"U Evropi nije moguće praviti pristupačna električna vozila"

Stellantis dosta ulaže u električna vozila i planira desetine modela u narednih 10 godina, ali Tavareš je nedavno upozorio da će za proizvodnju cenovno pristupačnih električnih vozila biti potrebno sačekati još 5-6 godina.

Podeli
Foto: ginger_polina_bublik/Shutterstock
Foto: ginger_polina_bublik/Shutterstock

Multinacionalni automobilski gigant Stellantis zaključio je da trenutno u Evropi ne može da proizvodi cenovno pristupačna električna vozila i krenuo je u potragu za lokacijama sa jeftinijom proizvodnjom, poput Indije, rekao je izvršni direktor Karlos Tavareš.

"Ako Indija, sa svojom jeftinom bazom dobavljača, do kraja iduće godine ispuni Stellantisove ciljeve u pogledu kvaliteta i troškova, to bi moglo da otvori vrata izvozu električnih vozila na druga tržišta", izjavio je Tavareš.

Podsećamo, u okviru Stellantisa posluju brendovi kao što su Fiat, Jeep, Peugeot, Citroen, Opel...

"Evropa za sada ne može proizvesti cenovno pristupačna električna vozila. Zato bi se Indiji mogla ukazati velika prilika u vidu proizvodnje i prodaje putničkih električnih automobila po pristupačnoj ceni, uz zaštitu profitabilnosti", rekao je Tavareš novinarima u sredu na okruglom stolu u Indiji.

Foto: Jonathan Weiss/Shutterstock
Foto: Jonathan Weiss/Shutterstock

Stellantis dosta ulaže u električna vozila i planira desetine modela u narednih 10 godina, ali Tavareš je nedavno upozorio da će za proizvodnju cenovno pristupačnih električnih vozila biti potrebno sačekati još 5-6 godina, piše Večernji.

Prilikom prve posete Indiji nakon preuzimanja dužnosti glavnog izvršnog direktora Stellantisa, Tavareš je rekao da kompanija još radi na planu izvoza električnih vozila iz tog azijskog diva i da još nije donela nikakve odluke.

Njegova poseta vremenski se poklopila sa ulaskom kineskih proizvođača električnih vozila na evropsko tržište. Cilj im je pridobiti potrošače cenovno pristupačnijim automobilima koji su već prestigli većinu stranih konkurenata u Kini, najvećem svetskom tržištu električnih vozila.

"U odnosima između Kine i zapadnog sveta prisutna je napetost koja je u poslednje vreme sve izraženija. To će imati posledice u poslovanju, a Indija je, očigledno, zemlja u najboljoj poziciji da iskoristi priliku", rekao je šef multinacionalnog proizvođača automobila.

Karlos Tavareš pored prototipa Maseratija Grecale (Foto: Stellantis promo)
Karlos Tavareš pored prototipa Maseratija Grecale (Foto: Stellantis promo)

Stellantis već proizvodi elektromotore i baterije, a planira da proizvodi i baterijske ćelije. Tavareš i u Indiji želi da nabavlja komponente za električna vozila, uključujući i baterije, od domaćih dobavljača, kako bi mogao konkurisati troškovima i cenom.

"Danas je kod električnih vozila uglavnom problem cena, a ne tehnologija", naglasio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 68 idi na stranu