Jeftiniji električni automobili neće dolaziti iz Evrope?

Evropa mora da prihvati konkurenciju – i da radi više, ili barem pametnije.

Podeli
Foto: Fiat promo
Foto: Fiat promo

Ponuda jeftinih električnih automobila u Evropi brzo će rasti. Ali teško je očekivati da će to biti automobili koji će doći iz Evrope, smatra šef Stellantisa, Karlos Tavareš.

Nedostaci u strukturi troškova u odnosu na Kinu i druge zemlje su nepremostiva razlika. Na CAR simpozijumu u Bohumu, u Nemačkoj, direktor četvrte najveće svetske automobilske kompanije obećao je model koncerna koji će koštati manje od 25.000 evra.

Najjeftiniji električni model grupe trenutno je Fiat 500, mali automobil koji košta oko 30.000 evra. Stellantis u svojoj ponudi ima električni Opel, Peugeot, Fiat i Jeep.

Tavareš spominje troškove za koje veruje da su previsoki za industriju u Evropi: oni bi nosili rizik da se automobilska industrija iseli sa Starog kontinenta. Evropa bi se tada transformisala iz industrijske lokacije u mesto za kineske i američke turiste.

On ne smatra rešenjem protekcionizam ili okretanje uvozu iz zemalja sa niskim platama. Umesto toga, Evropa mora da prihvati konkurenciju – i da radi više, ili barem pametnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 63 idi na stranu