Testiranje baterija: BMW je spreman

Čvrste baterije Solid Powera, spremne su da budu testirane u prototipovima električnih automobila, ali tu se nameće pitanje – kada ćemo ih videti u serijskim modelima?

Podeli
 EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS
EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

BMW i kompanija koja se bavi razvojem baterija u čvrstom stanju, Solid Power, proširuju planove vezane za saradnju na planu ove tehnologije, tako da bi prva vozila opremljena ovom solucijom trebalo da budu testirana tokom ove godine, piše Automotoshow.rs.

Bavarski proizvođač se priprema da kreira liniju prototipova u svom Cell Manufacturing Competence centru (CMCC) u Nemačkoj, da bi testirao proizvodnju baterija u čvrstom stanju.

BMW takođe kaže da će funkcionalni prototip s čvrstim baterijama biti predstavljen pre 2025., ali tržišno lansiranje za sada ostaje „fluidno“.

Nekoliko proizvođača automobila i startapa iz oblasti baterijske tehnologije rade na baterijama u čvrstom stanju, uz obećanja vezana za manju masu i pružanje dužeg dometa, što su samo dva od brojnih benefita. Trka u ovoj oblasti je bez dileme najvažnija kada je reč o tehnologiji elektromobila u ovoj dekadi, s brojnim firmama koje razvijaju različite baterijske komponente i rade na tome da ih iz laboratorije presele na proizvodne linije.

Solid Power, jedan od najpoznatijih startapa koji se bave baterijama, podržan od strane Forda i BMW-a, radi na čvrsti elektrolitima bazirani na sulfidima, koji zamenjuju tradicionalne tečne elektrolite unutar aktuelnog baterijskog dizajna, s istim ciljem da ponudi lakšu bateriju s višom energetskom gustinom u poređenju s tradicionalnim litijum-jonskim jedinicama.

BMW je ove nedelje obelodanio da Solid Power planira da isporuči automobilske ćelije pune veličine u svrhu testiranja ove godine. Ove dve kompanije su takođe svoj zajednički poduhvat proširile, tako što je BMW-u omogućeno da formira sopstvenu liniju prototipova u CMCC-u, lociranom u Parsdorfu kraj Minhena.

Ova proširena saradnja će omogućiti BMW-u i Solid Poweru da kompletiraju razvoj ćelija, kao i proizvodne aktivnosti na lokacijama koje su u vlasništvu obe kompanije.

Pre nego što krene s proizvodnjom prototipova, osoblje BMW grupacije će raditi zajedno s inženjerima startapa na finom kalibrisanju procesa proizvodnje baterijskih ćelija. Bavarski proizvođač kaže da će demonstraciono vozilo s čvrstim baterijama stupiti na asfalt pre 2025.

„Proširivanje naših veza s BMW-om je dodatni dokaz da obe kompanije veruju u razvoj tehnologije Solid Powera i vrednost baterija u čvrstom stanju“, rekao je Dejvid Džensen, privremeni CEO i predsednik Solid Powera.

Ostali nemački proizvođači su takođe u trci, s tim što Mercedes-Benz podržava startap pod imenom Factorial Energy sa sedištem u Bostonu, koji ima podršku Stellantisa i Hyundaija, a tu je i firma ProLogium, koja takođe razvija baterije u čvrstom stanju.

Međutim, BMW-ovi elektromobili na Neue Klasse platformi, koji treba da stupe na scenu 2025., neće odmah iskoristiti prednosti tehnologije čvrstih baterija. Naime, bavarski proizvođač planira da uvede novu generaciju cilindričnih litijum-jonskih ćelija pod imenom Gen6 (o čemu smo već pisali), koja obećava 30-odstotno poboljšanje na planu autonomije (po WLTP-u). Dakle, baterije u čvrstom stanju još uvek nisu u potpunosti spremne da se nađu u serijskim automobilima po procenama BMW-a, mada će tokom ove godine Bavarci započeti njihovo testiranje.

„Nove okrugle ćelije BMW-a dolaze s prečnikom od 46 milimetara i dve različite visine, od 95 i 120 milimetara“, saopštio je BMW. „U poređenju s prizmatičnim ćelijama pete generacije BMW-ovih ćelija, nove će poboljšati volumetrijsku energetsku gustinu za više od 20 odsto.“

Međutim, BMW nije želeo da se bavi predviđanjima kada ćemo zapravo videti čvrste baterije u serijskim automobilima, uključujući i modele Neue Klasse. Bavarci očekuje da će se do 2030. 50 odsto prodaje odnositi na čisto električne modele, ali da li će oni posedovati litijum-jonske baterije nove generacije ili ove u čvrstom stanju, ostaje da se vidi. U BMW-u su sigurno svesni činjenice da i drugi proizvođači automobila takođe žele da budu prvi koji će u ponudu staviti ovu tehnologiju.

S druge strane, Solid Power ima egzaktnije procene, jer očekuje da će do 2028. proizvoditi elektrolite na 800.000 vozila godišnje.

„BMW ostaje posvećen baterijama u čvrstom stanju, tehnologiji za koju smatramo da ima značajan potencijal u budućnosti“, rekao je Frank Veber, član upravnog odbora BMW-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 65 idi na stranu