Američki san ne živi u Nemačkoj: Tesla teško pronalazi radnike u Berlinu

Od planiranih 12.000, u fabrici trenutno radi samo 7.000 radnika.

Podeli
Foto: Roschetzky Photography/Shutterstock
Foto: Roschetzky Photography/Shutterstock

Otvaranje fabrike u Berlinu, glavnom gradu Nemačke, očigledno je bila poruka Ilona Maska lokalnoj automobilskoj industriji da postoji novi igrač u gradu. Ali pored lepe simbolike treba razmišljati i o drugim stvarima, rekli bismo praktičnije prirode.

Nemačka nije neki neuređeni feud gde veliki momci mogu da rade šta hoće, a tržište rada je toliko veliko da radnici ne trče za prvom prilikom, piše Revijahak.

Jedan zaposleni u fabrici u Berlinu opisao je za Vajred situaciju u Teslinoj evropskoj fabrici kao potpuni haos i tvrdi da su neki radnici na bolovanju duže nego što su radili. Od planiranih 12.000, u fabrici trenutno radi samo 7.000 radnika.

Ideja je bila da se proizvodi 5.000 primeraka Modela Y nedeljno, a trenutno samo 2.000 silazi sa fabričke trake.

Tesla se smatra manje poželjnim poslodavcem od drugih proizvođača automobila. Nemački sindikat metalaca IG Metal tvrdi da Tesla plaća 20 odsto manje od sličnih kompanija, što je veliki problem kada u regionu ne nedostaje radnih mesta.

Ni zaposleni koji uđu u fabriku ne ostaju dugo. Bivši zaposleni koji su odlučili da odu kao razloge svoje odluke da nađu posao naveli su nedostatak iskustva u timu rukovodilaca i nagle promene u obrascima rada, na koje se zaposleni sa decom teško prilagođavaju.

Fabrika kod Berlina počela je sa radom u martu ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 66 idi na stranu