BBC na srpskom - B92

Švajcarska: Vlada htela da ukine zalihe kafe, građani se pobunili

Švajcarci su među najvećim konzumentima kafe na svetu, a u zemlji trenutno ima 15.000 tona zaliha kafe.

Izvor: BBC
Podeli
Švajcarska ima 15.000 tona kafe u zalihama - što je dovoljno za tromesečnu krizu/Reuters
Švajcarska ima 15.000 tona kafe u zalihama - što je dovoljno za tromesečnu krizu/Reuters

Ako su Švajcarci poznati po nečemu, onda je to dobra priprema - svako domaćinstvo ima sklonište, sirene za vazdušni napad se testiraju svake godine, a zemlja, iako jedna od najbogatijih na svetu, skladišti hiljade tona robe u slučaju nužde - uključujući i kafu.

Međutim, švajcarska vlada je pre nekoliko meseci dlučila da prestane sa skladištenjem kafe, zato što, kako su naveli, ona nije na listi namirnica "neophodnih za život".

To je izazvalo žestoke proteste građana i veliki pritisak javnosti, pa je vlada sada saopštila da će preispitati odluku.Švajcarci su među najvećim konzumentima kafe na svetu, koja je tamo na listi "neophodnih namirnica", poput šećera, brašna, ulja i pirinča, goriva, vode i lekova.

U zemlji trenutno ima 15.000 tona zaliha kafe, što je dovoljno da zadovolji tromesečne potrebe 8,5 miliona Švajcaraca.

Zašto uopšte prave zalihe?

Švajcarske firme proizvode tek polovinu hrane koja je zemlji potrebna, a velike nestašice tokom oba svetska rata primorale su vladu da napravi zalihe za narod u slučaju opasnosti.

Zato danas proizvođači robe koja je na listi neophodnih namirnica po zakonu moraju da prave zalihe, a vlada im plaća troškove skladištenja.

I od građana se očekuje da prave zalihe za hitne slučajeve, i to pijaće vode, hrane za nedelju dana, goriva i toalet papira.

U skladu sa tim, vlada je 2016. objavila video sa detaljima o najboljem načinu pripreme za katastrofu ili hitnu situaciju.

Tim (levo) nije spreman za krizu, a Tom (desno) jeste/Alertswiss
Tim (levo) nije spreman za krizu, a Tom (desno) jeste/Alertswiss

U videu su upoređeni slučajevi dvojice muškaraca - "Spremnog Toma" i "Nespremnog Tima". Tom, naravno, ima spremne zalihe, a Tim nema ništa što bi obezbedilo njegovu porodicu u hitnim slučajevima.

Ipak, prema poslednjim statističkim podacima, samo trećina Švajcaraca trenutno ima zalihe.

Odgovori na anketu u kafićima u Bernu bili su smeh i komentari poput "ne, ali moja baka ima zalihe testenine", "nemam dovoljno prostora, stan mi je premali" ili "ne, jedina stvar u špajzu su mi skije".

Međutim, Švajcarci vlade očekuju da čuva namirnice za njih - među njima i kafu.

Zašto je kafa tako važna?

Građani Švajcarske godišnje potroše neverovatnih osam kilograma kafe po glavi stanovnika.

Retko je naleteti na nekoga ko tamo ne pije kafu - ujutru sa mlekom, espreso posle ručka, pa čak i posle večere. Ispijanje kafe je u Švajcarskoj deo svakodnevnog rituala širom zemlje i mogućnost da kafe ne bude na sedam dana deluje nezamislivo.

Zbog toga je švajcarska vlada, nakon protesta građana - koje su verovatno ohrabrili proizvođači kafe - odlučila da povuče odluku.

Nije tako besmisleno?

Čak je i kompanija Nestle u obavezi da skladiši određenu količinu sirove kafe/Getty Images
Čak je i kompanija Nestle u obavezi da skladiši određenu količinu sirove kafe/Getty Images

Švajcarska Kancelarija za nacionalno snabdevanje se veoma trudi da ljude ubedi da zalihe osnovnih namirnica nisu luda ideja, čak i ako su oni odustali od tog plana.

Kako navode, strašnih ratova u okolnim zemljama verovatno neće biti, ali treba biti pripremljen za prirodne katastrofe, sajber napade koji mogu da prekinu lance snabdevanja i probleme zbog potencijalne svetske ekonomske krize.

Inače, švajcarske zalihe su imale i neke koristi u praksi.

Na primer, prošle godine je nivo reke Rajne bio toliko nizak da brodovi koji prevoze mineralno ulje i đubriva nisu mogli da dođu do Švajcarske, što je regulisano iz zaliha.

Takođe, 2017. je širom sveta bilo nestašice antibiotika, ali su švajcarske bolnice zbog zaliha tu krizu izbegle.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 142 idi na stranu