Učimo nove lampice upozorenja, zatrebaće jednog dana

Nova mobilnost donosi i nova svetla upozorenja na instrument tabli. Sa električnim automobilima dolaze novi sistemi, a uz njih idu i indikatori.

Podeli
Foto: Evgenii Panov/Shutterstock
Foto: Evgenii Panov/Shutterstock

Iako broj električnih automobila raste, većina vozača ne poznaje simbole na kontrolnim lampicama koji se koriste u tim vozilima.

Na primer, simbol žutog automobila sa velikim uzvičnikom: ova lampica označava kvar na električnom sistemu, odnosno probleme sa baterijom ili kablovima. Ako svetli crveno to je znak za neposrednu opasnost.

Britanska osiguravajuća kuća Confused.com naručila je reprezentativno istraživanje sa 2.200 učesnika iz 27 zemalja EU. Rezultat je da čak 80 odsto učesnika ne bi prepoznalo kvarove na električnim automobilima po indikacijama signalnih lampica.

Generalno, simboli na instrument tabli su crveni, žuti i zeleni, a tu su i plava kao i bela svetlost. Sama boja pokazuje oznaku hitnosti.

Plavo svetlo označava uključena duga svetla, belo obično označava informaciju. Zeleno simbolizuje aktiviranu funkciju, a žuto je najava problema, potrebno je odmah proveriti sistem na koji se odnosi (npr. pritisak u gumama).

Crvene lampice su najave ozbiljnih problema i kvarova i signal za brzi odlazak kod mehaničara.

U anketi su postavljena pitanja i o lampicama koje su već decenijama u automobilima sa motorima sa unutrašnjim sagrevanjem. Rezultati su bili mnogo bolji, ali neki vozači su imali problema sa raspoznavanjem.

Na primer, žuti simbol ABS-a bio je poznat za 35 odsto vozača, 32 odsto nije prepoznalo žuti simbol sa uzvičnikom za pritisak u gumama.

Pogledajte sa kojim su simbolima ispitanici imali najviše problema… Uglavnom su to lampice za električne automobile, ali ima i onih za hibride.

1. Simbol uskličnika koji označava kvar u električnom automobilu nije prepoznalo 80 učesnika ankete

Foto: Confused
Foto: Confused

2. Čak 77 odsto ispitanih nije znalo da ovaj simbol znači da je aktivirana automatska "funkcija krstarenja" – za uštedu energije

Foto: Confused
Foto: Confused

3. Kada ovaj simbol zasvetli, električni automobil je spreman za vožnju – 68 posto ispitanika nije to znalo

Foto: Confused
Foto: Confused

4. Automobil (hibridno vozilo) vozi u električnom režimu – 60 odsto nije znalo

Foto: Confused
Foto: Confused

5. Ograničena snaga, usporena vožnja – 59 odsto ispitanika nije znalo značenje ove lampice

Foto: Confused
Foto: Confused

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 66 idi na stranu