Test: Jeep Renegade 2.0 MultiJet II 4x4 Longitude

Iako najmanji u gami, Renegade je ozbiljan SUV. Dostupne su verzije za sve ukuse i potrebe, od gradske vožnje pa do zahtevnog "ofrouda". Mi smo testirali srednju opciju, spremnu za većinu izazova.

Podeli
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4236/1805/1684 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2570 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4236/1805/1684 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2570 mm

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Nije ni čudo što ih viđamo u većem broju na našim putevima i ulicama. Jeep Renegade je kompletan automobil, koji uz povoljnu cenu nudi solidan unutrašnji prostor, udobnost u vožnji, više nego pristojne performanse i potrošnju, ali i ofroud karakteristike.

U cilju lakšeg sagledavanja njegovih mogućnosti, iznećemo par bitnih činjenica kako biste mogli da ga poredite sa konkurentima.

Jeep Renegade 2.0 Mjet 4x4 : zapremina 1956 ccm; snaga 103 kW (140 KS) pri 3750 o/min; maks. o. mom. 350 Nm pri 1750 o/min
Jeep Renegade 2.0 Mjet 4x4 : zapremina 1956 ccm; snaga 103 kW (140 KS) pri 3750 o/min; maks. o. mom. 350 Nm pri 1750 o/min

Jeep kao brend je više nego poznat kao proizvođač vozila sa 4x4 pogonom. Zbog toga je već decenijama sinonim za terence.

S obzirom na imidž, ne iznenađuje ni to što ima svog predstavnika u praktično svakoj klasi.

Jedino nije pokriven A segment, mada i tu kompanija FCA ima svog predstavnika – Pandu 4x4.

Dakle, Renegade je najmanji Jeep i pripada B segmentu.

U ovoj klasi retko koji model ima 4x4 pogon, a Jeep je otišao korak dalje, pa Renegade ne samo da ima blokadu diferencijala, već i reduktor na Trailhawk i S-limited verziji.

Time je postao jedini u segmentu sa ovakvim ofroud karakteristikama, ne računajući Suzuki Jimny, koji je ipak klasa za sebe, sa pravom čeličnom šasijom.

Naravno, mnogo korisnika nema potrebu za svim tim, pa čak ni za 4x4 pogonom. Iz tog razloga, u ponudi su i 2WD verzije.

Jeep inače ozbiljno shvata napredak tehnologije i prati trendove na tržištu, pa su svi modeli prilagođeni najnovijim standardima, što iz oblasti bezbednosti i gedžeta vezano za to, što u pogledu emisije izduvnih gasova.

Zato su uvedeni i novi motori FCA grupacije, trocilindarski 1.0 trubo-benzinac od 120 KS i takođe potpuno novi 1.3 turbo, sa četiri cilindra. On razvija 150 ili čak 180 KS u nekim verzijama.

Što se tiče dizelaša, ponuda je i ovde bogata. Osim poznatog 1.6 Multijet od 120 KS, na raspolaganju je i 2.0 Multijet, sa 140 i 170 "konja".

Naravno, tu je i kombinacija sa automatskim menjačem.

Iako je predstavljen pre šest godina, Renegade je u međuvremenu redizajniran, tako da po energetskoj efikasnosti, opremi i bezbednosnim sistemima ne zaostaje za konkurencijom.

Na test smo preuzeli auto sa drugim po redu paketom opreme Longitude i 2.0 Multijet motorom od 140 KS.

Ovo je još jedna stavka po kojoj se razlikuje od konkurenata; sada praktično i nema modela u ovoj klasi sa 2.0 dizelašem.

Trenutno je na akciji nekoliko verzija, čije cene kreću od 17.070 evra. Auto koji mi testiramo trenutno nije na akciji i ima punu cenu od 24.310 evra sa PDV-om.

Osim 4x4 pogona, selektora za izbor veste podloge i blokade centralnog diferencijala, standard su automatski klima-uređaj, alu-felne prečnika 17 inča, navigacija, veliki multimedijalni displej dijagonale 8,4 inča, tempomat, električna "ručna" i kamera za prepoznavanje saobraćajnih znakova.

Dakle, auto ima sasvim lepu opremu.

Svaki komentar dizajna je suvišan. Prepoznatljivi imidž dopunjuju rešenja koja su itekako uticala na bolji osećaj prostranosti.

Na primer, odmaknuti i uspravan vetrobran stvara utisak da se nalazite u dosta većem automobilu. Sedi se visoko, a noge su savijene pod uglom od oko 45 stepeni.

Zapravo, položaj vozača je vrlo sličan kao u FIAT-u 500L, sa kojim Jeep Renegade deli mehaničku platformu i još poneki detalj u unutrašnjosti.

Ovde su sedišta relativno duga, tako da i visoke osobe imaju dobar oslonac butine. Prednja imaju dobru lumbalnu podršku koja se izvlači na dugme.

Inače, Jeep vozila su poznata po jednostavnom i intuitivnom rasporedu dugmića. Čak i oni koji prvi put sedaju za volan lako pronalaze sve željene komande, bilo da se radi o "klimi" ili nekim drugim podešavanjima na velikom multimedijalnom displeju.

Kvalitetno ozvučenje je još jedna stavka vezana za tradiciju brenda.

Ponuda unutrašnjeg prostora je svakako veliki plus za Renegade, s obzirom da ima nešto kraće međuosovinsko rastojanje od FIAT-a 500L.

Čak i visoke osobe neće imati problem da se smeste pozadi.

Prtljažnik je pristojne zapremine s obzirom na klasu, a lepa vest je da se dobija i rezervni točak smanjenih dimenzija.

Interesantno je da je kvalitet završne obrade na nešto višem nivou nego kod FIAT-a. Pri zatvaranju, vrata imaju drugačiji, "klak" zvuk, kao kod većih modela marke Jeep.

Komandna tabla je većim delom meka na dodir, dok su tapacirunzi u vratima u kombinaciji tvrde plastike i sunđeraste tkanine.

Inače, presvlake sedišta su od grubljih materijala, tipičnih za manje FIAT modele. Nisu baš sofisticirani ali su izdržljivi.

Prtljažnik: 351 l
Prtljažnik: 351 l

Veliki dizelaš u ovoj klasi je prava retkost, tako da i po ovom pitanju Renegade nema mnogo konkurenata.

U odnosu na druge motore kompanije FCA, na primer, 1.3 Multijet, 2.0 je dosta uglađeniji u radu.

Ne toliko u pogledu zvuka, već ima neuporedivo manju turbo-rupu. Štaviše, ovo je jedan od najprijatnijih 2.0 dizelaša za vožnju, spreman je da povuče u svakom trenutku, bez obzira na niske obrtaje.

Pri svemu tome, nije veliki potrošač; po gradu nam je prosek bio 6,7 l/100 km, i to sa konstantno uključenim klima-uređajem. Treba imati u vidu i to da je pogon na sva četiri točka stalan, pa u tom svetlu ova cifra uopšte nije loša.

Veliki dizelaš svoje prednosti pokazuje i na auto-putu, gde nema problem sa međuubrzanjima i pri velikim putnim brzinama. Na 130 km/h se "vrti" na 2350 obrtaja i tada troši oko sedam litara dizela, za šta je zaslužna i velika čeona površina.

Bez obzira na to, šum strujanja vazduha nije pojačan u odnosu na uobičajene vrednosti za ovu vrstu vozila.

Na pravcu je stabilan, pa i manje iskusni vozači neće osećati neprijatnost za volanom ovog automobila.

Nema čak ni stresanja karoserije prilikom prelaska preko neravnina, iako je ogibljenje relativno meko podešeno.

Jeep Renegade nesumnjivo nosi gene svoje veće braće. Sa 4x4 pogonom i blokadom diferencijala spreman je za izazovnije terene u smislu klizave i rastresite podloge.

Istovremeno je pitom za svakodnevnu gradsku vožnju, što je vrlo bitno manje iskusnim vozačima.

Osim toga, uživaće i oni koji umeju da cene veliki obrtni moment…

Stalan 4x4 pogon

Jeep Renegade ima nekoliko vrsta pogona. Počevši od verzije sa samo prednjim pa do 4x4 varijante koja ima reduktor, odnosno sporohodnu brzinu za ekstremne terene.

Naš primerak sa testa nosi oznaku Longitude, koja se odnosi ne samo na opremu već i na stalni pogon na sva četiri točka.

Snaga se automatski prenosi na prednju i zadnju osovinu u zavisnosti od potrebe, s tim što vozač ima opciju da blokira centralni diferencijal.

U tom slučaju se snaga konstantno raspoređuje pola-pola na obe osovine, što je vrlo retko u SUV B segmentu.

Osim toga, na raspolaganju je nekoliko programa 4x4 sistema u skladu sa podlogom po kojoj se vozi – automatski, sneg, pesak i blato.

Korisni detalji

Neki od elemenata na automobilu su razmenjeni sa FIAT modelima. Među njima je i displej između instrumenata.

Kod bolje opremljenih verzija je u boji a ovde je monohromatski.

Među funkcijama je i korisni voltmetar koji prati stanje akumulatora.

Multimedija za primer

Amerikanci tradicionalno imaju kompleksan ali intuitivan multimedijalni sistem kroz čiji meni se lako prolazi i brzo pronalaze željene funkcije.

Tako je i na najmanjem modelu marke Jeep. Ispod su hardverske komande "klime", dok su na displeju detaljnije.

Navigacija je standard, kao i Android Auto opcija.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Jeep Renegade 2.0 Mjet 4x4 Longitude - specifikacije

zapremina motora 1956 ccm
snaga 103 kW (140 KS) pri 3750 o/min
maks. o. moment 350 Nm pri 1750 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije 4236/1805/1684 mm
međuos. rastojanje 2570 mm
prtljažnik 351 l
rezervoar 55 l
masa 1540 kg
pneumatici 215/60 R17
maks. brzina 182 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 9,5 s
potrošnja (fabrička) 5,8/4,9/7,4 l/100 km
emisija CO2 154 g/km

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu