Prva vožnja: Toyota Yaris Cross

Novi Toyotin krosover spaja tradicionalne vrednosti ovog brenda – kvalitet, praktičnost i upotrebljivost.

Podeli

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Milan Derbogosijan ; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Yaris Cross donosi na tržište združene osobine mnogih Toyota do sada - iskustvo u proizvodnji malih automobila uz SUV dizajn i inženjerstvo, a sve upakovano u ekološko hibridno pakovanje po čemu je japanski proizvođač pionir u svetu.

Novi Toyotin adut u sve pretrpanijem B-SUV segmentu imali smo prilike da upoznamo na svetskoj prezentaciji održanoj u Briselu.

Osim statične prezentacije, domaćini su se potrudili da akreditovanim novinarima na raspolaganje stave ogromnu flotu od preko 40 test vozila kako bi svako imao dovoljno vremena da se uveri u sve prednosti ovog modela.

Dimenzije (dužina/širina/visina): 4180/1765/1595 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2560 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4180/1765/1595 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2560 mm

Yaris Cross vizuelno izgleda značajno veće nego što mu to tehničke dimenzije pokazuju.

Masivni blatobrani značajno razmaknuti od točkova daju sliku ozbiljnijeg terenskog vozila, iako je klirens ovog automobila 17 cm, ali je i to rezultat koji ga izdvaja od konkurencije.

Vertikalno postavljena prednja maska i visoko pozicionirani farovi zaista vozilu daju SUV izgled, pa zato Yaris Cross izgleda veći nego što jeste.

Da je reč o vozilu postavljenom na B-platformu zaključuje se tek pogledom sa boka na veličinu zadnjih vrata. Inače, od prednjeg dela, preko masivnih blatobrana, duž celog boka donjim delom se prostire plastična oplata koja ima za svrhu da zaštiti karoseriju od udara na neravnom terenu.

Naravno, većina vlasnika ovog automobila će to više ceniti zbog toga što će im sačuvati karoseriju od visokih ivičnjaka u gradu i na parking mestima, nego što će dolaziti u situacije da udaraju u kamenje na nekom ofroud terenu.

Prednji bi-LED projektorski farovi (dostupni na višim nivoima opreme) izgledaju i odlično obavljaju svoj posao, dok nam se vertikalno postavljena dnevna LED svetla integrisana u prednji odbojnik nisu toliko dopala u dizajnerskom, pa ni u praktičnom smislu (ako govorimo o potencijalnim oštećenjima branika i popravkama).

I dok prednji farovi dizajnerski predstavljaju potpuni novitet u Toyotinoj gami, zadnji deo vozila i zadnji farovi značajno više ukazuju na pripadnost ovom japanskom brendu.

Ovde nije bilo previše mesta eksperimentisanju što nam se čini kao dobro rešenje.

U poređenju sa standardnim Yarisom, verzija Cross je 95 mm viša, 20 mm šira i 24 mm duža, uz identično međuosovinsko rastojanje od 2560 mm.

Pri polasku iz mesta Yaris Cross opremljen hibridnom tehnologijom je potpuno bešuman, što je rezultat pokretanja uz pomoć električnog motora.

Izlaskom na auto-put i angažovanjem veće snage u vožnji uključuje se benzinski motor koji takođe nije bučan, ali pri ubrzanjima ume da "režeći" zvuk prenese u kabinu.

Čini se da je to ipak rezultat e-CVT menjača koji je više podešen za ekonomičnu nego za sportsku vožnju.

Na regionalnom putu, Yaris Cross je značajno tiši i odlično se snalazi u krstarećoj vožnji po krivinama, uz minimalno naginjanje karoserije pri oštrijem skretanju.

Iako pripada B-segmentu, veće međuosovinsko rastojanje doprinosi mekanijem prelasku preko poprečnih neravnina uz prihvatljiv prenos buke ka kabini.

Ovde moramo naglasiti da je vozilo bilo opremljeno prilično velikim točkovima od 18 inča, dok je kod verzija od 16 i 17 inča buka koja dopire od podloge svakako još niža.

Enterijer u kabini pokazuje pripadnost segmentu po pitanju upotrebe plastike i tvrđih materijala, koji ipak ne deluju ni malo jeftino.

Naprotiv, sedišta u kombinaciji kože i tkanine daju izuzetno elegantan izgled celom prostoru.

Centralna konzola kojom dominira veliki displej multimedijalnog uređaja sa JBL audio sistemom (opcija), postavljena je vertikalno u skladu sa SUV vizuelnim konceptom vozila.

Ovo je omogućilo nekoliko praktičnih ostava za sitnice postavljenih u više nivoa na centralnoj konzoli tako da će i vozač i suvozač imati dovoljno mesta za velike pametne telefone, a jedan od njih može uživati i u komforu bežičnog punjača.

Položaj sedenja je visok, a preglednost unapred veoma dobra. Sa druge strane, malo zadnje staklo i široki C-stubovi umanjuju preglednost unazad, ali tu su široki retrovizori i kamera za vožnju unazad koji omogućavaju lako i bezbedno manevrisanje pri kretanju unazad.

Sedišta su udobna i dovoljno dugačka, a uz opciju podešavanja u svim pravcima i podesiv stub upravljača po visini i dubini, svaki vozač će lako pronaći idealnu poziciju za volanom.

Zadnja sedišta su nešto kraća, i očekivano u ovom segmentu, nude nešto manje prostora za noge; zato je prostor za ramena i glave putnika osetno veći u poređenju sa standardnim Yarisom, što je rezultat drugačijeg oblika karoserije.

Nova litijum-jonska baterija kod hibridne verzije prikuplja duplo više snage prilikom regenerativnog kočenja i nudi 50 odsto više snage prilikom ubrzavanja u odnosu na nikl-metal hidridnu bateriju kod prethodne generacije Yarisa.

Osim što je efikasnija, nova baterija je i 27 kilograma lakša doprinoseći efikasnosti u vožnji i dužem korišćenju čistog električnog pogona u urbanim sredinama sa nultom emisijom i nultom potrošnjom benzina.

Multimedijalni uređaj je kompatibilan sa Android Auto i Apple CarPlay platformama za mobilne telefone, pa i ako ne kupite model sa fabričkom navigacijom, uvek ćete imati opciju povezivanja sa mobilnim telefonom i korišćenjem njegovih mapa.

U ponudi će biti deset boja karoserije kao i dodatne opcije dvobojne karoserije sa crnim, belim ili zlatnožutim krovom koje su rezervisane za više nivoe opreme.

Svaki novi model sa sobom donosi i nove (veće) cene, pa to neće biti izuzetak ni kod Yaris Cross modela.

Sa startnom cenom od 17.490 evra, on je oko 3.000 evra skuplji od standardnog Yarisa.

Međutim, imajući u vidu tendencije na svim svetskim tržištima koje idu ka laganom ali sigurnom gašenju tradicionalnog B-segmenta kakav smo ga do sada poznavali i usmeravanju ka krosover odnosno "izdignutom" B-segmentu, ne sumnjamo da će i Yaris Cross uprkos ceni postići dobar prodajni rezultat, naročito ako se uzme u obzir velika lojalnost postojećih vlasnika Toyotinih automobila najpoznatijem japanskom proizvođaču.

Šampion praktičnosti

Prtljažni prostor predstavlja pravo remek delo praktičnosti i upotrebljivosti.

Osnovna zapremina mu je 397 litara, ali zahvaljujući nezavisnom preklapanju zadnje klupe u odnosu 40:20:40, duplom podu prtljažnika, pa čak i nezavisnom podešavanju leve i desne strane duplog dna, maksimalna zapremina od 1.097 litara je veoma upotrebljiva i prilagodljiva prenosu različite vrste i dimenzije prtljaga.

Yaris Cross će po tome zaista biti lider praktičnosti u svom segmentu.

Multimedija i navigacija

Vozilo koje smo mi koristili bilo je opremljeno odličnim JBL premijum audio uređajem i navigacijom koja je pokazala i izvesne manjkavosti.

Naime, iako su kvalitet i rezolucija displeja i brzina rada softvera značajno unapređeni, 2D grafički prikaz na raskrsnicama ponekad može da bude nedovoljno precizan što nas je u nekoliko navrata omelo u vožnji tako da smo shvatili da smo promašili skretanje tek kada smo ga prošli.

Ovo se u principu vrlo lako rešava kada bi softver prilaskom raskrsnici na kojoj je potrebno skrenuti zumirao celu mapu i detaljnije pokazao planirani pravac kretanja, ali mi to podešavanje nismo odmah našli u setovanju.

Inače, sama mapa je dosta detaljna, sa prikazom nailaska na semaforizovane raskrsnice, ukazivanje na fiksne radare i kamere za merenje brzine i slične praktične informacije u vožnji.

Inteligentni pogon na svim točkovima

Yaris Cross je opremljen i novim inteligentnim sistemom (AWD-i) kretanja na sva četiri točka. Reč je zapravo o nekonvencionalnom sistemu koji nema klasične mehaničke elemente pogona na svim točkovima, već ima dodatni elektromotor pozadi koji po potrebi upravlja zadnji parom točkova u zavisnosti od uslova puta i inputa koje dobija od vozača.

Vozila opremljena AWD-i sistemom imaju i tri moda vožnje: "normalni", "teren" i "sneg". U zavisnosti od moda vožnje sistem precizno raspoređuje snagu između prednjih i zadnjih točkova u odnosu 100:0 ili 40:60.

Takođe, zadnji elektromotor će u slučaju nedostatka prianjanja na jednom zadnjem točku, snagu preusmeriti na suprotni zadnji točak koji ima bolje prianjanje. Na taj način dobija se vrlo praktičan AWD sistem koji ne zauzima puno mesta i ne povećava ukupnu masu vozila poput konvencionalnih sistema pogona na svim točkovima.

Bezbednosni sistemi

Novi Yaris Cross je krcat bezbednosnim sistemima kao što su sistem detekcije sudara i autonomnog kočenja (PCE), adaptivni tempomat, sistem za upozorenje na napuštanje vozne trake (LDA) i sistem za održavanje u voznoj traci (LTA), sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova (RSA), sistem za kontrolu stabilnosti prilikom skretanja (ACA), sistem za izbegavanje sekundarnog sudara (SCB)...

Tu su i podrške upravljanju i kočenju, sistem za kontrolu stabilnosti (S-VSC), sistem za kontrolu trakcije (TRC), kao i sistem za kontrolu obrtnog momenta (kod verzija sa pogonom na svim točkovima).

Elektronska parkirna kočnica deo je standardne opreme.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Tehnički podaci

Model 1,5 Hybrid 1,5 Hybrid 1,5 benzin 1,5 benzin
Pogon prednji AWD-i prednji prednji
Menjač e-CVT e-CVT CVT 6 M/T
Zapremina (ccm) 1490 1490 1490 1490
Snaga (kW/KS) 68/92+59/80 68/92+59/80 92/125 92/125
Maks. o. mom. (Nm) 120+141 120+141 153 153
Dimen. D/Š/V (mm) 4180/1765/1595
Međuos. rast. (mm) 2560
Klirens (mm) 170
Prtljažnik (l) 397/1097 320/1038 397/1097 397/1097
Neto masa (kg) 1170 1260 1130 1110
Maks. brzina (km/h) 170 170 180 180
Ubrz. 0-100 km/h (s) 11,2 11,8 11,7 10,9
Pros. potr. (l/100 km) 4,4 4,7 6,0 5,7
Zapr. rezervoara (l) 36 36 42 42
Emisija CO2 WLTP (g/km) 100-114 106-116 135-144 130-140

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu