Test: Toyota Highlander 2.5 Hybrid – krstarica novog doba

Termin "krstarica" do skoro se odnosio na velike limuzine. Na njihovo mesto sada dolaze SUV modeli. I to ne bilo kakvi – veliki, snažni i prostrani, baš kakva je i Toyota Highlander.

Podeli
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4966/1930/1755 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2850 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4966/1930/1755 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2850 mm

• Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Veliki SUV modeli do skoro su bili rezervisani uglavnom za Ameriku. U Evropi za njih bukvalno nije bilo mesta, što zbog ogromnih dimenzija, što zbog limuzina i karavana, pa i MPV modela koji su zadovoljavali potrebe za velikom količinom prostora.

Kako je njih sve manje pod naletom SUV modela, tako su proizvođači počeli da nude automobile koji su do skoro bili rezervisani samo za Ameriku.

Jedan od njih je i auto koji vam predstavljamo.

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Toyota Highlander kod nas pripada klasi najvećih SUV modela, dok se u Americi svrstava u srednje.

Auto je toliko veliki da se većina s pravom pita kojoj klasi pripada i koji su konkurenti.

Po pitanju dimenzija tek je nešto manji od najvećih premijum modela kao što su BMW X7 i Mercedes GLS.

Toyota ne krije da je Highlanderom stala na crtu modelima kao što su Touareg, Grand Cherokee, Sorento, Santa Fe...

Na svu sreću, svi oni su dovoljno različiti da kupac lako može da donese odluku.

Njihova suština je, između ostalog, u zaista ogromnoj unutrašnjosti, ali i u mnogim luksuznim detaljima i natprosečnoj udobnosti u vožnji.

Toyota je po tom pitanju nadmašila sva očekivanja, pogotovo što nas je hibridni pogon naveo da pomislimo da je ovo samo povećani RAV4. Ipak, nije baš…

Koliko je Highlander veći od Toyote RAV4 jasno je ne samo kada stanete pored automobila već i kada uđete. Veliki razmak između vozača i suvozača sugeriše da je ovo prava lađa, a tek kada se okrenete… Zadnja sedišta su toliko daleko da ne možete tek tako da dohvatite, na primer, torbu.

Standard je i treći red kome se vrlo lako pristupa bez gimnastičarskih poduhvata kao kod nekih konkurenata. Sasvim opušteno pozadi mogu da sede odrasle osobe, bez guranja ramenima.

Jedini nedostatak (za nekoga može biti) jeste to što se sedi nisko, pa su kolena dosta podignuta a samim tim nema ni podrške za butine.

Dakle, treći red je namenjen ili deci ili vožnji odraslih na kraćim relacijama.

U drugom redu već opušteno možete da prekrstite noge, ukoliko su sedišta u krajnjem zadnjem položaju. Mogu da se klizno podešavaju po dužini za slučaj da vam treba dodatni prostor u impozantnom prtljažniku.

Čak i kada su pomerena skroz unapred, ima sasvim dovoljno mesta za kolena.

Inače, gepek je među najvećima na tržištu. Kada je treći red sedišta spakovan u pod prtljažnika, dobija se između 579 i 658 litara korisnog prostora, u zavisnosti od toga da li je drugi red u krajnjem zadnjem ili krajnjem prednjem položaju.

Čak i kada je podignut treći red, ostaje 268 litara korisnog prostora.

Osim što ima najbolju moguću ponudu prostora, Highlander može da se pohvali i brojnim pregradama za sitnice velike zapremine.

Telefon možete da odložite na nekoliko mesta, a jedno od njih je zaista velika pregrada između prednjih sedišta gde je postavljen i bežični punjač.

U centralnoj konzoli je dodatna velika pregrada, kao i korisna polica ispred suvozača. Sve one su obložene vrlo finim gumiranim materijalom prijatne teksture.

Tako nešto smo i očekivali od najveće Toyote, koja je po mnogim elementima u rangu sa modelima marke Lexus.

Naravno, nije baš sve isto kao kod premijuma. Na primer, kvake na vratima malo više "zvone" nego što bismo voleli, dok u tapacirunzima ima dosta površina presvučenih eko-kožom, ali i detalja od tvrde plastike.

Zatim, beskontaktno otključavanje vrata funkcioniše samo kada se uhvatite za prednje kvake. Isto je i sa zaključavanjem, jer se dugmence ne nalazi na zadnjim vratima.

Nema ni električnog podešavanja volana, kao ni elektrohromatskih spoljnih retrovizora. Sve to je rezervisano za Lexus.

Bez obzira na takve "nedostatke", Toyota se potrudila da Highlander bude vrlo luksuzan po mnogim drugim parametrima. Lajsne u vratima i kompletan centralni greben su u imitaciji drveta sa bočnim stranama obloženim eko-kožom. Istim materijalom je presvučena i komandna tabla sa izraženim štepom.

Tu su i kožna sedišta koja mogu da se pohvale ne samo podešavanjem na struju i grejačima, već i ventilacijom, kao i memorijom položaja za vozača.

"Klima" je trozonska, a ugrađeno je i vrhunsko JBL ozvučenje koje ima vrlo izražen bas.

Highlander je opremljen i grejačima vetrobrana u vidu sitnih niti preko cele površine, što u velikoj meri olakšava i ubrzava odmrzavanje stakla.

Od specijalnih komada opreme izdvajamo dvostruku kameru za vožnju unazad. Osim standardnog prikaza od 360 stepeni oko vozila, vozač može da se osloni i na poseban ugao sa zadnje strane, čija se slika emituje u unutrašnjem retrovizoru.

Istina, ovo se nalazi i u drugim velikim modelima Toyote, uključujući i RAV4. Međutim, ono što se ozbiljno razlikuje u odnosu na čuveni SUV jeste sama vožnja. U ponudi je samo jedan motor.

To je atmosferski benzinac zapremine 2.5 litra, kome pomažu dva elektromotora. Svi oni zajedno imaju 426 KS, s tim što Toyota, za razliku od nekih drugih proizvođača, nikada ne sabira ove vrednosti, već po svojim principima izdvaja neku vrstu "aritmetičke sredine".

Deklarisana snaga hibridnog sistema je stoga 248 KS, što se i te kako oseti prilikom ubrzanja i međuubrzanja.

Koliko su ona snažna postanete svesni tek prilikom kočenja, kada shvatite da vozite preko dve tone težak auto.

To ne bi trebalo da vas brine ni po jednom osnovu; kočenja su efikasna, ubrzanja snažna i što je najvažnije, za jedan veliki SUV upravljivost je veoma dobra.

Primetna je i cena koju Highlander plaća zbog svojih gabarita. Pri polasku ili jačem dodavanju "gasa" oseti se sva ta masa koja se zahuktava, i koja se polako pretvara u snažan utisam moći i snage koju držite pod kontrolom.

Osim što je dosta veći od Toyote RAV4, Highlander se dosta drugačije ponaša u vožnji.

Za početak, oslanjanje je daleko mekše i sofisticiranije, što se ne oseća samo preko sitnih neravnina, već i preko dužih ulegnuća.

Ovo je posebno evidentno pri velikim putnim brzinama, gde imate osećaj da se vozite u vrhunskoj limuzini. Iako nema vazdušno ogibljenje, Toyota je postigla vrlo sličan efekat.

Pri svemu tome, putnička kabina je potpuno izolovana ne samo od vibracija, već i od buke, zahvaljujući duplim bočnim staklima. Nema dileme, Highlander se u vožnji ponaša kao da je Lexus, sa sofisticiranošću najskupljih premijum modela.

Kao i većina hibrida, Highlander ima ograničenu maksimalnu brzinu. Na svu sreću, ona nije mala.

Njegovih 180 km/h je sasvim dovoljno da se bez muke izađe i na autoban. Ono što najviše fascinira jeste tišina u kabini čak i pri vrlo velikim brzinama.

Koliko je zvučna izolacija dobra govori i to da se vrlo tiho čuje motor prilikom maksimalni ubrzanja, na preko 4000 obrtaja.

Važno je reći i da nema nikakvog naginjanja uprkos velikoj visini, već samo laganog ljuljanja sa vrlo brzim smirivanjem karoserije preko ulegnuća.

Highlander je prava krstarica koja će vas ozbiljno iznenaditi niskom potrošnjom. Pri 130 km/h troši između šest i osam litara.

Ne opterećuje ga ni "klima" jer, kao i ostali hibridi, ima električni kompresor.

Po gradu smo zabeležili prosek od 7,0 l/100 km, što je oko litar više u odnosu na RAV4, od koga je dosta teži. To je zaista neverovatan rezultat za ovako veliki auto koji može da se pohvali i vrlo niskim troškovima redovnog održavanja.

Toyotina hibridna tehnologija je više nego proverena, s obzirom da je na tržištu već četvrt veka.

Ovde praktično nema šta da se pokvari, pa možemo da očekujemo da će Highlander sporo gubiti na vrednosti.

Drugim rečima, ovaj auto je i vrlo zanimljiva investicija, ako se u obzir uzmu i niski troškovi registracije jer je hibrid…

Lako parkiranje

Highlander nema sistem za automatsko parkiranje, ali ima pet kamera za kontrolu situacije oko vozila. Četiri su klasične, koje pokrivaju 360 stepeni, dok je peta postavljena tako da pokazuje šta se dešava iza auta, ali sa nešto više pozicije.

Njena slika se emituje preko unutrašnjeg retrovizora, kada aktivirate položaj protiv zaslepljivanja.

Čak i ako pogrešite u proceni, Highlander neće dozvoliti da udarite u prepreku, već će automatski zakočiti zahvaljujući sistemu za automatsko kočenje prilikom uparkiravanja.

Ako baš naiđete na travu, moraćete da isključite senzore.

Registracija i subvencije

To što motor ima zapreminu 2.5 litra prava je stvar. Tako dobijate veliku zapreminu ali uz vrlo povoljne troškove registracije.

Naime, za hibride se ne plaća porez na upotrebu motornog vozila, koji za ovu zapreminu iznosi 58.250 dinara. Praktično, prilikom svake registracije štedite 500 evra.

Na žalost, nema subvencija prilikom kupovine, s obzirom da Highlander ima veću emisiju ugljen-dioksida od one koje je naša država propisala.

Tri motora

Za pogon su zadužena tri motora - jedan benzinac i dva na struju. Zadnje točkove pokreće elektromotor sa 54 konjske snage. Aktivira se svaki put prilikom polaska iz stanja mirovanja i isključuje već pri tridesetak na sat.

U realnom vremenu možete da pratite raspodelu snage na pogonske točkove u odgovarajućem meniju.

Naravno, uključuje se i kada prednji točkovi nemaju optimalno prijanjanje.

Spreman za ofroud

Za najteže uslove vožnje, kada neki od točkova izgubi prijanjanje, rezervisan je Trail režim. Na primer, testirali smo kako će se auto ponašati kada dijagonalni točkovi ostanu bez prjanjanja.

Tada mora da se klikne Trail taster, koji obezbeđuje funkciju blokade diferencijala. Auto bez problema prenosi snagu na točkove sa optimalnim kontaktom sa podlogom, izvlačeći se iz težih situacija.

Naravno, u svemu ovome bitnu ulogu igraju i odgovarajući pneumatici.

Komforno i u trećem redu

Standardno se isporučuje tri reda sedišta, što znači da Toyotom Highlander može da se vozi sedam putnika.

Čak i treći red nudi dovoljno mesta za odrasle osobe, ali za kraće relacije, s obzirom da su kolena dosta podignuta i da butine nemaju idealan oslonac.

Za razliku od nekih konkurenata, u trećem redu nema USB priključaka i komandi "klime", ali zato su tu pregrade za piće.

Kada se ne koriste, šesto i sedmo sedište su "potopljeni" u potpuno ravno dno prtljažnika, a kada su podignuta, ostaje vrlo solidna zapremina gepeka od 268 litara.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Toyota Highlander 2.5 Hybrid: Specifikacije

Motor: zapremina 2.487 ccm, snaga 140 kW (190 KS), maks. o. moment 239 Nm pri 4300-4500 o/min, menjač automatski, planetarni

Elektromotori: sinhroni sa permanentnim magnetom, prednji 134 kW (182 KS) i 270 Nm, zadnji 40 kW (54 KS) i 121 Nm

Ukupna snaga sistema: 182 kW (248 KS) Baterije: nikl-metal hidridne, nominalna snaga 288 V, kapacitet 6,5 Ah

Dimenzije: D/Š/V 4966/1930/1755 mm, međuos. rastojanje 2850 mm, klirens 202 mm, maks. dubina vode 400 mm, napadni ugao 18,1 stepen, izlazni 22,7, rampa 16,7 stepeni, rezervoar 65 l, prtljažnik 658/579 l (5 sedišta), 268 (7 sedišta), masa 2130 kg, pneumatici 235/55 R20

Performanse: maks. brzina 180 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 8,3 s, prosečna potrošnja 6,6-7,1 l/100 km, emisija CO2 161 g/100 km (WLTP)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu