BBC na srpskom - B92

Isključenja struje: Severna Kalifornija se sprema za veliko isključenje

U naporima da zaustave velike požare, stanovnici Zalivske oblasti San Franciska mogli bi da ostanu bez struje na nekoliko dana.

Izvor: BBC
Podeli
U velikom požaru prošle godine u Kaliforniji stradalo je 86 ljudi/Getty Images
U velikom požaru prošle godine u Kaliforniji stradalo je 86 ljudi/Getty Images

Elektrana je počela sa isključenjima struje u oko 800.000 domova, firmi i drugim lokacijama u severnoj Kaliforniji, u nastojanjima da se spreče požari.

Očekuje se da će isključenjima biti zahvaćena velika područja Zalivske oblasti San Franciska, ali ne i sam grad.

Regionalna komunalna kompanija, Pasifik Gas end Elektriks (PGiE), upozorila je da bi isključenja mogla da traju i nekoliko dana.

Dalekovodi ove kompanije su prošle godine prouzrokovali najsmrtonosnije šumske požare u istoriji Kalifornije.

Zbog vremenske prognoze koja najavljuje jake vetrove, odluka o isključenjima ima za cilj da spreči rizik od rušenja dalekovoda koji bi mogli da izazovu onakve požare kakvi su uništili velika područja u ovoj državi prethodnih godina.

"Uslovi su ispunjeni: suvo gorivo, jaki vetrovi, toplo vreme. Svaka varnica bi mogla da izazove veliki požar", rekao je Rej Riordan, direktor kancelarije za hitne situacije u San Hozeu na konferenciji za medije u utorak.

Nacionalna meteorološka služba izdala je crveno upozorenje za planine Santa Kruz, kao i za područja severnog i istočnog zaliva, upozoravajući da bi uslovi mogli da rezultiraju "najjačim vetrovima na moru od kraja 2017. godine u severnom zalivu".



Oko 500.000 potrošača bez struje je od srede ujutru, saopštila je kompanija PGiE.

Planirana su isključenja za još 200.000 potrošača koja su za sad odložena usled promenljivih vremenskih uslova.

Ogromna vatra u gradu Paradajs je prošle godine spalila 150.000 hektara, a poginulo je 86 ljudi. Istraga je utvrdila da je loše održavana oprema kompanije PGiE odgovorna za izazivanje požara - najsmrtonosnijeg u istoriji Kalifornije.

Kompanija je optužena i za smrtonosne požare 2017. godine.

Tužbe koje su usledile navele su kompaniju da proglasi bankrot 2019. godine.

Firma PGiE je jedini snabdevač gasa i struuje za veliki deo severne Kalifornije, zbog čega većina potrošača u regionu nema alternativni izvor struje.

"U poslednje dve godine doživeli smo nezapamćene sezone požara", rekla je portparolka kompanije PGiE Tamar Sarkisijan u razgovoru za CBS, partnera BBC-ja.

"Ono što smo naučili iz toga jeste da moramo da preduzmemo dodatne korake kako bi osigurali bezbednost naših potrošača i zajednica kojima služimo.

Isključenje struje zbog javne bezbednosti je jedan od brojnih koraka koje preduzimamo".

PGiE je sprovela nekoliko isključenja struje tokom prošle godine, iako ni jedan nije bio onakvih razmera kakav se očekuje sledeće nedelje.

"Niko od nas nije srećan zbog toga", rekao je kalifornijski guverner Gevin Njusom.

"Ali ovo što se dešava je sve deo napih očekivanja od pre nekoliko meseci, kada je firma PGiE konačno preuzela odgovornost da brine o bezbednosti ljudi".

BBC
BBC

Očekuje se da će isključenja pogoditi više od polovine okruga u Kaliforniji.

Upozorenja važe za područja severno od Zalivske oblasti San Franciska, kao što su Napa i Sonoma, poznate po proizvodnji vina.

Na jugu, mnogi gradovi koji su sinonim za gigante Silikonske doline bi mogli da budu pogođeni, poput Kurpentina, doma kompanije Epl.

Lokalne prodavnice su primetile porast broja potrošača koju pripremaju zalihe zbog isključenja struje, koja bi, ukoliko vremenske prilike ostanu nepovoljne, mogle da traju više dana.

Stručnjaci se brinu da bi snažni vetrovi mogli da stvore uslove za širenje šumskih požara/Getty Images
Stručnjaci se brinu da bi snažni vetrovi mogli da stvore uslove za širenje šumskih požara/Getty Images

"Ideja o pet dana bez struje je poražavajuća", rekla je Libi Šaaf, gradonačelnica Oklanda, ali je dodala: "Očekujemo da je to najgori scenario. Ovo je prvi put da prolazimo kroz ovako nešto."

Ali sajtovi koji pružaju informacije o isključenjima su zatrpani usled ogromne posete.

Mnogi stanovnici su počeli da ispoljavaju svoje nezadovoljstvo na profilima kompanije na društvenim mrežama.

"Ovo je smešno!", napisala je Veronika Kej.

"Protraćili ste novac koji je trebalo da koristite za mere opreza da biste dali dividende vašim akcionarima. Sada morate da nam isključujete struju kao da smo u nekoj zemlji trećeg sveta.

Kada isključite struju, čak ni vaš sajt za obaveštenja ne radi kako treba! Saberite se, PGiE! Nema više poskupljenja kako bismo plaćali za vašu nekompetentnost".

https://twitter.com/pulcrano/status/1181718168177299456

U regionu se od srede otvara 28 komunalnih centara koji će obezbediti "toalete, flaširanu vodu i punjače za električne uređaje".

Mnoge škole u ovom području su rekle učenicima da ostanu kod kuće u sredu i da čekaju dalje informacije.

Uprkos raširenom nezadovoljstvu, lokalni meteorolog Majk Pešner izjavio je za CBS da je taj potez opravdan.

"Reakcija uopšte nije preterana. Kada naiđe vetar, dalekovodi se, naravno, pomeraju napred-nazad. Ako se dodirnu, izazivaju požar.

Isključenjem struje se spušteni dalekovodi i jaki vetrovi izbacuju iz ove jednačine".

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 143 idi na stranu