Rampa za Kineze: Veće subvencije ako je električno vozilo napravljeno u Evropi

Francuska je prva država koja je podršku pri kupovini EV uslovila poreklom automobila.

Podeli
Foto: Nick Starichenko/Shutterstock
Foto: Nick Starichenko/Shutterstock

Revolucija električnih automobila teško da bi se desila bez državnih subvencija. Ovo je, u kombinaciji sa strogim zahtevima EU za smanjenje emisije štetnih gasova, dovelo do naglog povećanja udela električnih automobila u mnogim zemljama.

Ali troškovi proizvodnje električnih vozila su visoki u Evropi, u poređenju sa Kinom. Kineska vozila su veliki konkurent na evropskom tržištu – zbog cene i savremene tehnologije.

U aprilu je francuski automobilski lobi PFA predložio da se državni bonus dodeljuje samo ako kupujete automobile sa oznakom Made in Europe.

Predlog je naišao na dobar prijem kod francuskih vlasti, koje su odlučile da naprave nova pravila za subvencije, favorizujući evropsku automobilsku industriju. Ako su automobil, baterija i motor(i) napravljeni u Evropi, možete očekivati da ćete dobiti mnogo veće subvencije nego da je sve napravljeno u Kini.

"Nismo protekcionisti, ali ne želimo da koristimo novac francuskih poreskih obveznika za ubrzavanje neevropske industrijalizacije", rekao je francuski predsednik Emanuel Makron.

On je pozvao i druge evropske zemlje da razmotre slična rešenja. Za sada još nije jasan finansijski model subvencija, ali će se to uskoro znati.

Sve više zemalja razmišlja o takvim potezima, a Kina je u ovom bila pionir. Visoki nameti su skoro onemogućili uvoz automobila iz drugih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 63 idi na stranu