Test: BMW 330e – strujni udar

Elektrifikacija je uveliko prisutna u BMW-u Serije 3. Svaki dizelaš je laki hibrid a benzinac koji vam predstavljamo je "plag-in" hibrid. Može da se puni na utičnici ali i tokom vožnje. Suština svega je da bude ekološki prihvatljiv ali i da pruži sjajne performanse.

Podeli
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4709/1827/1444 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2851 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4709/1827/1444 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2851 mm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Nema sumnje, BMW automobili su odavno sinonim za upravljivost i vrhunsko ponašanje u vožnji. Posebno su atraktivne snažnije verzije koje su dobile nove članove u gami.

Kako se menjaju ekološki standardi, tako dolazi i do promene u motorizaciji na globalnom tržištu. Proizvođači su u nezgodnoj situaciji zbog toga što, kako znaju i umeju, moraju da smanje emisiju azotnih oksida i ugljendioksida.

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Jedan od načina je elektrifikacija. Koliko god da joj se "petrolhedi" protive, u ovom trenutku ona je u njihovim očima "najmanje zlo" u formi "lakih" hibrida (Mild Hybrid), kod kojih starter-generator, odnosno alternator, minimalno pomaže prilikom ubrzanja.

Iako male snage, njegovo dejstvo je evidentno u tabelama koje pokazuju smanjenje emisije štetnih gasova. Na primer, sada svi BMW dizeli imaju ovu tehnologiju.

Šta je sa benzincima? Predstavljamo vam auto koji je u ovom trenutku možda najbolji spoj ekološke podobnosti i poboljšanja performansi.

Reč je o "plag-in" hibridu. Ima baterije povećanog kapaciteta koje mogu da se pune na punjaču. Kada se njihov dodatni kapacitet isprazni, auto se u vožnji ponaša kao klasičan hibrid.

Zašto je ekološki podoban? Tih pedesetak kilometara, koliko zvanično može da pređe samo na struju, ulaze u prosek, pa su cifre na papiru vrlo "zelene".

To znači i kupcu koji ostvaruje brojne subvencije ali i proizvođaču, koji se uklapa u odobrene kvote. Šta se dobija u stvarnosti, pokušaćemo da vam otkrijemo u tekstu koji sledi.

BMW 330e je, na prvi pogled, klasičan BMW Serije 3. Osim oznake "e", spolja nema nikakvih drugih znakova da je prisutna ekološka tehnologija. Naravno, ne računajući utakač za punjenje baterija na levom krilu.

Test primerak je atraktivno konfigurisan. Uz crnu boju i dodatno zatamnjena zadnja stakla tu je M Sport paket sa suptilnim spojlerima i sjajnim "M" sedištima.

U unutrašnjosti je samo jedna razlika u odnosu na standardne verzije. To je grupa tastera levo od ručice menjača, gde su i inače modovi vožnje. Ovde, uz standardni sportski, imamo hibridni režim, čisto električni i adaptivni. Za ovaj poslednji u praksi nismo uspeli da uočimo neku razliku u odnosu na hibridni.

Tu je i taster za specijalan režim čuvanja baterije. Omogućava da sačuvate struju koju ste napunili peko utičnice, kako biste kasnije, kada zatreba, mogli da vozite samo na struju.

Ovde, zapravo, tek počinje priča o kompleksnosti hibridnog sistema…

Odmah po pritiskanju start dugmeta, auto je upaljen, ali ne i benzinski motor. Ako je zagrejan, kreće samo na struju. Inače, standardni režim je hibridni.

U vožnji se ponaša kao Toyotini hibridi, s tim što je BMW ovu tehnologiju u potpunosti prilagodio svojim vozilima.

Elektromotor je ugrađen u čuveni osmostepeni automatski menjač… Do nekih četrdesetak na sat hladan ide samo na struju, ali čim počnete da zahtevate malo više snage prilikom ubrzanja, pali se i benzinac.

Nastavlja da radi sve dok se iole ne postigne radna temperatura. Dostiže je brže nego klasični benzinci.

Sve je na struju, od kompresora klime pa do grejača kabine. Dakle, nema smrzavanja zimi, auto odmah počinje da greje.

Reakcija na komandu gasa je još brža nego kod standardnog 320i sa istim motorom od 184 konjske snage.

Ovde dosta pomaže elektromotor koji ukupnu snagu sistema podiže na 252 konjske snage a u slučajevima kada je baterija puna, snaga skače na 292 "konja"!

Da, to je više snage nego u BMW-u 330i xDrive, ali su ubrzanja ipak sporija za koju desetinku, pre svega zbog veće mase.

Vratimo se svakodnevnoj vožnji. Tek kada je motor dostigao radnu temperaturu, počinje da se vozi kao klasičan hibrid.

U zavisnosti od napunjenosti baterije, a ovde pričamo u napunjenosti u procesu rekuperacije, odnosno prilikom usporavanja i kočenja, možemo da očekujemo različite mogućnosti kada je u pitanju zahtevana snaga tokom koje može da ide samo na struju.

Što je baterija punija, omogućava snažnija ubrzanja bez paljenja benzinca, ali i više brzine. Za razliku od Toyota, BMW tu mogućnost pokazuje na displeju u vidu plavog područja na skali sa procentima snage.

Ona se nalazi umesto obrtomera, koji je aktivan samo u "sport" modu. Dakle, skala procentualne snage sistema vam govori koliko snažno možete da pritiskate gas a da koristite samo pogon elektromotora.

Ako ste pažljivi i koristite rekuperaciju, plavo područje se uglavnom kreće do 40 posto ukupne snage. Dok je motor skroz hladan, plavog područja gotovo da i nema.

Šta se dešava sa vožnjom samo na struju? To i jeste suština ovog automobila, bar u birokratskom smislu.

Svratili smo u tržni centar sa besplatnim punjenjem. Na displeju punjača nemačkog proizvođača smo dobili informaciju da je punjač snage 22 kilovata, ali da auto podržava snagu punjenja od 3,6 kilovata.

Odmah po priključivanju na mrežu, na instrument-tabli automobila se pokazuje preostalo vreme punjenja do 100%. Otprilike, potrebno je oko tri i po sata za tu operaciju, sa potpuno praznom baterijom.

Zanimljivo je i to da se prikazuje potencijalna autonomija u skladu sa trenutnom spoljašnjom temperaturom. "Trojka" nam je ponudila samo 32 kilometra, umesto fabrički deklarisanih 50 do 59.

Vratili smo se posle sat i po. Na displeju automobila prikazana je informacija da je baterija napunjena na oko 50 posto i da je omogućena autonomija samo na struju od 13 kilometara.

Nemamo vremena duže da punimo pa odlučujemo da isprobamo šta može i sa tih 50 posto. Odmah po startovanju auto je i dalje u standardnom hibridnom režimu.

Shvatamo da je programiran tako da prvo troši "višak" struje iz baterije i da se vozi isključivo u elektro-režimu.

Moramo da priznamo da su ubrzanja sjajna za elektromotor snage 113 "konja". Gasimo muziku i slušamo šta se čuti može.

A čuje se to da menjač regularno menja brzine, kao da idemo na benzin. Opet dolazimo do plave crte.

Ona je sada na maksimalnih 60 posto snage, dok je preostali deo skale rezervisan za pomoć benzinca.

Plava crta je sada i na brzinomeru. U zavisnosti od stepena napunjenosti baterije menja se i maksimalna brzina.

Fabrički je deklarisano 140 km/h na struju, ali je nama sistem dozvolio da jurimo i 147. Jer, baš do tog podeoka je došla i plava crta.

Interesantno je da su međuubrzanja od 100 km/h naviše iznenađujuće snažna, pa svakodnevna vožnja na struju predstavlja pravo zadovoljstvo. Sa lakoćom možete da pretičete na magistrali, pa i na uzbrdici, a tek prestrojavanje po gradu…

Autonomija na struju nam je pala na deset kilometara. Kliknuli smo taster sa ikonicom baterije, takođe smešten uz ručicu menjača.

Zadatak ove funkcije je da čuva bateriju pa i da dopunjava bateriju tokom vožnje, koliko je to moguće. Ispostavilo se da smo posle pet kilometara ne samo sačuvali postojeću struju, već smo bateriju dopunili u vožnji tako da je elektro-autonomija sada 13 kilometara! Ispade da se brže puni u vožnji nego na punjaču…

Prtljažnik: 375 l
Prtljažnik: 375 l

Sve je to lepo, ali vreme je da isprobamo suštinu BMW-a – sport mod. Ovo je, osim režima za čuvanje baterije, jedini mod u kome se neće gasiti benzinac.

Dakle, ako želite ujutro da čistite sneg i ostavite auto upaljen, to ćete moći ako kliknete na "sport". U suprotnom, sve će se pogasiti, čim otvorite vrata i izađete.

Lepa vest je da "sport" mod ima dve opcije. Osim standardne, tu je i "ekstra-bust" (XtraBoost) režim, u kome, razume se, elektromotor pomaže benzincu. I to vrlo ozbiljno!

Sa ukupno 292 konjske snage, 330e je zaista brz auto.

Na svu sreću pa je ovo jedan od najbolje projektovanih automobila generalno, pa osetite kako nijanse u inženjeringu znače kontrolu, stabilnost i bezbednost.

Da je neki drugi auto u pitanju, volan bi se oteo, pogonski točkovi proklizali… Ovako, "trojka" kao pravi učitelj prašta i manje iskusnim vozačima ali ih i uči da obe ruke moraju čvrsto da budu na volanu a pažnja maksimalna.

Lako se shvata i čemu služe M Sport kočnice, ali i upravljački mehanizam koji kao da prkose G sili. Tako običan na prvi pogled a tako poseban, sportski, BMW 330e je prava zver na drumu.

Naravno, nije kao M340i xDrive, sa kojim opušteno možete na stazu, gde će postideti mnoge "bezobrazne" automobile. Ali za svakodnevno uživanje, ovaj auto je više nego sjajan.

Subvencija prilikom kupovine plag-in hibrida je 3.500 evra. Uz svaku registraciju se štedi još po 100 evra
Subvencija prilikom kupovine plag-in hibrida je 3.500 evra. Uz svaku registraciju se štedi još po 100 evra

Sutradan, još jednom dajemo šansu čistoj struji. Temperatura vazduha je pala na nulu a po priključivanju utičnice, auto nam je prikazao informaciju da je moguća maksimalna autonomija na struju od 28 kilometara.

Odustajemo od ekologije i aktiviramo "sport" mod…

Čuvanje baterije i kućne instalacije

Ko ima mogućnost da auto puni u garaži kod kuće ili na poslu, BMW 330e može da bude vrlo zanimljiva opcija.

Verujemo da leti domet stvarno može da bude pedesetak kilometara, što uopšte nije loše za dnevnu vožnju.

Da biste maksimalno sačuvali "zdravlje" baterije, možete da podesite da se puni do 80% kapaciteta, što najviše prija litijumskim baterijama.

Takođe, da biste sačuvali kućnu instalaciju, možete da ograničite i struju punjenja. Maksimalna je 16 ampera.

Čekaće vas zagrejan auto i puna baterija

Kada dođete kući, auto možete odmah prikačite na punjenje. Ono ne mora da počne istog trenutka, već kada vi to isprogramirate, na primer, kada počne jeftina struja.

Ujutro, kada uđete u auto, sačekaće vas zagrejana (ili rashlađena) kabina i naravno, puna baterija.

Kabl se doplaćuje

Uz auto se standardno dobija kabl za punjenje na kućnoj, šuko utičnici. Na test primerku je bio u crnoj torbi u prtljažniku.

Ukoliko želite da punite auto u nekom tržnom centru, morate da imate svoj kabl za zidni punjač.

Otprilike, nepisano je pravilo da morate da imate svoj kabl tamo gde je besplatno punjenje. Može da se poruči i brendiran BMW kabl kao dodatna oprema, ali i kompletan zidni punjač za garažu, uz koji se, naravno, dobija i odgovarajući kabl.

Koliko stvarno troši?

Fabrički deklarisan prosek od 1,9 l/100 km se odnosi na varijantu sa potpuno punom baterijom. Sa njom pređete 60 km, a onda 40 na benzin i to lagane vožnje. Tako je dobijen prosek iz kataloga.

U praksi, situacija je dosta drugačija. Kratke relacije mu ne prijaju, jer mu je, kao i svakom automobilu pa i hibridu, potrebno da dostigne radnu temperaturu.

U toj varijanti smo zabeležili skoro 11 litara sa spoljašnjom temperaturom oko nule, što uopšte nije loše, s obzirom na snagu automobila, hladan motor, vožnju bez struje i razdaljine do osam kilometara.

Kada se zagreje, prosek po gradu bez gužve nam je bio oko 7,5 l/100 km, u standardnom hibridnom modu, bez dodatnog punjenja baterije.

Pri 130 km/h troši oko 7,0 l/100 km i "vrti" se na oko 2250 obrtaja. Drugim rečima, vrlo upotrebljivo i bez struje. Ona je čist bonus.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

BMW 330e - specifikacije

Benzinski motor: zapremina 1998 ccm, snaga 135 kW (184 KS) pri 5000-6500 o/min, maks. o. moment 300 Nm pri 1350-4000 o/min, menjač automatski, 8 stepeni

Elektromotor: sinhroni, integrisan u menjač, sa funkcijom generatora, snaga 83 kW (113 KS) pri 3170 o/min, maks. o. moment 265 Nm pri 0-3170 o/min, snaga rekuperacije 20 kW

Baterija: litijum-jonska, ispod zadnjeg sedišta, napon 354 V, bruto kapacitet 12 kWh, vreme punjenja do 80% kapaciteta 2,4 sata pri 3,7 kW (16 A / 230V)

Sistem ukupno: snaga 185 kW (252 KS) (215 kW (292 KS) sa XtraBoost funkcijom), maks. o. moment 420 Nm

Dimenzije: D/Š/V 4709/1827/1444 mm, međuos. rastojanje 2851 mm, klirens 147 mm, prtljažnik 375 l, rezervoar 40 l, masa 1740 kg, pneumatici 225/45 R18

Performanse: maks. brzina 230 km/h (140 km/h na struju), ubrzanje 0-100 km/h 5,9 s, autonomija na struju 50-66 km, prosečna potrošnja 1,9 l/100 km, 15,4 kWh/100 km, emisija CO2 43 g/km

Cena: 51.170 evra sa PDV-om

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu