Test: Volvo XC60 T8 Recharge – sutra dolazi danas

Model XC60 je već nekoliko godina najprodavaniji proizvod Volvoa. Šveđani, ipak, ne sede na lovorikama i najavili su potpunu elektrifikaciju svoje game. Pred vama je automobil koji ima zadatak da trasira put u budućnost mobilnosti.

Podeli
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4688/1902/1658 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2865 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4688/1902/1658 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2865 mm

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Armen Derbogosijan; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Vodeća imena svetske automobilske scene već godinama pričaju o postepenom uvođenju automobila na električni pogon u proizvodni program, ali sve je to još uvek u ranoj fazi, jer je elektrifikacija preobiman posao koji iziskuje ogromna ulaganja, ne samo u proizvodne pogone nego i u kompletnu infrastrukturu.

Jasno je svima da tu nema mnogo ekonomske logike, ali ima - ekološke.

Volvo je već jednom doživeo preporod zahvaljujući finansijskoj injekciji sa Istoka, a da im se ne bi dogodila sudbina Saaba rešili su da gledaju malo dalje u budućnost, i pripreme se na vreme za neizbežne promene.

Zato su Šveđani, ne obazirući se na ostale premijum proizvodače, još pre sedam, osam godina krenuli sa novom strategijom očuvanja životne sredine koja je podrazumevala ubrzani prelazak sa fosilnih goriva na električnu energiju.

Sa tehničkog aspekta, ovaj prelazak bi mogao da bude veoma kratak, ali eksploatacija isključivo električnih automobila je prilično komplikovana ne samo za nas u Srbiji već i u daleko bogatijim zemljama.

Planiranje dužeg putovanja može da bude prava noćna mora i nije redak slučaj da se posećuju mesta koja imaju punjače, a ne ona koja biste vi voleli da vidite.

Ono što bi trebalo da bude most između ove dve koncepcije jesu hibridni modeli sa mogućnošću punjenja na standardnoj električnoj mreži.

Takozvani "plug-in" hibridi imaju veće baterije od klasičnih hibrida, a opet daleko manje od čisto električnih vozila.

To praktično znači da imaju veću autonomiju čisto električne vožnje u odnosu na hibride, a sa druge strane daleko je kraće vreme punjenja baterije, i uvek imate tu motor sa unutrašnjim sagorevanjem kada punjača nema na vidiku.

Najpopularniji model Volvoa u ovoj generaciji ima zadatak da sa svojom Recharge varijantom trasira put ka potpunoj elektrifikaciji game ovog proizvođača. Na testu se našla moćna T8 verzija sa ukupno 390 konjskih snaga u "R-dizajn" paketu opreme.

Benzinski deo pogona predstavlja dvolitarski četvorocilindarski turbo motor sa 303 konjske snage koji pokreće prednje točkove, dok elektromotor raspolaže snagom od 65 kW (87 KS) i pogoni zadnje točkove.

Obrtni moment benzinskog agregata je 400 Nm u rasponu od 2.200 do 4.800 obrtaja, dok elektromotor ima obrtni moment od 240 Nm.

To praktično znači da ćete iz mirovanja do 100 km/h stići za 5,5 sekundi što je u rangu sa, recimo, Hondom Civic Type R. Nije loše za teškaša od 2.100 kilograma.

To što ima snage na pretek ne znači da mu je trkačka staza prirodno okruženje. Lagan upravljač jeste precizan, ali ne prenosi sve informacije sa podloge. To praktično znači da je cilj konstruktora udobna i ležernija vožnja, a ne ciljanje temena krivina i zamišljanje da je za volanom Loeb ili Ožije.

Pri oštrijim manevrima visoka karoserija ima tendenciju ka naginjanju, ali oslanjanjanje savršeno radi svoj posao, kao i ogromni točkovi od 21 inča koji drže XC60 za asfalt kao magneti.

Automatski menjač sa osam stepeni prenosa se dosta dobro snalazi u ovoj hibridnoj priči, a na ovom modelu postojale su i polugice ("leptiri") za manuelnu promenu stepena prenosa iza volana.

Lep detalj ali, iskreno, većina vlasnika to "izgustira" u prvih mesec dana upotrebe i onda nastavi da se oslanja na čistu automatiku.

Kako izgleda vožnja plug-in hibrida? Auto ima litijum-jonsku bateriju od 11,6 kWh (9,1 je dostupno korisniku, ostalo je rezerva) koja, prema tvrdnjama, fabrike može da obezbedi do 50 kilometara vožnje na elektro pogon.

U praksi je to nekih 35-40 kilometara, i to je uglavnom kilometraža koja podmiruje dnevne potrebe dobrog dela vozača.

Posao-kuća i nazad, uz eventualno poneki odlazak u nabavku. Dolazite uveče kući i priključujete ga na struju. E sad tu je caka.

Ukoliko imate kuću ili parkirate ispod prozora onda nema problema. Ali kako neko sa, recimo, sedmog sprata da "dobaci" kablom do parkinga? Vrlo, vrlo teško…

I tu je u stvari glavni hendikep ove kategorije vozila. Bez svakodnevnog punjenja, gubi se smisao kupovine. Ali dobro, recimo da imate mogućnost da kod kuće ili eventualno na poslu u toku radnog vremene priključite svoj XC60 na električnu mrežu.

Potrebno je oko tri i po do četiri sata da se napuni baterija. Grubo gledano svaki sat punjenja obezbeđuje vam 8-9 kilometara upotrebe čisto električnog pogona.

Na brzim punjačima koje viđate po tržnim centrima brzina punjenja bi trebalo da bude oko sat vremena kraća. Ovoga puta nismo uspeli to i da proverimo u potpunosti.

Pitate se da li je tokom vožnje na elektro pogon brzina vozila ograničena? Ne. Ukoliko se ukaže potreba prilikom nekih preticanja ili snažnijih ubrzanja momentalno se uključuje i benzinski agregat.

Kolika je onda potrošnja u gradu, ako imamo napunjenu bateriju? U praksi, možete da dođete sa jednog na drugi kraj Beograda uz prosečnu potrošnju oko tri litra benzina na 100 km. I tu je u stvari najveća prednost ovih vozila.

Elektro pogon je gotovo stalno aktivan u dosadnoj stani-kreni vožnji, potrošnja je srazmerno niska, a odsustvo vibracija i trzaja čini vozača smirenijim uprkos saobraćajnom kolapsu. Izlazak na otvoren put, menja priču.

Baterija se prilično brzo isprazni i tada XC60 počinje da se ponaša kao klasičan hibrid. Znači, iako piše da nemate više baterije, sistem čuva i regeneriše taman toliko električne energije da elektromotor može da priskoči kao ispomoć benzinskom agregatu.

Svako kočenje ili vožnja bez pritisnute papučice gasa dopunjuje bateriju.

Prtljažnik: 468/1395 l
Prtljažnik: 468/1395 l

Zanimljiva info-grafika na instrument tabli vas praktično podučava kako da stil vožnje prilagodite hibridnom sistemu.

S obzirom da je pri vožnji na otvorenom putu benzinski agregat neuporedivo više angažovan nego u gradu potrošnja se kreće oko sedam, osam litara na 100 km.

Na auto-putu se, uz pridržavanje zakonskog ograničenja, potrošnja penje na nekih devet litara benzina.

Generalno, sasvim solidan rezultat za preko dve tone težak automobil sa siluetom SUV-a.

Zvučna izolacija je izuzetna, pa do putnika ne dopiru ni zvukovi gigantskih točkova dimenzija 255/40 R21 koje isporučuje Pireli i nose oznaku "P zero".

Ono što definitivno dopire do uva putnika jeste zvuk Bowers & Wilkins audio sistema sa ukupno 15 zvučnika snage 1100 vati! Integracija sa mobilnim uređajima je odlična.

Čak i bez pokrenutog Epl karpleja ili Andorid auta, sve funkcioniše savršeno, od manipulacije imenikom, liste poziva do pretraživanja pesama u plej listama. Tu je čak i podrška za aplikacije poput Tjunina i Spotifaja.

Model sa testa bio je opremljen i sistemom projekcije informacija na vetrobranskom staklu poznatom kao hed-ap displej.

Osnovni podaci poput trenutne brzine, važećeg ograničenja brzine, kao i informacije o premalom rastojanju ispred vozila ispred i hitna obaveštenja o bezbednosti projektuju se direktno u vozačevo vidno polje.

Tu su i bezbednosti sistemi koje je švedski proizvođač doveo skoro do savršenstva, poput "siti sejfti" sistema za sprečavanje sudara sa vozilima, biciklistima i pešacima, sistem koji vas obaveštava o nadolazećem bočnom saobraćaju prilikom isparkiravanja vožnjom unazad, adaptivni tempomat i sistemi podrške vozaču prilikom napuštanja saobraćajne trake ili upozorenje na vozilo u "mrtvom uglu".

Vreme je da podvučemo crtu. U Evropi postoje ogromne povlastice za kupovinu ovakvih automobila.

Od mogućnosti za ulazak u centar grada, preko povlašćenih parking karata pa do velikih ušteda prilikom registracije i osiguranja vozila.

Sa druge strane, za dobar deo korisnika u Srbiji, ova varijanta nije ništa bolja od dizela. Na žalost, dizeli se polako i bespovratno sele u automobilsku istoriju.

Plug-in rešenje donosi najveće koristi ukoliko imate svoju kuću i lak pristup utičnici električne mreže u domaćinstvu. Alternativno, dobro će doći i ukoliko imate punjač na poslu.

U svim ostalim varijantama potencijal ovog vozila ne može doći do izražaja.

Uprkos činjenici da je XC60 dobro prihvaćen kod kupaca u Srbiji, ne treba očekivati trajni prodajni bum.

Ulazak u XC60 Recharge svet košta 56.000 evra koliko staje jeftinija T6 varijanta.

Model sa testa sa gotovo 20.000 evra dodatne opreme i sve popuste košta 66.000. Ozbiljan novac, za ozbiljne ljude…

Zvuk koji obara

Pravu muzičku atmosferu omogućuje audio sistem koji potpisuje kompanija Bovers i Vilkins (Bowers & Wilkins). Malo je reći da je reč o premijum uređaju. Ovo je sigurno jedan od najupečatljivijih audio sistema sa kojim smo se susreli.

Potpuno je integrisan sa arhitekturom kabine XC60, a tu je i vrhunsko digitalno pojačalo, neverovatne snage od 1100 W i 15 pojedinačnih zvučnika. Poseban šmek daje visokotonac na gornjem centralnom zvučniku koji kristalno čisto emituje sve visoke tonove.

Aluminijumski visokotonci sa dvostrukim konusima i nova generacija kontinuum konusnih srednjotonaca, obezbeđuje još opuštenije slušanje zbog prijatnije i prirodnije, manje obojene zvučne reprodukcije.

Da bi proizveo izuzetno niske basove bez ikakve distorzije, niskotonac sa vazdušnom ventilacijom koristi inovativnu tehnologiju koja izaziva pulsiranje ogromne količine vazduha.

Režim zvučnog prostora Concert Hall pruža jedinstven akustičan doživljaj svetski poznate koncertne dvorane u Geteborgu, dok Jazz Club dočarava intimnu atmosferu džez kluba u centru grada.

Doplata za premijum audio uređaj Bovers i Vilkins je skoro 3.500 evra! Mnogo, ali vredi. Zaista vredi. Ukoliko neko planira da izdvoji 60+ hiljada evra za novi automobil, ovaj dodatni izdatak je apsolutno opravdan.

Leteći ćilim

Kada smo pri prvom susretu sa test vozilom primetili džinovske pneumatike od 21 inča, osetili smo tihi jecaj bubrega.

Ipak od pomeranja kamenja i peska u bubrezima nije bilo ništa, a glavni "krivac" za to je vazdušno oslanjanje. Uprkos velikom prečniku i velikoj širini pneumatika, udobnost je na vrhunskom nivou.

Ispod poda u prtljažniku nalaze se i dve boce komprimovanog vazduha na 17 bara koji je zadužen za podizanje, spuštanje nivoa vozila i za upijanje svih rupa i izbočina koje putevi nose sa sobom.

Dodatno, moguće je spustiti zadnji kraj vozila pritiskom na taster kako bi se olakšao utovar težeg ili kabastijeg prtljaga.

Ja biram kako vozim

Ostavimo na stranu sada Recharge momenat i ekonomske računice, XC60 je stvoren za uživanje na dugim putovanjima. I to ne samo na dugim vožnjama već i na različitim podlogama.

Zahvaljujući izboru modova vožnje, sami možete prilagoditi ponašanje XC60 putu koji se nalazi pred njim.

Automobil se uobičajeno nalazi u hibridnom modu koji je ujedno mod za svakodnevnu upotrebu. On donosi neutralnu visinu vozila, nešto štedljivije podešavanje rada benzinskog motora, srednje direktan upravljač i normalno podešavanje rekacije menjača.

Postoji čak i podešavanje reakcije kočnica. "Pauer" mod donosi dinamično okruženje. Vazdušno oslanjanje spušta automobil bliže tlu, uz tvrđu reakciju. Menja se način rada benzinskog motora koji je sada stalno aktiviran, kočnice prelaze u dinamik mod, a upravljanje postaje direktnije.

Na instrument tabli se umesto pokazivača rada hibridnog sistema pojavljuje klasičan obrtomer.

"Pjur" mod se koristi kada vozač želi da da prednost upotrebi elektromotora, dok u "AWD" režimu paralelno rade i benzinski i elektromotor.

Od standardnih varijanti tu je još i "ofroud" režim. U ovoj varijanti oslanjanje podiže vozilo, dobija se veće rastojanje od tla i mekši trim.

Ponovo se aktiviraju zajedno i benzinski i elektromotor kako bi se obezbedio pogon na svim točkovima, a upravljač postaje manje direktan.

Ukoliko vam sve ovo nije dovoljno, možete i sami konfigurisati indvidualni mod vožnje koji najviše odgovara vašim voazačkim navikama i podlozi na kojoj najčešće koristite vaše vozilo.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Volvo XC60 T8 Recharge AWD AT8 R-Design: Specifikacije

Motor: četiri cilindra sa turbopunjačem zapremine 1969 ccm, snaga 223 kW (303 KS) pri 6000 o/min, obrtni moment 400 Nm pri 2200 – 4800 o/min, elektromotor snage 65 kW (87 KS), obrtni moment 240 Nm, menjač automatski 8 brzina, pogon na svim točkovima

Dimenzije: D/Š/V 4688/1902/1658 mm, međuos. rastojanje 2865 mm, masa 2100 kg, rezervoar 70 litara, prtljažnik 468/1395 l, pneumatici 255/40 R21

Performanse: maks. brzina 180 km/h (elektronski ograničena), 0-100 km/h 5,5 s, potrošnja (fabrički) kombinovana 2,3-3,0 l-100 km; potrošnja (na testu) gradska vožnja: 3,5, regionalni put: 7,0, auto-put: 9,0 emisija CO2 53-69 g/km

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu