Audi otkrio kada stiže novi A8

Nakon nove S klase i BMW-a Serije 7, vreme je za Audi A8.

Podeli
Koncept Grandsphere iz 2021. (Foto: Audi promo)
Koncept Grandsphere iz 2021. (Foto: Audi promo)

Kao što je poznato, BMW i Mercedes ponudili su svoje najprestižnije modele i u električnim verzijama, kao što su Mercedes EQS i BMW i7. Audi ide malo drugačijim putem, pa će A8 u novom izdanju postojati isključivo kao električni model.

Takođe je poznato da novi A8 dolazi sledeće godine, a stilski će se u velikoj meri oslanjati na koncept Grandsphere predstavljen u septembru 2021.

Audijev šef dizajna, Mark Lihte, rekao je za britanski Autocar da je Grandsphere veoma blizu onome kako će A8 izgledati. Lihte naglašava da ipak neće biti identičan konceptu.

Autocar je saznao da će se nova generacija zvati A8 E-Tron i da će koristiti mehaničku platformu Premium Platform Electric (PPE) razvijenu sa kompanijom Porsche.

Koncept Grandsphere iz 2021. (Foto: Audi promo)
Koncept Grandsphere iz 2021. (Foto: Audi promo)

Vrlo je verovatno da će A8 na kraju biti kraći od koncepta, a još je rano govoriti o tehničkim specifikacijama.

Ako se vratimo na koncept, reč je o 720 KS i 960 Nm, i to u kombinaciji sa AWD pogonom. Novi A8 verovatno neće mnogo odstupiti od ovih specifikacija.

Verovatno će imati nešto slabiji pogon, a samim tim i kapacitet baterije će biti smanjen sa konceptnih 120 na oko 100 kWh.

Sa druge strane, maksimalna snaga punjenja od 270 kW je više nego izvesna, kao i pristojan deklarisani domet od preko 500 km.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 65 idi na stranu