BBC na srpskom - B92

Sport i doping: Rusija suspendovana sa najvećih takmičenja na četiri godine

Reprezentacije Rusije neće učestvovati na Olimpijadi i Mundijalu, ali će pojedini takmičari moći da nastupe pod neutralnom zastavom.

Izvor: BBC
Podeli
Bez Rusije u Tokiju/Getty Images
Bez Rusije u Tokiju/Getty Images

Rusija je dobila četvorogodišnju zabranu učešća na najvećim sportskim događajima, navode iz Svetske antidoping agencije.

To znači da timovi pod ruskom zastavom neće učestvovati na takmičenjima poput Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine i Svetskom fudbalskom prvenstvu 2022. u Kataru.

Sportisti koji mogu da obezbede dokaz da su pozitivno prošli antidoping test - odnosno da nisu učestvovali u doping skandalu - moći će da se takmiče pod neutralnom zastavom.

Izvršni komitet Svetske antidoping agencije doneo je jednoglasnu odluku na sastanku u Švajcarskoj.

Svetska antidoping agencija je saopštila da ruska Antidoping agencija (Rusada) ima 21 dan za podnošenje žalbe o kojoj će odlučivati Sud za sportsku arbitražu.



Odluka je donesena nakon što je proglašeno da je (Rusada) bila nedosledna i manipulisala laboratorijskim podacima koji su u januaru 2019. predati istražiteljima.

Rusada je bila u obavezi da Svetskoj antidoping agenciji preda podatke kao uslov povratka 2018. godine nakon trogodišnje suspenzije zbog velikog doping skandala koji je sponzorisala država.

Zamenica predsednika Svetske antidoping agencije, Linda Heleland rekla je da zabrana "nije dovoljna".

"Želela sam sankcije koje ne mogu da budu ublažene", rekla je. "Sportistima koji se nisu dopingovali dugujemo da sankcije budu sprovede što je moguće jače".

Ukupno 168 ruskih sportista takmičilo se pod neutralnom zastavom na Zimskim olimpijskim igrama 2018, nakon što je reprezentaciji te zemlje zabranjeno učešće nakon ZOI 2014. godine u Sočiju.

Ruski sportisti osvojili su 33 medalje u Sočiju, od čega 13 zlatnih.

Rusiji je zabranjeno da se takmiči kao nacija u atletici od 2015. godine.

Uprkos zabrani, Rusija će moći da se takmiči na Evropskom prvenstvu 2020. godine - čiji je jedan od gradova domaćina Sankt Peterburg - budući da UEFA nije definisana kao "organizator glavnih događaja" u pogledu odluka o kršenju antidopinga.

Kako smo došli do ove situacije?

Rusada je najpre u novembru 2015. godine proglašena nenadležnom nakon što je objavljen izveštaj profesora Ričarda Meklarena o rasprostranjenoj korupciji i svojevrsnom doping programu u atletici koji sponzoriše ruska država.

Nakon tog izveštaja Svetske antidoping agencije, usledio je novi u julu 2016, u kojem se kaže da je pomenuti državni program dopinga trajao već četiri godine u trenutku kada je otkriven, a korišćen je za većinu zimskih i letnjih olimpijskih sportova.

U 2018. Svetska antidoping agencija vratila je nadležnosti Rusadi nakon što je rusko telo pristalo da objavi podatke iz moskovske laboratorije za period od januara 2012. do avgusta 2015. godine.

Ipak, pozitivni nalazi koji su postojali u izveštaju dobijenom zahvaljujući uzbunjivaču 2017, nisu postojali u dokumentu koji je objavljen pre dve godine. Zbog toga je otvorena nova istraga.

Komisija za žalbe Vada preporučila je paket mera zasnovan na forenzičkoj analizi nedoslednosti u podacima koje je dostavila Rusada.

Kao dao kazne, Rusija neće moći da organizuje, niti da se u budućnosti kandiduje za organizaciju najvećih sportskih događaja u sledeće četiri godine.

Kakve su reakcije?

Nikol Sepsted, izvršna direktora Antidoping agencije Ujedinjenog Kraljevstva, rekla je da je odluka Vada bila jedini mogući ishod.

Ipak, Trevis Tigart, izvršni direktor Antidoping agencije SAD, kaže da za "čiste" sportiste odluka da se pojedinačnim takmičarima iz Rusije dozvoli učešće pod neutralnim obeležjima, "predstavlja ozbiljan udarac".

"Svi koji vrednuju sport trebalo bi da budu revoltirani odlukom ovog uništenog sistema koji treba da se reformiše", kazao je Tigart.

On je podsetio da je Vada prošle godine obećala da će, ako Rusija opet ne ispoštuje dogovoreno, izreći žestoke kazne.

"Ali sada opet kreće ista priča. Vada kaže jedno, a uradi nešto sasvim drugačije".

Prvi čovek američke antidoping agencije tvrdi da se radi o korupciji u Rusiji na svim nivoima sporta.

"Ruski sport je stavio novac ispred zdravlja sportista, njihovih snova i olimpijskih načela".

"Sada čiste takmičare, navijače i sponzore čeka još jedan 'dan mrmota' u slučaju korupcije u ruskom sportu".

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 141 idi na stranu