Sunovrat prodaje plug-in hibrida u Nemačkoj nakon ukidanja subvencija

Prodaja novih plug-in hibridnih automobila u Nemačkoj praktično stoji otkako su sa novom godinom obustavljene državne subvencije, saopštio je u ponedeljak nacionalni biro za vozila KB.

Izvor: dpa
Podeli
Foto: Travelpixs/Shutterstock
Foto: Travelpixs/Shutterstock

Pozivajući se na nove statističke podatke, KB navodi da je u prvom kvartalu na ulice stiglo samo 11.108 novih hibrida, odnosno ni 10 odsto od broja vozila iz poslednjeg tromesečja 2022.

Kupci su pred kraj godine, doduše, pojurili za poslednjom prilikom da kupe plug-in hibrid uz subvenciju, ali prodaja u prvom tromesečju ove godine znatno je slabija nego u bilo koja tri meseca 2021. i 2022, prenosi dpa

Na dan 1. aprila u Nemačkoj je bilo registrovano 875.820 plug-in hibrida, automobila koji imaju motor sa unutrašnjim sagorevanjem, elektromotor i bateriju koja se može puniti preko utičnice.

Subvenije uz kupovinu čisto električnih automobila su ostale, ali su manje nego do 1. januara 2023. U zemlji je u prva tri meseca godine kupca našlo 65.048 električnih vozila, kojih sada ukupno ima 1,08 miliona.

Prodaja je ponovo bila najslabija u poslednje dve godine. Od početka oktobra do kraja prošle godine, bilo je prodato 172.364 novih e-automobila, ponovo natprosečno, izvesno zbog predstojećeg smanjenja doplate iz budžeta.

Međutim, tržište je u ovom segmentu živnulo u aprilu. Registrovano je 29.740 novih čisto električnih vozila, što je za trećinu više u odnosu na isti mesec 2022. Broj plug-in hibrida je istovremeno spao na nešto iznad polovine broja iz aprila 2022.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 63 idi na stranu