Električni automobili zvezde sajma u Los Anđelesu

U Los Anđelesu je u toku jedan od najvećih svetskih sajmova automobila, a ove godine su u prvom planu visoko tehnološka i električna vozila.

Podeli
Foto: Toyota promo
Foto: Toyota promo

Više od hiljadu vozila izloženo je na Salonu automobila u Los Anđelesu, desetodnevnom događaju koji proslavlja svoju 115. godišnjicu i traje do ponedeljka, 28. novembra.

Stručnjak za automobilsku industriju Rikardo Rodrigez-Long kaže da se proizvođači automobila sve brže okreću ekološki prihvatljivijim vozilima, reagujući na potražnju i vladine propise, prenosi Glas Amerike.

“Definitivno možemo da vidimo rastući trend ka električnim vozilima, kao i na elektrifikaciji svih linija, tako da skoro svaki proizvođač sada ima i vozila sa motorom na unutrašnje sagorevanje, ali i hibride i električna vozila”, ističe Rodrigez-Long.

To je posebno važno u Kaliforniji, koja postavlja trendove u ekološkim propisima i koja je jedno od najvećih svetskih tržišta automobila. Kalifornija je prva država koja je uvela obavezu da sva nova putnička vozila koja se budu prodavala u toj državi imaju nultu emisiju do 2035. godine.

Oktavio Navaro, stručnjak za automobile i električna vozila, kaže da je očigledno da je dostignuta prekretnica u usvajanju električnih automobila.

“Pre samo dve godine bilo je možda 20 modela koji su bili prikazani, a sada ih imamo više od 40. I imate različite automobile, od malih električnih do kamiona”, naglašava Navaro.

Kompanija Ford je prikazala novi, potpuno električni Mach E, koji ima pogon na četiri točka. Dodge se kladi na svoj prvi koncept potpuno električnog automobila - Charger Daytona SRT, dok Volvo prikazuje svoje neobične linije, a Kia demonstrira da je konkurentan igrač na globalnom nivou.

Luksuzni brend Porše je takođe u igri sa električnim automobilima, a vijetnamski novajlija VinFast je predstavio dva električna SUVa, u želji da podigne svest o svom brendu.

Zvezda sajma je Hajperion Eks Pi Jedan, hajperauto, najavljen kao električno vozilo na vodonik inspirisano svemirskim brodom, koje uključuje NASA H2 tehnologiju. Ima više od 2.000 konjskih snaga i mogućnost punjenja za 3 do 5 minuta, a njegova cena je 2,5 miliona dolara.

“To su ekstravagantna vozila, ali definitivno postoji tržište, jer se Lamborghini, Ferrari, skoro svaki brend prodaje i postoje novi igrači koji dolaze na tržište, baš kao što je Hajperion koji se premijerno prikazuje na Salonu automobila u Los Anđelesu. Električni automobil koji može da vozi 400 kilometara na sat i dve hiljade konjskih snaga, skoro kao raketa”, primećuje Rodrigez-Long.

Postoje i mnogi obični modeli, koje možete izabrati po znatno nižoj ceni, od poznatih brendova kao što je Tojota, koja je debitovala sa novom generacijom sportskog Prijusa 2023 i električnog hibrida Prijus Prajm.

Bilo da su vozila velika ili mala, blistava ili praktična, Sajam automobila u Los Anđelesu je jasno pokazao da je budućnost električna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 68 idi na stranu