BBC na srpskom - B92

Megatrend: Neuspela prodaja - u 100 i 300 reči

Od najavljene prodaje vredne 56 miliona evra do tvrdnje da je prevaren prošlo je nedelju dana - šta se desilo sa prodajom Megatrenda Miće Jovanovića.

Izvor: BBC
Podeli
Vlasnik Megatrenda, Mića Jovanović/FoNet/Zoran Mrđa
Vlasnik Megatrenda, Mića Jovanović/FoNet/Zoran Mrđa

Vlasnik Megatrenda Mića Jovanović odustao je od prodaje tog univerziteta samo nedelju dana nakon što je objavio da će ga prodati za 56 miliona evra nemačkom konzorcijumu.

"Priznajem da sam ispao naivan. Univerzitet je pretrpeo veliku moralnu štetu. U narednom periodu ću pokušati finansijski da ga stabilizujem", rekao je Jovanović za televiziju Prva.

Dodao je da od prodaje odustaje zato što kupac nije ispunio nijednu obavezu iz ugovora, iako su pregovori, kako je naveo, trajali 18 meseci.

Šta se tačno dogodilo sa prodajom Univerziteta na kome trenutno studira više od 10.000 studenata, a među kojima su svojevremeno bili i ministri Nebojša Stefanović i Zoran Đorđević?

U 100 reči

Posle 30 godina na čelu Megatrenda, Mića Jovanović objavio je da prodaje Univerzitet za 56 miliona evra/BBC
Posle 30 godina na čelu Megatrenda, Mića Jovanović objavio je da prodaje Univerzitet za 56 miliona evra/BBC

Posle 30 godina na čelu Megatrenda, Mića Jovanović objavio je da prodaje Univerzitet za 56 miliona evra, nemačkom konzorcijumu čiji je predstavnik Dejan Đorđević.

Kao razloge za prodaju naveo je "medijsku kampanju koja se protiv njega vodi", kao i film televizije N1 o diplomi ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića koja je nostrifikovana na Megatrendu.

Dan nakon što je Jovanović saopštio da prodaje Univerzitet, televizija N1 objavila je da su na sajtu investicionog fonda Efas uz imena rukovodećih osoba stoje fotografije modela sa interneta. Jovanović je novinarima rekao da "nije siguran" da li osobe čija imena su na sajtu navedena uopšte postoje.

Nedelju dana kasnije, Jovanović je rekao da odustaje od prodaje, ali je demantovao navode da je reč o fiktivnoj operaciji.

U 300 reči

Jovanović na konferenciji za novinare na kojoj je objavio prodaju/FoNet/Zoran Mrđa
Jovanović na konferenciji za novinare na kojoj je objavio prodaju/FoNet/Zoran Mrđa

Jovanović je objasnio da se o prodaji sa kupcima pregovaralo 18 meseci.

Nekoliko dana pre nego što je Jovanović najavio prodaju na televiziji N1 emitovan je dokumentarni film "Mega diplomac" koji se bavi upravo doktoratom Stefanovića.

Pitanja o obrazovanju Nebojše Stefanovića pojavila su se pre pet godina, a ministar je u julu u skupštini negirao optužbe da nije završio fakultet i rekao da je javnosti pokazao sve dokaze.

Jovanović je naveo da se Megatrend nikada nije oporavio od optužbi vezanih za Stefanovićevu diplomu, kao i da je broj studenata opao "za 400 odsto".

Novinari su takođe utvrdili da je Efes Jurop registrovan kao kompanija za kancelarijske usluge, trgovinu, uvoz i izvoz mašina za kopiranje i tonera i trgovinu automobilima.

I Jovanović i čovek koji je trebalo da bude novi rektor Megatrenda, Dejan Đorđević, na pitanja o kompaniji odgovarali su uveravajući javnost da prodaja nije fantomska, već stvarna, kao i da konzorcijum postoji.

"Ja sam zatvorio finansijsku konstrukciju tako što će profesori kod mene raditi bez novca, jer će im glavni motiv biti da uče studente, ne da primaju platu", rekao Đorđević za list Danas.

Kasnije je, međutim, izjavio da nije razgovarao sa novinarkom ovog lista koja je odgovorila objavljivanjem SMS prepiske i najavom tužbe protiv Đorđevića.

Nedelju dana kasnije, Jovanović je rekao da je prevaren i da kupci nisu ispunili ugovorne obaveze.

"Ništa od para nismo videli, ni ja ni zaposleni. Kadar je počeo da se rasipa.

"Tokom dana ću pokušati da se vratim u svoj kabinet. Razgovaraću sa advokatima da se raskine ugovor. Priznajem da sam ispao naivan", rekao je Jovanović.

Bez obzira na to kakva će budućnost ovog privatnog fakulteta biti, ovo nije prvi put da se planovi i projekti menjaju &preko noći&./BBC
Bez obzira na to kakva će budućnost ovog privatnog fakulteta biti, ovo nije prvi put da se planovi i projekti menjaju "preko noći"./BBC

U Ministarstvu prosvete za agenciju Fonet su rekli da nisu zvanično obavešteni o pokušaju prodaje Megatrenda i da su za prodaju saznali iz medija.

Dodali su da, međutim, svaki vlasnik visokoškolske ustanove ima obavezu da obavesti ministarstvo ukoliko dođe do promene vlasništva.

Mića Jovanović u intervjuu za RTS rekao je "ovo ništa ne dotiče studente" Megatrenda.

"Studenti treba da budu bez brige, naše akreditacije traju još tri i po godine. Ovo nam je četvrta ili peta reakreditacija, imaćemo još jednu.

"Ova negativna kampanja je doprinela da ljudi baš dolaze, profesori su jedinstveni", tvrdi osnivač ovog privatnog univerziteta.

On dodaje da je "najbolja struktura profesora" ostala na fakultetima Megatrenda.

Priznajem fijasko, bio sam naivan. Univerzitet više nije na prodaju. Ja sam od ponedeljka novi-stari rektor", zaključuje Jovanović.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 141 idi na stranu