BBC na srpskom - B92

Rusija, Srbija i špijuniranje: Šta znamo do sada

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je Vojno-bezbednosnoj agenciji naložio istragu povodom slučaja koji bi, kako tvrdi agencija Rojters, mogao da dovede do napetosti u inače prisnim bilateralnim odnosima dve države.

Izvor: BBC
Podeli
Ruski službeni automobil/BBC
Ruski službeni automobil/BBC

Bezbednosno informativna agencija potvrdila je autentičnost video snimka na kojem se navodno vidi ruski obaveštajac kako daje novac jednom srpskom agentu BIA.

Ovaj snimak postavljen je na društvenu mrežu Jutjub 17. novembra, a potom ga je na Tviter nalogu podelio bugarski istraživački novinar Hristo Grožev.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je Vojno-bezbednosnoj agenciji (VBA) naložio istragu o ovom slučaju koji bi, kako tvrdi agencija Rojters, mogao da dovede do napetosti u inače prisnim bilateralnim odnosima dve države.

Potencijalna špijunska afera biće tema sastanka u četvrtak na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije.

Istovremeno, srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović otputovao je u Moskvu na razgovore sa Nikolajem Petruševim, šefom ruskog Saveta za bezbednost, ali još nije poznato da li ova poseta ima veze sa snimkom.

Šta se desilo?

Na snimku se vidi susret dvojice muškaraca na parkingu, odakle obojica odlaze do automobila jednog od njih.

Zatim čovek za kojeg se u opisu tvrdi da je "ruski obaveštajac", daje plastičnu kesu "srpskom agentu", koji je ostavlja u parkirani automobil.

Njih dvojica potom odlaze u obližnji kafić, a onda se rastaju.

Kada muškarac, označen u opisu videa kao "srpski agent", nakon sastanka odlazi do drugog automobila i otvora plastičnu kesu koju je dobio, u njoj nalazi kovertu sa novcem.

Šta kaže BIA?

Načelnik Uprave za analitiku BIA Relja Željski rekao je za RTS da je nedvosmisleno ustanovljeno da se na snimku nalazi ruski obaveštajac.

A na pitanje da li je drugi muškarac pripadnik BIA, VBA, ili neke druge institucije, Željski nije želeo da "širi" priču.

"Naše službe - kako civilna, tako i vojna - su veoma intenzivno angažovane na ustanovljavanju svih okolnosti, a detalje na tu temu će iskazati predsednik Srbije nakon Saveta za bezbednost koji će biti održan sutra", dodao je Željski.

Kakve su bile reakcije?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je nalog Vojno-bezbednosnoj agenciji da istraži moguću špijunsku aferu, a za četvrtak u 18 sati zakazao je sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Premijerka Ana Brnabić rekla je u skupštinskom holu da se rano jutros videla sa predsednikom.

"Očekujem u svakom trenutku da dobijem nove informacije. U stalnom sam kontaktu sa predsednikom. Ako je istina, to je ozbiljan problem", rekla je Brnabić.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da je u poslednja 24 sata, uz načelnika VBA generala Đuru Jovanića, imao više razgovora sa Vučićem i da sutra očekuje više informacija o navodnoj špijunskoj aferi.

Ruski zvaničnici za sada nisu komentarisali ovaj slučaj, preneo je Rojters.

Ko je na snimku?

Hristo Grožev tvrdi da se na snimku vidi Georgi Kleban zamenika ruskog izaslanika odbrane u Srbiji, pripadnika Ruske vojno obaveštajne službe (GRU).

Grozev navodi da je njegov identitet utvrdio pomoću alatke za upoređivanje lica Microsoft Azure.

Kako je u Ministarstvu spoljnih poslova potvrđeno za Radio Slobodna Evropa, Georgi Kleban je bio na poziciji pomoćnika izaslanika odbrane pri Ambasadi Rusije u Beogradu, ali je sa tog mesta odjavljen u junu 2019.

Istovremeno, list Politika navodi da je snimak star više godina i da osoba za koju se tvrdi da je srpski zvaničnik sa činom oficira, nije pripadnik ovdašnjih bezbednosnih struktura.

Politika tvrdi da se radi o civilu koji je najverovatnije trgovao poslovnim podacima.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 141 idi na stranu