BBC na srpskom - B92

Izbori, Nobel, Ukrajina i Rusija: Šta nas čeka u zemlji i svetu ove nedelje

Parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji, pregovori Kijeva i Moskve, dodela Nobelove nagrade - ovo su samo neki od događaja koji dolaze.

Izvor: BBC
Podeli
Parlament Velike Britanije/BBC
Parlament Velike Britanije/BBC

Došao je ponedeljak i pravi je trenutak da vidimo koji i kakvi važni i interesantni događaju su pred nama narednih dana.

1) Izbori u Velikoj Britaniji

Nakon višemesečnih političkih previranja i pat pozicije oko Bregzita, građani Velike Britanije će 12. decembra izaći na vanredne parlamentarne izbore.

Ovo su treći izbori od 2015. godine. Da nije reč o ovako burnom periodu, Britanci bi izlazili na birališta svake pete godine, kao što zakon propisuje.

Pravo glasa ima 46 miliona punoletnih birača, koji će birati 650 narodnih poslanika.



Jutro nakon izbora, premijer Britanije i lider konzervativaca Boris Džonson otići će u posetu kraljici. U zavisnosti od rezultata izbora, Džonson će pred kraljicom ili podneti ostavku ili tražiti dozvolu da formira novu Vladu.

2) Sukobi u Ukrajini - da li se bliži kraj?

Predsednici Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Volodimir Zelenski, sastaju se u ponedeljak, 9. decembra, u Parizu kako bi razgovarali o mirnom rešenju sukoba u istočnoj Ukrajini. Sastanku će prisustvovati nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron.



Sukobi pro-ruskih i ukrajinskih snaga na istoku Ukrajine traju već pet godina. Rusija je aneksirala Krim 2014. godine.

3) Dodela Nobelove nagrade

Abi Ahmed je postao premijer Etiopije u aprilu 2018. godine/Reuters
Abi Ahmed je postao premijer Etiopije u aprilu 2018. godine/Reuters

Nobelove nagrade za mir, kao i za fiziku, hemiju, medicinu, ekonomiju i književnost biće dodeljene u Oslu i Stokholmu u utorak 10. decembra.

Ovogodišnje priznanje za postizanje mira i međunarodne saradnje dobio je premijer Etiopije Abi Ahmed.



Etiopija je prošle godine postigla mirovni sporazum sa Eritrejom, okončavši dvodecenijski zastoj koji je nastao nakon rata na granici dve zemlje koji je trajao od 1998. do 2000. godine.

On je 100. dobitnik Nobelove nagrade za mir, koja iznosi devet milina švedskih kuna, što je oko 900.000 dolara.

Najviše kontroverzi izazvala je ovogodišnja nagrada Švedske akademije za književnost, koja će otići u ruke austrijskog pisca Petera Handkea.

Dan kasnije, američki magazin Tajm objaviće koga su urednici izabrali za ličnost 2019. godine.

Više od 90 godina, urednici ovog časopisa biraju osobu ili grupu ljudi koja je najviše uticala - pozitivno ili negativno - na ceo svet u protekloj godini.

4) Svetski Dan ljudskih prava

Međunarodni dan ljudskih prava obeležava se svakog 10. decembra na dan kada su Ujedinjene nacije usvojile Univerzalnu deklaraciju ljudskih prava 1948. godine.



Tim povodom će u Srbiji nevladina organizacija Beogradski centar za ljudska prava predstaviti rezultate istraživanja "Ljudska prava u očima građana i građanki Srbije".

Ove godine Ujedinjene nacije su ovaj datum posvetile mladima jer je u novembru obeleženo i tri decenije od donošenja Konvencije o pravima deteta.

5) Pojačane policijske kontrole

Od početka godine iz saobraćaja isključeno više od 42.000 vozača zbog vožnje u alkoholisanom stanju/Fonet
Od početka godine iz saobraćaja isključeno više od 42.000 vozača zbog vožnje u alkoholisanom stanju/Fonet

Policija će sprovesti pojačanu kontrolu saobraćaja u periodu od 9. do 15. decembra usmerenu na vozače pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci.

Ovo je deo međunarodne akcije koja se sprovodi u 29 država članica organizacije Mreža saobraćajnih policija Evrope.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je od početka godine iz saobraćaja isključeno više od 42.000 vozača zbog vožnje u alkoholisanom stanju.



Takođe, 350 vozača je isključeno zbog vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

6) Ruskim igračima preti zabrana učešća na takmičenjima

Čelnici Svetske antidoping agencije trebalo bi u ponedeljak, 9. decembra, da odluče da li će zabraniti sportistima iz Rusije da učestvuju na međunarodnim takmičenjima u naredne četiri godine.

Ukoliko zabrana bude odobrena, Rusi neće moći da igraju na narednim Olimpijskim igrama u Tokiju, niti da budu domaćini velikih sportskih takmičenja. Predlog je da se Rusiji oduzme pravo da organizuju i već dodeljena takmičenja, osim u slučajevima u kojima je to "pravno i praktično" nemoguće učiniti.



Ruskim zvaničnicima bi, takođe, moglo da bude zabranjeno da prisustvuju sportskim događajima u naredne četiri godine. Rusija će imati pravo na žalbu.

Rusija je u januaru predala podatke moskovske laboratorije kao uslov njene reintegracije natrag u sport nakon trogodišnje suspenzije zbog dopinga, ali su stručnjaci Svetske agencije pronašli "nedoslednosti" u podacima i otvorili novi postupak.

7) Zvezda igra za proleće u Evropi, Partizan za častan oproštaj

Partizan je pre dve nedelje remijem protiv holandskog AZ Alkmara ostao bez nade za evropsko proleće/Fonet
Partizan je pre dve nedelje remijem protiv holandskog AZ Alkmara ostao bez nade za evropsko proleće/Fonet

Došli smo do kraja takmičenja po grupama u evropskim fudbalskim kupovima.

Prvaci Srbije, fudbaleri Crvene zvezde u sredu gostuju u Pireju kod Olimpijakosa u šestom kolu Lige šampiona i taj meč nosi veliki ulog.



Ukoliko ekipa trenera Vladana Milojevića ne izgubi na stadionu Karaiskaki, sačuvaće treće mesto na tabeli i obezbediti plasman u šesnaestinu finala Lige Evrope koja se igra sledeće godine.

Liga Evrope je utešno kontinentalno takmičenje drugog ranga po kvalitetu.

Fudbaleri Partizana u poslednjem kolu Lige Evrope dočekuju Astanu iz Kazahstana, koju su pobedili već u meču odigranom u oktobru sa 2:1.

Oba tima su ostala bez šansi za osvajanje jednog od prva dva mesta koja vode u dalje takmičenje.

8) Stiže meteorska kiša

Asteroid Geminidi proći će pored Zemlje između 13. i 14. decembra. Svake godine ovaj asteroid donosi meteorsku kišu i prvoklasan prizor brojnih "zvezda padalica".



Početkom večeri, očekuje se da će se videti svega nekoliko meteora, ali njihov broj raste tokom noći.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 141 idi na stranu