Objavljen novi plan EU za zabranu dizelaša i benzinaca

Evropska komisija predložila je da se dozvoli prodaja novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i posle 2035. godine, ako su u pitanju klimatski neutralna e-goriva.

Podeli
Foto: ddisq/Shutterstock
Foto: ddisq/Shutterstock

Popuštajući pritiscima Nemačke, Komisija je sugerisala da bi takva vozila mogla da budu među onima koja su dozvoljena posle 2035. godine, pod uslovom da nova tehnološka rešenja spreče njihovu vožnju ako se koriste druga goriva osim ekoloških, proizilazi iz predloga Komisije upućenog nemačkom Ministarstvu saobraćaja.

U ponedeljak je rečeno da razgovori sa Komisijom o planiranoj zabrani novih automobila sa SUS motorima od 2035. napreduju, ali da ne može da kaže kada će biti postignut dogovor, prenosi Rojters.

Protivljenje Nemačke

Posle višemesečnih pregovora, Evropski parlament, Evropska komisija i zemlje članice Evropske unije prošle godine su se složile sa zakonom koji bi onemogućio prodaju automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem od 2035. godine.

Ali Nemačka je najavila svoje protivljenje u poslednjem trenutku ovog meseca, zahtevajući da se nakon tog datuma dozvoli prodaja novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, ako se kreću na e-goriva.

Francuska ministarka za evropska pitanja odbacila je nemačko protivljenje zakonu i rekla da bi trebalo da se pridržavaju ranijeg sporazuma.

"Moramo da se držimo onoga što je dogovoreno. Ne sumnjam da će Nemci naći dogovor sa svojim kolegama o tome", rekla je francuska ministarka Lorens Bun novinarima u Briselu.

Nije ostalo mnogo vremena

Komisija ima malo manevarskog prostora da postigne dogovor pošto je Evropski parlament rekao da neće ponovo otvarati konačni tekst dogovoren prošle godine. A do evropskih izbora sledeće godine ostalo je još jako malo vremena.

"Ne možemo čak ni da priuštimo da budemo dovedeni u vremenski škripac, jer to pitanje nismo ostavljali otvorenim mesecima", rekao je ranije nemački ministar saobraćaja Folker Vising, tvrdeći da je Komisija trebalo da reši to pitanje prošlog leta.

Nisu prihvaćeni ni predlozi da se formira radna grupa koja će razmotriti opcije e-goriva i dogovoriti se da se zakon ponovo preispita 2026. godine, što je uobičajena praksa za zakone EU.

Francuska nije zainteresovana za promenu mere, za čije je postizanje dogovora bilo potrebno skoro dve godine teških pregovora i koji su finalizovani tokom francuskog predsedavanja Savetom EU prošle godine.

Odlaganje plana "nije ekonomski koherentno, industrijski je opasno, nije u našem nacionalnom interesu, nije u interesu naših nacionalnih proizvođača i, pre svega, nije u interesu planete", rekli su Francuzi.

Francuska se u sporu slaže sa drugim zemljama koje podržavaju cilj čistih automobila od 2035. godine, kao što su Španija, Belgija, Švedska, Danska, Irska i Holandija.

Spor podriva napore Evrope da bude globalni lider u smanjenju emisije gasova staklene bašte i rizikuje da se prelije u šire debate o odnosu snaga u evropskoj politici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 67 idi na stranu