En Peled/Handout

Sarafina je doktorant astronomije na Univerzitetu u Kaliforniji, na Berkliju, i kad je počela da proučava hirurške opcije, do izražaja je došla njena naučna pozadina.

"Bilo je veoma teško spoznati šta bi trebalo da uradim", kaže ona.

"Žene koje se podvrgnu mastektomijama i rekonstrukciji mogu potpuno da izgube osećaj u grudima i to može da znači da ne osećate zagrljaje ili da ne osećate talase koji se razbijaju o vas dok plivate u okeanu."



Doktorka Peneri kaže da se hirurzi sa kojima je sarađivala trude da minimizuju bilo kakve nuspojave za žene koje imaju preventivne mastektomije.

"Lakoće sa kojom se odstranjuju grudi i radi rekonstrukcija grudi varira u odnosu na mnogo stvari, kao što su veličina grudi, veličina bradavice i areola i koliko su centrirane, na šta može da utiče, da budem otvorena, koliko su grudi viseće", kaže ona.

U slučaju rekonstrukcije sa implantatima, "vrlo je verovatno" da će žena posle nje izgubiti svaki osećaj, kaže ona.

"Da bi mogla da se uradi mastektomija i rekonstrukcija, hirurg mora da proseče neke nerve koji opskrbljuju tu oblast i to dovodi do umrtvljenosti."

https://www.instagram.com/p/B5vw8wPjsH0/?igshid=w9qle227hfje

Studija iz Rojal Marsdena u Londonu, objavljena 2016. godine, pokazala je da se "osetljivost u grudima ozbiljno narušava posle mastektomije i rekonstrukcije", ali je istakla da većina žena ipak povrati senzaciju blagog dodira.

"Promene u čulu dodira posle rekonstrukcije uglavnom su u prošlosti bile ignorisane, ali mogu da budu od ključne važnosti za kvalitet života žene i uticati na to kako ona prihvati svoju rekonstrukciju", kaže Aješa Kan, dežurna onkoplastična hirurškinja za dojke i jedna od autorki studije.

"Nove tehnike za bolje očuvanje senzacija posle rekonstrukcije trenutno se nalaze u evoluciji i vrlo verovatno da će žene od toga imati koristi u budućnosti."

Posle više nedelja istraživanja, Sarafina je pronašla doktorku En Peled, koja se nalazi u Kaliforniji i obučena je i za rak dojke i za rekonstruktivnu/plastičnu hirurgiju.

Doktorka Peled se takođe izlečila od raka dojke.

"Kad sam dobila svoju dijagnozu", kaže doktorka Peled, "bilo mi je baš, baš teško da napravim izbor, zato što je to bila prevelika odluka za nekog ko ima 37 godina, da ne osećam ništa u grudima do kraja života."

Ona se odlučila za alternativni operativni zahvat i sada radi zajedno za mužem, specijalistom za nerve, na pronalaženju novih pristupa očuvanju senzacija.

Doktorka Peled je izvršila mastektomiju i potom rekonstrukciju sa implantatima na Serafini krajem 2019. Godine.

Sarafinino prvo osećanje nakon što se probudila iz anestezije bilo je olakšanje, a njen oporavak prolazi dobro.

"Sada imam senzaciju u čitavoj desnoj strani i u tri četvrtine leve, a vraća se svakog dana sve više i više toga", kaže ona.

Sarafina koristi društvene mreže kako bi informisala druge žene o opcijama koje postoje/Handout
Sarafina koristi društvene mreže kako bi informisala druge žene o opcijama koje postoje/Handout

Bio je to težak period za njenu porodicu, naročito za njenog oca, koji se i dalje leči od raka.

"Bio je veoma tužan zato što imam tu genetsku mutaciju, što moram da prolazim kroz sve to i suočim se sa stvarima za koje se nadao da nikad neću morati sa njima da se suočim", kaže Sarafina.

"Ali mislim da je veoma ponosan i da mu je laknulo kad je sve prošlo dobro i što se ponovo osećam 100 posto kao stara ja."

Šta je 100 žena?

BBC 100 žena svake godine imenuje 100 uticajnih i inspirativnih žena iz svih krajeva sveta. Snimamo dokumentarce, pišemo reportaže i pravimo intervjue o njihovim životima, dajemo više prostora pričama u kojima su glavni junaci žene.

Pratite BBC 100 žena na Instagramu i Fejsbuku i uključite se u raspravu.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 132 idi na stranu