BBC na srpskom - B92

Pek-Men: 40 godina od nastanka jedne od najpopularnijih igara svih vremena

Kakve veze ima pica sa nastankom jedne od najpopularnijih igara na svetu?

Izvor: BBC
Podeli
Pek-Men slavi 40. rođendan/Getty Images
Pek-Men slavi 40. rođendan/Getty Images

Kao što je to obično slučaj kada je reč o pop-kulturi osamdesetih, i kada je Pek-Men debitovao u Tokiju pre tačno 40 godina, nikome nije moglo da padne na pamet da će prerasti u jednu od najvećih igara svih vremena.

Ali u pitanju je mnogo više od svetski popularne video igre. Kreator Pek-Mena, Toru Ivatani, stvorio je jedan od najprepoznatljivijih simbola današnjice.

Sa stopom prepoznatljivosti od 90 odsto, Pek-Men je jedan od najpoznatijih svetskih brendova koji ne poznaje generacijske granice. Pek-Men slobodno stoji rame uz rame sa Koka-kolom, Mekdonaldsom i sličnim predstavnicima globalizacije.



A sve što je jedan 25-godišnji japanski dizajner video igara hteo da uradi 1980. godine jeste da pokuša da napravi nešto sasvim drugačije.

Kako 22. maja gladni žuti okrugli čovečuljak slavi 40. rođendan, vredi da se osvrnemo na to koliki je put prešao i koje je sve tačke, energetske pilule i duhove pojeo tokom svog višedecenijskog putovanja.

Žvakanje umesto pucanja

Video igre su osamdesetih godina dvadesetog veka još uvek bile relativno nov oblik zabave.

I svi proizvođači su se držali oprobanog recepta - igara u kojima je glavni cilj da upucate nešto. Da upucate što više nečega.

https://www.instagram.com/p/CAdfPCBpCYW/

Toru Ivatani je tada radio za kompaniju Namko i zapravo je više voleo da radi na fliperima nego na video igrama, baš zbog preterane upotrebe vatrenog oružja.

"Igraonice su bile mračna mesta gde su odlazili samo dečaci. Hteo sam da ta mesta učinim življim u da u arkadama mogu da uživaju i devojke i parovi", izjavio je Ivatani u intervjuu za CNN.

Njegovi prethodni radovi, poput digitalnog flipera iz 1978. godine, nisu doživeli preteran uspeh.

Moglo bi se reći da ništa nije ukazivalo da je Ivatani nekakav skriveni genije koji će promeniti koncept arkadnih igara.

Igra koju je Ivatani osmislio prvo se zvala PuckMan i zapravo originalni naziv igre krije tajnu o njenom poreklu.

PuckMan je potekao od popularne japanske fraze Paku paku taberu - Paku paku je označavalo zvuk žvakanja, otvaranja i zatvaranja usta, a taberu bukvalno znači "jesti".

Ivatani je rekao da je, dok je smišljao igru, razmišljao o konceptima mode i romanse kao idealnim za žensku publiku.

Ali onda se setio da žene, kao uostalom i sva živa bića, takođe uživaju u činu ishrane, tj. taberu.

Tako je hrana postala središnja tema ove igre. Glavni junak, čiji pol zapravo nije određen, ide kroz lavirint i gricka tačke, energetske lopte i duhove kada mu je to dozvoljeno.

Kako je PuckMan postao Pac-Man i kakva je uloga pice u čitavoj priči

Svi znaju kako izgleda Pek-Men. Tu veliku žitu glavu otvorenih usta možete prepoznati sa udaljenosti od nekoliko kilometara.

A za ovaj prepoznatljiv dizajn junaka japanske video igre zaslužno je, ni manje ni više, nego italijansko nacionalno jelo.

Dok je osmišljavao likove u igri koja se zasniva na jedenju, Ivatani je, verovatno tražeći inspiraciju, jeo.

Kako je jeo picu, uzeo je jedno parče iz kutije i doživeo prosvetljenje. Preostali parčići su formirali oblik budućeg Pek-Mena.

Kada je igra stigla do Amerike, naziv PuckMan je delovao neprikladno.

Iako je svojim oblikom Pek-Men podsećao na hokejaški pak, distributeri su se brinuli da bi deca mogla da P zamene slovom F, a to ne bi izašlo na dobro. Zato su odlučili da igru prekrste u Pac-Man.

Promena imena nimalo nije škodila igri i njenoj popularnosti, kako je od 1981. do 1987. godine prodato skoro 300.000 arkadnih mašina širom sveta. U to vreme, to je bila ozbiljna cifra.

Nekoliko zanimljivih činjenica o Pek-Menu koje niste znali

  • Duhovi u igri zapravo imaju imena - Blinki, Pinki, Inki i Klajd i svako od njih ima obrazac ponašanja. Na primer, Blinki stalno juri Pek-Mena
  • Ideja o energetskoj piluli koju Pek-Men proguta potekla je od Popaja i njegove ljubavi prema spanaću
  • Izvesni Bili Mičel je 1999. godine postigao najveći rezultat na Pak-menu - 3.333.360 poena, pojevši svaku tačku, energetsku pilulu i duha i odigravši sve bonus nivoe, a da pritom nije izgubio nijedan život. Mičel je kasnije optužen da je varao. Dejvid Rejs je postigao isti rekord 2012. godine
  • Nemoguće je osvojiti više od 3.333.360 poena zbog greške u igri koja izmrlja ekran na 256. nivou
  • Studenti Univerziteta u Njujorku su 2004. godine organizovali Pek-Men igru u stvarnom svetu u kom je igrač, obučen kao Pak-Men, trebalo da trči kroz grad i izbegava studente maskirane u duhove. Igrači su koristili GPS uređaje kako bi pratili poziciju
  • Pek-Men je deo trajne postavke Muzeja moderne umetnosti u Njujorku od 2012. godine

Šta je za njim ostalo i kuda dalje ide?

Pek-Men je uneo niz inovacija u svetu video igara. Neki teoretičari video igara ga čak smatraju jednom od prvih igara u žanru lavirinta.

Pek-Men je takođe uveo prvi power-up u igrama, kada pojede tu energetsku pilulu koja mu omogućuje da pojede i sve duhove, kao i prve među-scene između nivoa.

Iz originalnog Pek-Men se izrodilo nekoliko gotovo identičnih naslova - Gospođa Pek-Men, Pek-Men Plus, Džunior Pek-Men, Bejbi Pek-Men i Profesor Pek-Men.

Iako je originalna verzija najpopularnija, mnogi kritičari smatraju da je Gospođa Pek-Men daleko bolja igra.

Pek-Men je dobio i svoj crtani film, brojne igračke, a jedan je i od glavnih likova u filmu Pikseli sa Adamom Sendlerom. To je retko dobra stavka u tom filmu.

https://www.youtube.com/watch?v=nqEAQnxh6xc

Posebno izdanje retro arkadne mašine povodom četrdesetogodišnjice Pek-Mena može se nabaviti po ceni od 400 dolara.

I kao i uvek, Pek-Men je neverovatno zarazan.

Kada je 2010. godine Gugl zamenio logo sa verzijom Pek-Mena, povodom tridesetogodišnjice od izlaska igre, to je svet koštalo pet miliona ljudskih sati i 120 miliona izgubljenih dolara, pokazali su rezultati jedne studije.

Toru Ivatani je poslednji put radio na Pek-Menu 2007. godine, a sada predaje dizajn video igara na Politehničkom univerzitetu u Tokiju.

Kada bi uporedio Pek-Mena sa muzikom, rekao bi da je kao "popularna pesma koju svi znaju i koju su čuli više puta".

Počinje vikend i iako je lepo vreme, možda i nije loše još malo ostati kod kuće.

A ako ste već unutra, znate šta vas čeka na vašem računaru.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 132 idi na stranu